Оновили ліцензійні умови, які врегульовують всі етапи обігу медичного канабісу

Ліцензіати щокварталу та щороку звітуватимуть про кількість наркотичних засобів, психотропних речовин до органу ліцензування

Оновили ліцензійні умови, які врегульовують всі етапи обігу медичного канабісу

Ліцензійні умови на медичну практику: зміни для керівників, бухгалтерів та ФОП-лікарів

Оновлені ліцензійні умови врегульовують обіг медичного канабісу на всіх етапах, а саме:

  • культивування;
  • розроблення;
  • виробництво;
  • виготовлення;
  • зберігання;
  • перевезення;
  • придбання;
  • реалізацію (відпуск);
  • ввезення на та вивезення з території України;
  • використання та утилізація рослин конопель, сировини та ліків, виготовлених із неї.

Більшість нововведень стосуються саме культивування рослин канабісу для використання в медицині.

У прийнятій постанові від 30.09.2024 № 1123 міститься вичерпний перелік документів, необхідних для отримання ліцензії, і умови її видання.

Зокрема, ліцензіати зобов’язані вносити до електронної інформаційної системи обліку інформацію про операції з медичним канабісом не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з моменту їх вчинення.

Серед обов’язків також — звітувати про кількість наркотичних засобів, психотропних речовин до органу ліцензування щокварталу та щороку.

Детально врегулювали порядок ліцензування діяльності з культивування рослин роду коноплі. З-поміж вимог до культивування — дотримання належної практики культивування та збирання вихідної сировини рослинного походження (GACP). Кожній рослині конопель для медичних цілей, кожній партії продуктів перероблення медичного канабісу, кожній фасованій одиниці рослинної субстанції канабісу надаватимуть унікальний електронний ідентифікатор. Це забезпечить повну простежуваність на всіх етапах обігу.

Ліцензіат також має забезпечити цілодобове відеоспостереження та режим охорони всіх місць провадження діяльності з медичними коноплями.

Прийнята постанова набирає чинності через 2 місяці з дати опублікування.

Зміни вносять до постанови КМУ «Деякі питання ліцензування господарської діяльності з культивування рослин, включених до таблиці I переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до зазначеного переліку» від 06.04.2016 № 282.

За інформацією МОЗ


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Казначейські рахунки для КНП: наслідки переходу та перспективи компромісу

Держава знов зробила спробу перевести державні й комунальні ЗОЗ на казначейське обслуговування. Розберімося, що ж нам пропонують і на що очікувати надавачам медичних послуг у короткій перспективі, + бонус для вас — запрошення на безплатний вебінар за цією темою
102

Безготівкові розрахунки в КНП: правила та рекомендації

Визначимо, які розрахунки з відвідувачами є безготівковими та як реалізувати їх у ЗОЗ залежно від кількості пацієнтів. Відповідно до Постанови № 781 розрахунки КНП із юридичними та фізичними особами за медичні послуги можуть бути лише безготівковими. Тож упроваджуємо безготівку в практику
114

Які ПДВ-наслідки матимуть придбання за кошти від НСЗУ

Експерт відповідає на запитання бухгалтерів, які ПДВ-наслідки матимуть придбання за кошти від НСЗУ, а також послуги мультидисциплінарних мобільних команд. Читайте у статті роз’яснення, як діяти. Запитання отримали через довідковий сервіс «Із ПДВ та без ПДВ». Протестуйте його і ви
150

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді