Як аграріям отримати дотацію на утримання худоби СКАЧАТИ ІНФОГРАФІКУ
Затверджена Концепція слугує основою для розробки Державної цільової програми розвитку тваринництва, переліку дієвих заходів покликаних сприяти розвитку галузей тваринництва.
Згідно з Концепцією, Державна цільова економічна програма розвитку тваринництва має:
- задовільнити потреби внутрішнього ринку у безпечній та якісній харчовій продукції тваринного походження;
- створити прогресивну форму підприємницької діяльності. Зокрема, фермерського господарства, що забезпечить подальшу інтеграцію в інфраструктуру аграрного ринку (збільшення частки виробництва продуктів тваринництва від фермерських господарств у категорії підприємств до 10%);
- створити організаційно-економічні умови для мотивованого розвитку галузі тваринництва. Зокрема, поєднати державні механізми регулювання (розроблення державної цільової економічної програми, регіональних програм розвитку та підтримки товаровиробників) і ринкові механізми. Це стимулюватиме розвиток потужностей з переробки продуктів тваринництва (збільшить обсяг надходжень молочної сировини на промислову переробку до 6 млн тонн);
- стабілізувати і збільшити поголів’я сільськогосподарських тварин. Також впровадити заходи із збереження локальних, аборигенних порід сільськогосподарських тварин та покращити генетику високопродуктивних світових (транскордонних) порід шляхом селекції (забезпечити галузь тваринництва племінними (генетичними) ресурсами українського походження: великої рогатої худоби — до 50%, свиней — до 50%, коней — до 70%, овець — до 80%, кіз — до 50%, птиці — до 50%, бджіл — до 100%);
- забезпечити стабільний ветеринарно-санітарний стан, біологічної, інфекційної і інвазійної безпеки тваринницьких об’єктів та запобігти негативним екологічним наслідкам виробничої діяльності тваринницьких підприємств щодо поводження з побічними продуктами тваринного походження, не призначених для споживання людиною;
- просунути експорт харчових продуктів тваринництва та відкрити нові ринки.
Також Концепція передбачає підтримку малих та середніх виробників, розвиток на кооперативних засадах фермерських і особистих селянських господарств, які можуть бути основними для ремісничої діяльності щодо переробки та органічного виробництва продукції з використанням прямих каналів реалізації продукції.