Оподаткування доходу від продажу земельної ділянки з цільовим призначенням «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва»

157

Запитання

Як оподатковується дохід від продажу земельної ділянки з цільовим призначенням «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва»?

Відповідь

Дохід, отриманий платником-фізособою — резидентом від першого продажу протягом звітного податкового року земельної ділянки сільськогосподарського призначення із цільовим призначенням «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва», безпосередньо отриманої платником у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій або приватизації земельних ділянок, що перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником у спадщину, не оподатковують ПДФО та військовим збором.

Не оподатковують один раз протягом звітного податкового року, за умови перебування такого майна у власності платника більше трьох років, дохід, отриманий платником від продажу (обміну), зокрема, земельної ділянки сільськогосподарського призначення, безпосередньо отриманої платником у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій або приватизації земельних ділянок, що перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником у спадщину (п. 172.1 Податкового кодексу України).

Умову щодо перебування такого майна у власності платника більше трьох років не поширюють на майно, отримане платником у спадщину.

Порядок набуття права на землю громадянами та юридичними особами визначили Главою 19 Земельного кодексу України; далі — ЗК.

Зокрема, при приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій земельні ділянки передають працівникам цих підприємств, установ та організацій, працівникам державних та комунальних закладів освіти, культури, охорони здоров’я, розташованих на території відповідної ради, а також пенсіонерам з їх числа з визначенням кожному з них земельної частки/паю (ст. 25 ЗК).

Розміри земельних ділянок, що виділяють для працівників державних та комунальних закладів, підприємств і організацій культури, освіти та охорони здоров’я та пенсіонерів з їх числа, які проживають у сільській місцевості або селищах міського типу, не можуть перевищувати норм безоплатної передачі земельних ділянок громадянам, встановлених законом для ведення особистого селянського господарства.

Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах, зокрема, для ведення особистого селянського господарства не більше 2,0 гектара (ст. 121 ЗК).

При цьому, земельні ділянки, призначені для ведення особистого селянського господарства, можуть передаватися громадянами у користування юрособам України і використовуватися ними для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства без зміни цільового призначення цих земельних ділянок (п. 33.1 ЗК).

Разом з тим, земельні ділянки сільськогосподарського призначення, призначені для ведення особистого селянського господарства, фермерського господарства, розташовані у масиві земель сільськогосподарського призначення, можуть використовуватися їх власником, землекористувачем також для ведення товарного сільськогосподарського виробництва без зміни цільового призначення таких земельних ділянок (п. 37-1.1 ЗК).

Класифікатор видів цільового призначення земельних ділянок, наведений у додатку 59 до Порядку ведення Державного земельного кадастру, що затвердив КМУ постановою від 17.10.2012 № 1051.

Так, відповідно до розділу 01 «Земельні ділянки сільськогосподарського призначення (земельні ділянки, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей; земельні ділянки, надані для діяльності у сфері надання послуг у сільському господарстві, та інше)» категорії «Землі сільськогосподарського призначення» належить, зокрема, підрозділ 01.01 «Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва».

За інформацією ДПС у Запорізькій області

 


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Бронювання працівників сільгосппідприємств: як скористатися

Мобілізація та дефіцит кадрів змушують агросектор шукати шляхи, щоб забронювати працівників. Один із них — отримати сільгосппідприємству статус критично важливого підприємства. Як це зробити та які подальші кроки в порядку броні працівників сільського господарства, розповість експерт
78

Форма № 20-ОПП під час придбання, продажу, оренди земельної ділянки

Платники мусять повідомляти податківцям про всі об’єкти оподаткування чи пов'язані з оподаткуванням за формою № 20-ОПП. Зокрема, про земельні ділянки. У статті — основні правила, за якими слід подавати цю форму платникам, які провадять операції із земельними ділянками, а також приклади її заповнення у різних ситуаціях
6184

Як членам фермерського господарства сплачувати ЄСВ

Члени фермерського господарства, якщо вони не підлягають страхуванню на інших підставах, є платниками ЄСВ. Чи потрібно їм самостійно ставати на облік і чи сплачує ЄСВ голова фермерського господарства, розкаже експерт
6313