ФОП займається міжнародними перевезеннями: як у формі № 20-ОПП зазначити місцезнаходження об’єкта оподаткування

43
Автор
керівник експертної групи Експертус Головбух

Запитання

ФОП надає послуги міжнародних пасажирських перевезень. Автобуси практично щодня у рейсі. Що зазначити у формі № 20-ОПП у графі «Місцезнаходження об’єкта оподаткування»?

Відповідь

У графі 8 «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» Повідомлення за формою № 20-ОПП податківці хочуть бачити адресу місця реєстрації транспортного засобу (ЗІР, категорія 116.11).

Транспортні засоби — це рухоме майно, що підлягає держреєстрації. Тому в реєстраційних документах буде зазначене місце реєстрації автобуса (п. 6 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою КМУ від 07.09.1998 № 1388; далі — Порядок № 1388).

Для фізособи місцем реєстрації є місце проживання (п. 24 Порядку № 1388). Воно й буде місцем реєстрації транспортного засобу, тож зазначте його у графі 8 форми № 20-ОПП.

Нагадаємо, транспортний засіб, що його фізособа використовує у межах своєї підприємницької діяльності як ФОП, усе одно реєструють на на фізособу (п. 6 Порядку № 1388). Тому як місцезнаходження своїх транспортних засобів ФОПа зазначає фактичне місце свого проживання. За цією адресою йому реєструють транспортний засіб.

Якщо експлуатуєте не лише власні, а й орендовані автобуси, їх місцезнаходження залежатиме від того, чи отримав орендар тимчасовий реєстраційний талон. Якщо так — у формі № 20-ОПП зазначте місцезнаходження, записане в талоні. Якщо ні — місце реєстрації підприємства або місце проживання фізособи-орендодавця.

 

Отримайте відповідь на своє запитання через онлайн-помічник системи «Експертус Головбух».

Оформте передплату й отримайте безлімітну експертну підтримку користувачів VIP-версії системи.


Безплатний вебінар Авто на підприємстві

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли виникає податкова застава та як її позбутися

Несплата, прострочення податкових платежів. Що далі? Звичайно, це вже та ситуація, яку краще не допускати. Однак у господарському житті все можливо, як свідомо, так і через необачність. А далі – податкова застава, з першого ж дня податкового боргу. Що це значить? Які обмеження на операції з майном підприємства виникають та як позбутися податкової застави? Відповіді на питання – у цьому огляді
14787

Як дізнатися про податковий борг

Платникам податків відомо, що несплата податків у встановлені строки спричиняє податковий борг. Найважливіша інформація про податковий борг ― у консультації
38179

Податковий агент

Усі працюючі сплачують зі своєї зарплати податки, часто навіть не знаючи про їхні суми, тому що за них усе роблять податкові агенти. Хто ці податкові агенти? І які ще податки, крім зарплатних, вони сплачують?
12619

Форма № 1-ОПП: зразок заповнення

Облік платника податку в ДПС вимагає від нього подачу про себе актуальної інформації, наприклад, про зміну головного бухгалтера. У такому разі знадобиться форма 1-ОПП. Коли подавати таку форму, алгоритм її заповнення та зразок форми 1-ОПП при зміні бухгалтера — у консультації
125308