Зарплата працівника — особи з інвалідністю менша за мінімальну: як нараховувати ЄСВ

212

Запитання

На яку суму заробітної плати працівника — особи з інвалідністю, який працює у ФОП, нараховується єдиний внесок, якщо її розмір не перевищує розміру мінімальної заробітної плати?

Відповідь

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

У разі якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати (МЗП), встановленої законом на місяць, за який отримали дохід, суму ЄСВ розраховують як добуток розміру МЗП, встановленої законом на місяць, за який отримали дохід (прибуток), та ставки ЄСВ.

Умовою застосування зазначеної норми є перебування найманого працівника у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця, які передбачили правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності.

Разом з тим вимоги щодо нарахування ЄСВ на заробітну плату (дохід), що не перевищує розміру МЗП, встановленої законом на місяць, не застосовують до зарплати (доходу) особи з інвалідністю, яка працює на підприємстві, в установі і організації, у фізичних осіб, де застосовують ставку 8,41%.

Для ФОП, у тому числі ФОП-єдинників, та в яких працюють особи з інвалідністю, ЄСВ встановлюється у розмірі 8,41% бази нарахування ЄСВ для працюючих осіб з інвалідністю (ч. 13 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI).

Якщо розмір заробітної плати працівника — особи з інвалідністю, який працює у ФОП, де застосовується ставка 8,41%, не перевищує розміру МЗП, то ЄСВ нараховує роботодавець на суму фактично нарахованої заробітної плати такому працівнику.

За інформацією ДПС в Івано-Франківській області


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
256

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8154

Виправлення помилок у Додатку Д5 Податкового розрахунку

Через Додаток Д5 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за звітний квартал про трудові відносини осіб, зокрема період їхнього початку та закінчення. У консультації знайдете як загальні правила, так і приклади виправлення помилок у цьому додатку
29841