Коли за МСФЗ-правилами визнавати ВПА із суми податкового збитку

78
Теми:
Автор
експерт з податкового обліку, Київ

Запитання

Підприємство веде облік за МСФЗ. За звітний рік фінансовий результат підприємства до оподаткування — прибуток, а у податковому обліку — збиток. Чи можна у такому разі визнавати відстрочений податковий актив за МСФЗ-правилами?

Відповідь

Щоб визнати відстрочений податковий актив (ВПА), немає значення, який фінансовий результат до оподаткування зафіксований у фінансовій звітності — додатний чи від’ємний.

Головне, щоб були:

  • тимчасові різниці, які підлягають вирахуванню;
  • невикористані податкові збитки перенесені на майбутні періоди;
  • невикористані податкові пільги перенесені на майбутні періоди (п. 5 МСБО 12 «Податки на прибутки»).

У пункті 13 МСБО 12 зазначено, що вигоду, пов’язану з податковим збитком, який можна зараховувати для відшкодування поточного податку попереднього періоду, слід визнавати як актив.

Утім, пункт 34 МСБО 12 містить застереження, що ВПА слід визнавати для перенесення на наступні періоди невикористаних податкових збитків і невикористаних податкових пільг за умови, що ймовірна наявність майбутнього оподатковуваного прибутку, за рахунок якого можна використати невикористані податкові збитки та невикористані податкові пільги.

Водночас існування невикористаних податкових збитків є вагомим свідченням того, що майбутнього оподатковуваного прибутку не буде (п. 35 МСБО 12). Отже, якщо підприємство має недавні збитки, ВПА від невикористаних податкових збитків або невикористаних податкових пільг воно визнає лише за умови, що має достатні тимчасові різниці, які підлягають оподаткуванню, або є інше переконливе свідчення того, що буде отриманий достатній оподатковуваний прибуток, за рахунок якого компанія зможе скористатися невикористаними податковими збитками або невикористаними податковими пільгами. За таких обставин пункт 82 МСБО 12 приписує розкривати інформацію про суму ВПА, а також про характер свідчення, яким підкріплене його визнання.

Ймовірність, що буде оподатковуваний прибуток, за рахунок якого можна використати невикористані податкові збитки або невикористані податкові пільги, оцінюйте за критеріями, визначеними в пункті 36 МСБО 12.

Отже, якщо не є ймовірним, що отримаєте оподатковуваний прибуток, за рахунок якого можна використати невикористані податкові збитки або невикористані податкові пільги, ВПА не визнавайте.

 

Отримайте відповідь на своє запитання через онлайн-помічник системи «Експертус Головбух».

Оформте передплату й отримайте безлімітну експертну підтримку користувачів VIP-версії системи!

 


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

МСФЗ 2024

Міжнародні стандарти фінансової звітності — це об’єднуюча ланка, яка дозволяє інвестору з будь-якої країни зрозуміти бізнес, в який він вкладає чи уже вклав кошти. Крім того, це визнаний стандарт якості подачі фінансової інформації. У консультації розповімо про особливості застосування МСФЗ в Україні
17434

Міжнародний день бухгалтера 2023

Невдовзі, 10 листопада, ― Міжнародний день бухгалтера. Спеціально до свята ми підготували для вас п'ять порад, як незвично провести цей день. Вам більше не доведеться забивати у пошуковику запити на кшталт «міжнародний день бухгалтера листівки», «міжнародний день бухгалтера картинки» або «привітання міжнародний день бухгалтера». Ми підготували для вас ексклюзив ― іменні листівки з привітанням, які зможете згенерувати собі та поширити в соцмережах, а також надіслати колегам у необмеженій кількості. Обов'язково скачайте!
3023

Облік послуги хостингу від нерезидента

Підприємства купують хостинг для сайтів-візитівок, інтернет-магазинів, платіжних онлайн-ресурсів тощо. Консультація допоможе класифікувати хостинг та оподаткувати придбання такої послуги у нерезидентів. Також експерт пояснила як відображати послуги хостингу в бухгалтерському обліку
1229