Чи може мобілізований ФОП не платити єдиний податок

13

Запитання

ФОП — платник єдиного податку першої та другої групи мобілізований протягом воєнного стану в Україні. Чи має він право не сплачувати єдиний податок?

Відповідь

Такий підприємець має право не сплачувати єдиний податок:

  • за період з 01.04.2022 по 01.08.2023;
  • починаючи з 01.08.2023 — якщо його податкова адреса — на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України, станом на дату початку бойових дій, або тимчасової окупації за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому завершили такі активні бойові дії, припинили можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію.

При цьому право не сплачувати з 01.08.2023 єдиний податок не розповсюджується на ФОПів-єдинників. Йдеться про тих, що зареєстровані як платники єдиного податку на території, визначеній Переліком Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309, вже після визначених цим Переліком дат виникнення можливості бойових дій / початку бойових дій / тимчасової окупації. Вони сплачують ЄП на загальних підставах.

Підприємець — платник єдиного податку першої та другої групи, який мобілізований та немає можливості своєчасно сплатити податок та подати податкову декларацію, має виконати податковий обов'язок протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. А в разі недотримання такого терміну у зв'язку з наслідками їхньої безпосередньої участі у воєнних діях — протягом одного місяця з дня закінчення дії наслідків.

ФОПів-єдинників, які мали або не мали найманих працівників, призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов'язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час особливого періоду на весь період їх військової служби звільняють, зокрема від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з єдиного податку відповідно до глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України.

Підставою для звільнення є заява самозайнятої особи та копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням про призов особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Документи подають до контролюючого органу за місцем податкової реєстрації самозайнятої особи протягом 10 днів після її демобілізації.

У випадку, коли демобілізована особа — на лікуванні (реабілітації), заяву і копію військового квитка або копію іншого документа подають впродовж 10 днів після завершення лікування (реабілітації).

За інформацією ДПС у Черкаській області


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Загальна система оподаткування і ФОП 2024

Розповімо про особливості перебування ФОП на загальній системі оподаткування у 2024 році: облік доходів і витрат, про книгу обліку, перехідні витрати між ІII та IV кварталом, графік обов’язкових платежів (ЄСВ, ПДФО, військовий збір). Чи варто переходити на загальну систему у 2024 році? Відповіді у статті
544832

Реєстрація ФОП 2024

Реєстрація ФОП є важливим кроком для тих, хто планує розвивати свій бізнес в Україні. Ця процедура містить кілька етапів, як-от підготовку документів, подання заяви та отримання відповідних дозволів. Після успішної реєстрації ФОП отримує право провадити підприємницьку діяльність, а також користується низкою податкових та правових переваг. Важливо дотримати всіх вимог, щоб провести успішну реєстрацію ФОП
43542

ФОП з найманими працівниками: як нарахувати і виплатити зарплату

Чи може ФОП мати найманих працівників? Так, фізособи-підприємці можуть мати найманих працівників. Відповідно, вони мусять нараховувати і виплачувати зарплату, платити з неї податки. Розглянемо, як це правильно робити і якими документами оформлювати
138

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
883