Податкова декларація платника єдиного податку 2024: зразки заповнення

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Облік на спрощеній системі простий, податкова декларація платника єдиного податку не складна, але її треба вчасно подати та заповнити. У цій консультації зразки декларації, а також особливості складання декларації з ЄП для фізосіб, декларація для І, ІІ та ІІІ груп, декларація 1, 2 та 3 група ЄП за новою формою разом із заповненням додатка ЄСВ

Декларація платника єдиного податку: форма

Зверніть увагу, що форма декларації для платників єдиного податку (ЄП) для звичайних груп 1-3 однакова. Різниця між різними групами полягає тільки в розділах, які треба заповнити. Податкова декларація платника єдиного податку подається за формою, яка затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 № 578 (зі змінами за 15.12.2022 № 438далі – Наказ № 438, набув чинності 30 грудня 2022 року). Зміни тоді були зовсім несуттєві. Особливістю даної форми та її додатків є:

  • заміна слів  «Електронна адреса» словами «Адреса електронної пошти»;
  • слово «колонка» замінили словом «графа»;
  • слово «к.» замінити словом «графа»;
  • у Додатку 1 з ЄСВ слово «Додатку» замінили словом «Додатка», тобто записали дане слово у правильному відмінку.

У 2024 році залишається діяти така форма:

декларація платника єдиного податку зразок

ДЕКЛАРАЦІЯ ПЛАТНИКА ЄДИНОГО ПОДАТКУ БЛАНК СКАЧАТИ

Податкова декларація платника єдиного податку 2024: термін подання

Наводимо, коли подавати декларацію та сплачувати податок.

СТРОКИ ПОДАЧІ ДЕКЛАРАЦІЇ ТА СПЛАТИ ЄДИНОГО ПОДАТКУ

Критерії

Групи єдиного податку

1

2

3

Розмір податку у 2024 році

у розрахунку за місяць

у разі рішення платити*:

  • 3доходу (платник ПДВ);
  • 5% доходу (неплатник ПДВ)

302,80
грн/місяць

1420,00
грн/місяць

у розрахунку за повний квартал (як у декларації)

у разі рішення платити*:

908,40
грн/квартал

4260,00
грн/квартал

Строки сплати та декларування податку

строк сплати***

авансом не пізніше 20-го числа (включно) поточного місяця

раз у квартал протягом 10 к. днів після крайньої дати подачі декларації

звітний період

рік**

квартал

строк подачі декларації***

60 к. дн.
після кінця року

40 к. дн.
після кінця кварталу, у т.ч. й кварталу IV

* у ФОП 1-2 групи є можливість не сплачувати єдиний податок з 1 квітня 2022 року до закінчення воєнного стану (підстава – пп. 9.1 підрозд. 8 Перехідних положень ПК). У такому разі сума податку за квартал буде меншою або нульовою. З 1 серпня 2023 року обов’язок сплати єдиного податку поновився (підстава – оновлення абз. 1 п. 9 підрозд. 8 Перехідних положень ПК);

** якщо останній день припадає на вихідний або святковий день, то тоді день сплати податку /подачі декларації переноситься на операційний день, що настає за вихідним або святковим днем (абз. 13 п. 57.1 ПК, п. 49.20 ПК);

*** діють винятки, коли звітним періодом стає квартал:

 

Податкова декларація платника єдиного податку 2024: як заповнити

Податкова декларація платника ЄП складається з:

  • основної частини;
  • Додатка 1 «Відомості про суми нарахованого ЄСВ». Більшість ФОП під час воєнного стану користується звільненням, а тому ЄСВ не нараховують і Додаток 1 не заповнюють;
  • Додаток 2 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік». Стосується лише тих підприємців, які є власниками, орендарями, користувачами земельних ділянок, у т.ч. на умовах емфітевзису, віднесених до сільськогосподарських угідь (див. пп. 14.1.142 ПК).

Всі платники ЄП заповнюють у основній частині декларації заголовну частину та розділ І. Також заповнюється один з розділів, який відповідає групі платника податку (або декілька, якщо була зміна групи впродовж року), а саме:

  • розділ ІІ – для групи 1;
  • розділ ІІІ – для групи 2;
  • розділ IV – для групи 3.

Всіма платниками податку заповнюються:

  • розділ V  щодо визначення податкових зобов’язань з єдиного податку заповнюється також всіма платниками ЄП;
  • розділ VIІ – щодо розрахованої суми ЄСВ, але тільки у річній декларації.

Щодо розділу VI, то його заповнюємо лише у ситуації виправлення помилок, тобто при подачі уточнюючої декларації чи при виправленні помилки за даними звітного (податкового) періоду.

Також у основній частині ще є розділ VII декларації – у ньому наводяться зобов’язання зі сплати ЄСВ за даними звітного року. Цей розділ, який складається всього лише з одного рядка заповнюється просто як сума помісячних зобов’язань з ЄСВ, порахованих у Додатку 1 Декларації.

Серед інших особливостей форми декларації (обновленої Наказом № 394):

  • поле 8 «Особливі відмітки», яке заповнюється при припиненні діяльності або переході на загальну систему оподаткування;
  • спеціальна відмітка про подачу Додатка 1 (ЄСВ). За звичайних обставин її слід зробити лише в декларації за рік;
  • спеціальна відмітка про подачу Додатка 2 (МПЗ). Стосується лише тих, хто заповнює даний додаток.

Загальні правила заповнення податкової декларації з єдиного податку такі:

  • якщо дані відсутні – в електронній формі залишаємо комірку порожньою, а в паперовій – ставимо прочерки;
  • заповнюємо виключно українською мовою;
  • виправлення не допускаються взагалі;
  • заповнюємо показники декларації – у гривнях з копійками;
  • розшифровку підпису внизу за новими правилами оформлення документів у паперовій формі можна зробити у форматі власне ім’я та ПРІЗВИЩЕ. Наприклад, «Павел ДОРОШЕНКО» замість «П.О. Дорошенко». Це вимоги ДСТУ 4163:2020.

Особливі відмітки у декларації з єдиного податку

Щодо позначок у графах декларації з ЄП для фізосіб зверніть увагу на те, що у різних роз’ясненнях ДПС використовується такий підхід:

  • тип декларації, податковий звітний період – використовується позначка «×»;
  • для особливих відміток (розділ 8), наприклад декларації за останній податковий звітний період, використовуємо знак «+»;
  • внизу відмітка щодо Додатка Д1 (ЄСВ) чи Додатка 2 (МПЗ) теж використовуємо знак «+».

Скоріше, за все відмітка «×», «+» чи інше – це не суттєво. Податківці у своїх прикладах використовували як знак «×» , так і «+».

Увага: наявність Додатка 1 (ЄСВ) слід означити особливою відміткою «+» внизу декларації.

Книги обліку як основа заповнення декларації з ЄП

Декларація платника єдиного податку заповнюється на основі даних:

Ведення цих книг залишається обов’язковим, хоча облік можна вести у книгах довільної форми, у т.ч. електронній. Однак попри будь-яку форму зробіть книги такими, аби було зручно заповнювати декларацію з ЄП. Облік ведіть щоденний з підбиттям підсумків за місяць і квартал.

Декларація платника єдиного податку: порядок заповнення 2024

Представляємо алгоритм заповнення декларації з єдиного податку рядок за рядком.

Увага: у декларації ФОП 3 групи доходи в квартальних деклараціях відображаються наростаючим підсумком, тобто за 1 квартал, за півріччя, за 3 квартали та за рік.

ЗАПОВНЕННЯ ПОДАТКОВОЇ ДЕКЛАРАЦІЇ З ЄДИНОГО ПОДАТКУ 2024

Рядки

Як заповнювати

Заголовна частина

1

Проставляємо позначку «×», що відповідає типу декларації:

  • «Звітна» – це звичайна декларація, яка подається вперше та не стосується виправлення помилок.

Інші два типи декларацій стосуються помилок та означають наступне:

  • «Звітна нова» – подаємо при виявленні помилки до закінчення строку подачі звітної декларації за поточний період;
  • «Уточнююча» – подаємо при виявленні помилки після закінчення строку подачі звітної декларації за поточний період. Така декларація має статус уточнюючого розрахунку.

Є ще позначка «Довідково» – таку декларацію подаємо тоді, коли хочемо отримати від ДПС довідку про доходи за певний період, наприклад при призначенні пенсії, матеріального забезпечення, певних страхових виплат. У такому випадку в полі рядка 01 декларації проставляється номер календарного місяця, в якому подається декларація. Таку декларацію можна подати будь-коли, але вона не звільняє від подачі звітної декларації. Крім того, за роз’ясненням внизу позначка «Довідково» існує лише разом з позначкою «Звітна» або «Звітна нова», тобто у довідковій декларації має бути одразу 2 позначки

2

Ставимо відмітку «×» у відповідних комірках потрібного звітного періоду. Поле «місяць» не чіпаємо (виняток – тип декларації «Довідково»)

3

Заповнюємо лише, якщо подаємо уточнюючу декларацію або виправляємо помилку за даними звітного (податкового) періоду. В уточнюючій декларації рядки 2 і 3 співпадають

4-7

Заносимо реквізити органу ДПС та ФОП відповідно до реєстраційних документів. Якщо протягом року мав місце перехід платника податку до іншого адмінрайону ДПС, то декларація все одно подається за старою адресою.

Реєстраційний номер облікової картки платника податку – це колишній ІПН, який у побуті називають «ідентифікаційний код» (10 цифр).

Щодо податкової адреси – у фізосіб податковою адресою є її місце проживання (п. 45.1 ПК)

8

Проставляємо відмітку «+», якщо подаємо останню податкову декларацію або міняємо систему оподаткування:

При подачі такої декларації звичайна – за річний звітний період  (ФОП 1-2 групи) або за квартал (ФОП 3 групи) уже не подається (п. 294.6 ПК)

Розділ І «Загальні показники підприємницької діяльності»

9

Вказуємо кількість найманих працівників. Нагадуємо, що платник ЄП 1 групи не може мати їх  взагалі, платник 2 групи може мати  від 0 до 10 найманих працівників, для 3 групи – їх кількість необмежена. Чисельність працівників  беремо за той місяць звітного періоду, у якому вона була найбільшою (роз’яснення ДПС ЗІР 107.08). Не враховуємо в даній чисельності працівників, які перебувають у відпустці по вагітності та пологах, відпустці по догляду за дитиною до досягнення 3(6) років, а також мобілізованих (пп. 291.4.1 ПК)

10

Вказуємо всі види діяльності з кодами КВЕД по яким платник ЄП ФАКТИЧНО отримував дохід у звітному періоді (ЗІР, категорія 107.08). Фактично – це значить, що зазначаємо навіть заборонені види діяльності (або незареєстровані за платником податку), якщо вони мали місце протягом звітного періоду

Основний вид діяльності слід показати першим у даному переліку та зазначити у дужках, що він є основним

Розділ ІІ. Показники господарської діяльності для платників єдиного податку першої групи

Щомісячні авансові платежі

Вказуємо з поквартальною розбивкою щомісячні авансові внески з ЄП, які підлягали нарахуванню та сплаті, а не фактично сплачені (ЗІР, категорія 107.08)

01

Записуємо обсяг доходу за звітний період від госпдіяльності, який обкладається ЄП за фіксованою ставкою для 1 групи. Він  береться з підсумкових даних Книги обліку доходів за відповідний період. 

02

Даний рядок містить доходи, які обкладаються ЄП  за ставкою 15 %, тобто це:

  • доходи по недозволеним для платника 1 групи видам діяльності (пп. «1» п. 291.4 ПК);
  • доходи по видам діяльності, що незазначені у реєстрі платника податку;
  • доходи отримані шляхом використання заборонених форм розрахунку (негрошові розрахунки, тобто бартер тощо);
  • здійснення заборонених видів діяльності за п. 291.5 ПК;
  • доходи, що перевищують гранично дозволений для 1 групи ліміт (1 185 700 грн – у 2024 р.).

Вказуємо такі доходи, якщо вони мали місце. Зазначення таких доходів означає необхідність перейти на вищу групу або загальну систему оподаткування. Перейти у вищу групу можливо лише у ситуації перевищення ліміту доходу

Розділ ІІІ. Показники господарської діяльності для платників єдиного податку другої групи

Щомісячні авансові платежі

Вказуємо з поквартальною розбивкою щомісячні авансові внески з ЄП, що підлягали нарахуванню та сплаті, а не фактично сплачені (ЗІР, категорія 107.08). У 2024 році – 4260 грн (=1420×3)

03

Записуємо обсяг доходу за звітний період від госпдіяльності, який обкладається ЄП за фіксованою ставкою для 2 групи

04

Даний рядок містить доходи, які обкладаються ЄП  за ставкою 15 %, тобто це:

  • доходи по недозволеним для платника 2 групи видам діяльності (пп. «2» п. 291.4 ПК);
  • доходи по видам діяльності, що незазначені у реєстрі платника податку;
  • доходи отримані шляхом використання заборонених форм розрахунку (негрошові розрахунки, тобто бартер тощо);
  • здійснення заборонених видів діяльності за п. 291.5 ПК;
  • доходи, що перевищують гранично дозволений для 2 групи ліміт (5 921 400 грн – у 2024 р.).

Вказуємо такі доходи, якщо вони мали місце. Зазначення таких доходів означає необхідність перейти на вищу групу або загальну систему оподаткування. Перейти у вищу групу можливо лише у ситуації перевищення ліміту доходу

Розділ ІV. Показники господарської діяльності для платників єдиного податку третьої групи

05-06

Зазначаємо накопичений обсяг доходу з початку року від здійснення госпдіяльності, який оподатковується за ставкою:

  • 3% (платники ПДВ)  – заносимо до ряд. 05 декларації;
  • 5% (неплатники ПДВ) заносимо до ряд. 06 декларації

07

Відображаємо доходи, що обкладаються ЄП за ставкою 15 % (п. 293.4 ПК).

  • доходи по видам діяльності, що незазначені у реєстрі платника податку;
  • доходи отримані шляхом використання заборонених форм розрахунку (негрошові розрахунки, тобто бартер тощо);
  • здійснення заборонених видів діяльності за п. 291.5 ПК;
  • доходи, що перевищують гранично дозволений ліміт.

Вказуємо такі доходи, якщо вони мали місце. Зазначення таких доходів означає необхідність перейти на вищу групу або загальну систему оподаткування. Перейти у вищу групу можливо лише у ситуації перевищення ліміту доходу

Розділ V.  «Визначення податкових зобов’язань по єдиному податку»

08

Заносимо дані з ряд. 01 + 02 + 03 + 04 + 05 + 06 + 07

09

Заповнюємо, якщо є дані по рядкам 02, 04 чи 07 ( = сума доходу по цим рядкам × 0,15)

10-11

Заповнюємо тільки для платників ЄП 3 групи (ряд. 05 або ряд. 06 × відповідна ставка податку (3% або 5%))

12

Заносимо дані з ряд. 09+10+11

13

Заносимо значення з ряд. 12 декларації попереднього звітного (податкового) періоду

14.1

Відображаємо суму податкового зобов’язання до сплати в бюджет за підсумками поточного звітного (податкового) періоду: ряд. 12 – ряд. 13

14.2

Заповнюємо лише при заповненні Додатка 2 щодо МПЗ. Сюди заносимо значення ряд. 04 кол. 3 розділу ІІ Додатка МПЗ. Це позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок

14.3

Відображаємо суму податкового зобов’язання до сплати в бюджет: ряд. 14.1 + ряд. 14.2. Якщо МПЗ немає, то ряд. 14 = ряд. 14.1

Розділ VI.  «Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок»

(Увага! даний розділ заповнюємо лише в уточнюючій декларації або в поточній при виправленні помилки у минулому періоді)

15

Показуємо суму податку з ряд. 14 декларацій за той період, у якому сталася помилка

16

Показуємо суму податку, яку вважаємо правильною

17

Заповнюємо, якщо сталося заниження податкового зобов’язання з ЄП (ряд. 16 > ряд. 15). Заповнюємо різницею ряд. 16 – ряд. 15. Цю суму сплачуємо або ДО подачі декларації, якщо виправляємо через уточнюючу декларацію, або разом з податком податкового періоду, за який звітуємо, якщо виправляємо у поточній декларації

18

Заповнюємо, якщо сталося завищення податкового зобов’язання з ЄП (ряд. 16 ˂ ряд. 15)

19

Це «самоштраф». Якщо він є, то заповнюємо лише у разі недоплати ЄП, тобто коли є ряд. 17. Правило просте:

  • ряд. 17 × 0,03 – якщо виправляємо через уточнюючу. Такий штраф сплачується до подання уточнюючої декларації;
  • ряд. 17 × 0,05 – якщо виправляємо через поточну декларацію

20

Це пеня на суму недоплати (пп. 129.1.3 ПК). Знову ж заповнюємо лише тоді, коли недоплата (ряд. 17) існують. Якщо пеня є, то вона рахується так:

  • визначаємо 91-й день прострочення сплати ЄП. Це буде 1-й день нарахування пені;
  • визначаємо останній день нарахування пені – це день сплати цього податкового зобов’язання, включно;
  • знаходимо за кожний день облікову ставку НБУ;
  • за кожний день дії пені розраховуємо її на основі 100% ставки НБУ. Наприклад для 1000 грн боргу при обліковій ставці НБУ 25% пеня за 1 день буде 1000×0,25/365 = 0,685 грн 

Розділ VIІ.  «Визначення зобов’язань із сплати єдиного внеску за даними звітного (податкового) періоду»

(Увага! Цей розділ заповнюється лише при звітуванні за весь рік, так як відомості про нарахований і сплачений ЄСВ вказуються у складі річної декларації з єдиного податку, п. 296.2 ПК і п. 296.3 ПК)

21

Зазначаємо суму ЄСВ «за себе» – помісячну суму з графи 4 розд. 9 Додатка 1

Доповнення до податкової декларації

Заповнюємо лише, якщо є потреба подати податківцям доповнюючу до декларації інформацію, наприклад певні первинні документи через які сталася помилка, пояснювальну записку тощо

Додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску»

1

Ставимо відмітку «+», якщо подаємо Додаток 1. За стандартної ситуації це буде тільки річна декларація (1-2 група) або декларація за  ІV квартал (3 група)

Додаток 2 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний)рік»

2

Ставимо відмітку «+», якщо подаємо Додаток 2. За стандартної ситуації це буде тільки річна декларація (2 група) або декларація за ІV квартал (3 група)

 

Заповнення Додатка 1 (ЄСВ) декларації з єдиного податку 2024

Тепер розглянемо, як заповнити розрахунок ЄСВ – додаток до податкової декларації з єдиного податку у таблиці нижче. Заповнюємо його, якщо ФОП вирішив сплачувати ЄСВ попри звільнення.

ЗАПОВНЕННЯ ДОДАТКА 1 (ЄСВ) 2024

Рядки

Як заповнювати

Заголовна частина

Тип декларації

Як і основна частина щодо ЄП, Додаток 1 теж має ті ж самі 4 типи. Отже, проставляємо позначку «×», що відповідає типу декларації: «Звітна», «Звітна нова», «Уточнююча», «Довідково». Їх значення аналогічне основній частині декларації

1

Повторюємо реєстраційний номер платника податку (податковий номер)

2

Здебільшого пропускаємо, адже дане поле заповнюють лише особи, які через релігійні переконання відмовилися від податкового номеру та мають про це відповідну відмітку у паспорті

3

Вказуємо повністю ПІБ особи-підприємця

4

Заповнюємо аналогічно основній частині. Вочевидь найчастіше тут ставимо звітний період «рік», адже звітування з ЄСВ відбувається за рік. І лише у останніх звітних деклараціях податковий період може змінитися.

Аналогічно й наступним рядком – податковим періодом щодо якого виправляється помилка. Якщо даний Додаток 1 подається як уточнюючий то звітні періоди у першому та другому рядках мають співпасти

5

Вказуємо тип форми – лише у разі, якщо подаємо цей додаток як «ліквідаційний» або ж подаємо декларацію «Довідково»

6

Вказуємо дату державної реєстрації припинення

7

Вказуємо код КВЕД, який у основній частині декларації позначили як основний

Розділ 9. Визначення сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску

9, графа 2

Вказуємо дохід, з якого сплачуємо ЄСВ. Як правило, ФОП вказують тут мінімальну базу ЄСВ, тобто розмір мінімальної зарплати за відповідний місяць (січень-березень 2024 – 7100 грн; квітень-грудень 2024 – 8000 грн). Сума такого доходу немає ніякого відношення до реального доходу, який отримав ФОП. Це лише умовна сума. Можна вказувати й більші суми  за мінімальні, але тоді слід їх і сплатити.

Однак більше ніж 15 мінімальних зарплат – не можна (січень-березень 2024 – 106500 грн; квітень-грудень 2024 – 120000 грн)

9, графа 3

Вказуємо ставку ЄСВ. Як правило, тут 22%

9, графа 4

Заповнюємо шляхом множення графи 2 на графу 3

Розділ 10. Визначення зобов'язань із сплати єдиного внеску у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок

(Увага! заповнюємо лише при виправленні помилки)

1

Вказуємо помилкову суму ЄСВ з того звітного періоду, який виправляємо

2

Вказуємо правильну (потрібну) суму ЄСВ з того звітного періоду, який виправляємо

3

Вказуємо суму недоплати ЄСВ, якщо така є (ряд. 2 – ряд. 1)

4

Вказуємо суму переплати ЄСВ, якщо така є (ряд. 1 – ряд. 2)

5

Рахуємо пеню, якщо була недоплата ЄСВ до мінімального рівня. Пеню нараховуємо 0,1% своєчасно неплаченої суми за кожний день прострочення їх перерахування (зарахування)

Чи має бути «самоштраф» і пеня в умовах воєнного стану 2024

Ні – якщо помилка допущена за період з початку воєнного стану. Таке правило діє з 3 січня 2023 року, коли Законом від 13.12.2022 № 2836 був оновлений пп. 69.1 підрозд. 10 Перехідних положень ПК. Тобто щодо «самоштрафу» й пені станом на лютий 2024 року правила такі, як наведено у таблиці нижче. Дані правила стосуються не лише єдиного податку, але й інших податків і зборів.

ЗАСТОСУВАННЯ САМОШТРАФУ І ПЕНІ ПІД ЧАС ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ

Період, за який допущена помилка

Ситуація з самоштрафом і пенею

Пояснення

до 24.02.2022

нараховуються і сплачуються

якщо помилка призвела до заниження податку у звітності, граничним терміном подання якої був період до початку воєнного стану, то треба нарахувати самоштраф і податкову пеню – у такому разі навіть діючий воєнний стан не звільняє від штрафних санкцій (роз’яснення ГУ ДПС в Івано-Франківській області)

з 24.02.2022

не нараховуються*

підставою звільнення є абз. 14 пп. 69.1 підрозд. 10 Перехідних положень ПК (див. також роз’яснення ДПС 132.01 ЗІР), але за дотриманням двох умов з п. 50.1 ПК:

  • подача уточнюючої декларації або виправлення помилки у поточній декларації, які подаються за податковий період, що наступний за періодом, у якому виявлено факт недоплати;
  • погашення недоплати, яка виникла

Повернення отриманого авансу у декларації з єдиного податку

При заповнення податкової декларації проблемою може стати повернення підприємцем раніше отриманих передоплат за товари (послуги). Як правило, чинять так (ІПК ДФС від 06.06.2017 № 470/6/99-99-12-02-03-15/ІПК):

  • аванс включать до доходу того  періоду, коли він був отриманий;
  • зменшують дохід на повернуту суму – у періоді повернення авансу.

Однак за недостатності доходу поточного звітного періоду у декларації можна отримати від’ємну суму доходу. Таку ситуацію, судячи з роз’яснення ДПС, слід сприймати як нормальну.

Вимушена зміна групи або перехід на загальну систему

У разі, якщо платник ЄП 1-2 групи перевищив у календарному кварталі граничний обсяг доходу для своєї групи, то він зобов’язаний (п. 293.8 ПК):

  • не пізніше 20-го числа місяця, що настає за календарним кварталом, у якому його дохід перевищив допустимий максимум, подати до органу ДПС заяву на перехід на 2 чи 3 групу ЄП;
  • застосувати до суми перевищення ставку 15% (ряд. 02, ряд. 04 та ряд. 07 декларації);
  • подати декларацію платника ЄП у строки, які встановлені для квартального звітного періоду;
  • сплатити щомісячний авансовий внесок з ЄП за новою ставкою не пізніше 20-го числа першого місяця роботи в новій групі, якщо перехід був з 1 до 2 групи.

Однак при переході на 3 групу ЄП зі ставкою 3% (тобто платник ПДВ) термін подачі заяв зменшуються до 10 к. днів до початку кварталу – для підприємців-єдинників, що належать до 3 групи зі ставкою 5% (див. пп. «4» п. 293.8 ПК).

Якщо платник ЄП перевищив обсяг ліміту для 3-ї групи 8 285 700 грн, то не пізніше 20-го числа місяця, що настає за календарним кварталом, у якому сталося перевищення, він повинен подати заяву на перехід на загальну систему оподаткування та подати квартальну декларацію.

Якщо порушення умов перебування на ЄП інше, ніж перевищення доходу, то заява на перехід на загальну систему має бути подана не пізніше 10 к. днів до початку нового календарного року (1-2 група) або кварталу (3 група) (пп. 298.2.1 ПК).

Платники ЄП 1-2 групи у випадку порушення умов ЄП мають подати річну декларацію у термін, визначений для квартальної декларації, тобто 40 к. днів після кінця року (а не 60 к. дн., як звичайно). Перехід на загальну систему для них буде з нового року, а для 3 групи – з нового кварталу (пп. 298.2.3 ПК).



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді