Військовий збір у жовтні 2024: як утримувати

1288
Автор
експерт з обліку та оподаткування, Київ
Автор
експерт з оплати праці та податкового обліку Експертус Головбух

Запитання

15 жовтня 2024 року Голова Верховної Ради України підписав законопроєкт про історичне підвищення податків від 30.08.2024 № 11416–д. Документ направили до Офісу Президента

Відповідь

Військовий збір нараховують і сплачують за тими самими правилами, що й податок на доходи фізосіб. Податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримати податок із суми такого доходу за його рахунок (пп. 168.1.1 Податкового кодексу України). Тобто фактично в оподаткуванні доходів фізосіб ключовим є момент нарахування доходу. ПДФО та військовий збір утримуйте, коли нараховуєте дохід фізособі. Застосовуйте діючу ставку.

ВЗ за ставкою 5% із зарплати: як утримувати за Законом № 4015

Увага! Поки документ не набере чинності, дотримуйтеся чинного законодавства та утримуйте військовий збір за ставкою 1,5%.

Якщо в документі залишилась норма, що доходи, нараховані за наслідками податкових періодів до набрання чинності цим Законом, оподатковуються за ставкою військового збору, що діяла до набрання чинності цим Законом, незалежно від дати їх фактичної виплати (надання), то робити жодних перерахунків не доведеться. До того ж закони не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи (cт. 58 Конституції України). Тож утримувати військовий збір за підвищеною ставкою потрібно буде з оподатковуваних доходів, нарахованих після набрання чинності законом.

Скачати шпаргалку про військовий збір▶

Забігаємо наперед і відповідаємо на очікувані запитання.

Кейс 1. Чи доведеться перераховувати суми утриманого ВЗ із суми відпускних, які нарахували у вересні, але за дні жовтня?

Ні, не доведеться. Законопроєкт № 11416-Д має запрацювати із дня, наступного за днем опублікування. Звісно, якщо такий його варіант буде остаточний і підписаний Президентом України.

Важливим є дата нарахування сум відпускних.

Коли запроваджували військовий збір, ДПС в ЗІР (підкатегорія 132.02) пояснювала: з виплат, нарахованих до 03.08.2014, які виплачуються після цієї дати, військовий збір не утримується. Тому немає підстав утримувати військовий збір за ставкою 5% до доходів, які нарахували до дня набрання чинності новим Законом.

Кейс 2. За якою ставкою утримувати військовий збір із суми лікарняних, які відкриті до дня набрання чинності новим Законом, але оплачені після цієї дати?

Дата відкриття й закриття лікарняного, а також прийняття рішення про його оплату не має значення. Важливо, якою датою нарахували лікарняні.

Наприклад, якщо е-лікарняний відкрили на період із 29.09.2024 по 04.10.2024, із лікарняних, які нарахуєте в обліку до дня набрання чинності новим Законом, утримуєте військовий збір за ставкою 1,5%.

Якщо лікарняний нараховуєте із дня набрання чинності новим Законом, застосовуєте збільшену ставку військового збору.

Кейс 3. Чи доутримувати військовий збір із винагороди за цивільно-правовим договором за вересень 2024 року, якщо виплату здійснюємо до 10.10.2024?

Ні. Якщо акти виконаних робіт (наданих послуг), датовані останнім днем вересня і в обліку нарахували ці виплати за вересень 2024-го, утримали військовий збір за ставкою 1,5%. Факт виплати винагороди за цивільно-правовим договором у жовтні не впливає на порядок утримання військового збору.

Якщо Закон набере чинності наприкінці жовтня 2024-го і останнім днем жовтня закриваєте акти виконаних робіт (наданих) послуг, то діє нова ставка військового збору. Тому до таких нарахованих доходів за жовтень застосовуватимете нову ставку військового збору.

Кейс 4. Чи перераховувати військовий збір із сум остаточного розрахунку із працівниками, які звільнені до дати набрання чинності новим Законом?

Ні. На дату звільнення нараховуєте суми зарплати працівника та проводите остаточний з ним розрахунок. Застосовуєте діючу на той момент ставку військового збору. Підстав робити перерахунки немає. Адже схвалена редакція Закону не містить норму про його набрання чинності «заднім» числом.

 


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, «натуральна» база, платники збору, звітність та штрафи — у статті
163975

Історичне збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д ухвалила ВРУ. Розглянемо, що для платників податків наразі відомо
1538

Об’єднаний звіт з ЄСВ та ПДФО (Податковий розрахунок): оновлено

У консультації розглянемо особливості заповнення звіту та його додатків, коли та який із них подавати, як бути з порожніми додатками, а також останні зміни в чинній формі Податкового розрахунку
627380

Помилки у податковому звіті з ЄСВ та ПДФО/ВЗ: виправляємо з експертом

Хоча Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ уже давно існує та об’єднаний, але питання щодо нього все ще залишаються. Серед таких — як виправити помилки у цьому податковому звіті. Про способи виправлення помилок у Податковому розрахунку та приклади — у консультації
210253