Як у Додатку 6 до декларації з акцизного податку слід поділяти алкогольні напої
Запитання
Як у Додатку 6 до декларації з акцизного податку слід поділяти алкогольні напої на лікеро-горілчану продукцію, виноробну продукцію, інші спиртові дистиляти, продукти з вмістом спирту етилового 8,5 відс. об’ємних одиниць та більше, пиво?
Відповідь
Декларацію з акцизного податку, Порядок її заповнення та подання затвердив Мінфін наказом від 23.01.2015 № 14.
Додаток 6 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» (далі — Додаток 6 до Декларації) заповнюють під час здійснення роздрібної торгівлі пивом, алкогольними напоями, окремо для кожної адміністративно-територіальної одиниці, у межах якої знаходяться місця здійснення реалізації підакцизних товарів з обов’язковим зазначенням відповідного коду території за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженого наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 № 290.
Маркування алкогольних напоїв, які реалізують в Україні, здійснюють відповідно до Законів України
- «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» від 06.12.2018 № 2639-VIІІ;
- «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.1995 № 481/95-ВР.
Маркування має містити інформацію щодо, зокрема, назви виробу, вмісту спирту (відсотків об’ємних одиниць), вмісту цукру.
Вид алкогольного напою для заповнення відповідних рядків Додатка 6 до Декларації визначайте на підставі інформації, зазначеної на відповідному виробі.
У графі 2 «Вид підакцизних товарів» Додатка 6 до Декларації зазначайте назву товару (продукції), який (яку) відповідно до підпункту 215.3.1 Податкового кодексу України віднесли до підакцизних.
При цьому підакцизні товари відображайте в Додатку 6 до Декларації наступним чином:
- у рядку 1.1 — «Лікеро-горілчана продукція» зазначайте інформацію щодо горілки, лікеро-горілчаних напоїв та слабоалкогольних напоїв;
- у рядку 1.2 — «Виноробна продукція, інші спиртові дистиляти, продукти з вмістом спирту етилового 8,5 відс. об’ємних одиниць та більше» – щодо вин виноградних натуральних, вин натуральних кріплених, шампанського, ігристого, газованого, вермуту, бренді, сусла виноградного та інших виноматеріалів, коньяків, інші алкогольних напоїв з винограду, плодів та ягід;
- у рядку 1.3 — «Пиво» — пиво всіх видів, крім безалкогольного.