Незалежник не отримував дохід впродовж року: чи подавати додаток Ф2 до декларації

1843

Запитання

Чи подає фізособа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, додаток Ф2 до декларації про майновий стан і доходи, якщо впродовж звітного періоду дохід від такої діяльності не отримувався?

Відповідь

Як правильно нарахувати зарплату та подати зарплатну звітність

Фізособи, які провадять незалежну профдіяльність, подають податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі — декларація про доходи) за результатами звітного року відповідно до розділу IV Податкового кодексу України (ПК) у строки, передбачені для платників ПДФО. Поряд з доходами від провадження незалежної профдіяльності зазначають інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи (п. 178.4 ПК).

Платники ПДФО подають декларацію про доходи до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ (пп. 49.18.4 ПК).

Форму декларації про доходи та Інструкцію щодо її заповнення (далі — Інструкція) затвердив Мінфін наказом від 02.10.2015 № 859 (у редакції від 17.12.2020 № 783).

Додатки є складовою декларації про доходи. Додатки заповнюють і подають винятково за наявності доходів (витрат), розрахунок яких містять ці додатки (п. 2 розділу II Інструкції).

Платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПК звітний період, у якому виникають об’єкти оподаткування, або за наявності показників, які підлягають декларуванню, подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є (п. 49.2 ПК).

Якщо фізособа — незалежник упродовж звітного періоду не отримувала дохід від такої діяльності, то подавати декларацію про доходи, зокрема додаток Ф2 «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою», не потрібно.

Водночас, якщо фізособа — незалежник упродовж звітного періоду отримувала інші доходи, крім доходів від незалежної професійної діяльності, то така особа:

  • подає декларацію про доходи;
  • заповнює відповідні додатки залежно від виду отриманого доходу.

За інформацією ДПС у Закарпатській області

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21721

Податкова знижка: умови отримання та звітування

Є спосіб зекономити або частково компенсувати витрати за власне навчання чи навчання дитини, на іпотеку, страхування життя. Поверніть від держави частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податкова знижка у 2024 році, умови її отримання, податкова знижка на навчання в декларації – у консультації
71871

ПДФО 2024

ПДФО: що врахувати у 2024 році? Розглянемо, що таке ПДФО, яка сплата ПДФО 2024
79207

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28098