Особливості проведення документальної позапланової перевірки у разі ліквідації юрособи

550

Запитання

У який термін контролюючі органи призначають документальну позапланову перевірку юридичної особи, відокремленого підрозділу (філії) після внесення запису про їх припинення до ЄДР?

Відповідь

Алгоритм розблокування податкових накладних та подання таблиці даних

Документальну позапланову перевірку здійснюють, зокрема, коли:

  • розпочали процедуру реорганізації юрособи (крім перетворення);
  • припинення юрособи або підприємницької діяльності ФОП;
  • закриття постійного представництва чи відокремленого підрозділу юрособи, в тому числі іноземної компанії, організації;
  • порушили провадження у справі про визнання банкрутом платника;
  • подали заяву про зняття з обліку платника (пп. 78.1.7 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Порядок зняття з обліку платників у контролюючих органах визначили розділом ХІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588 (далі — Порядок).

Платник зобов’язаний повідомляти органи контролю за місцем обліку такого платника про його ліквідацію або реорганізацію упродовж трьох робочих днів з дня прийняття відповідного рішення. Крім випадків, коли обов’язок здійснювати таке повідомлення покладено законом на орган державної реєстрації (п. 11.1 розд. ХІ Порядку).

Дані про прийняття рішення щодо припинення юросіб, відомості щодо яких містяться в ЄДР податкові органи отримують від державних реєстраторів.

У зв’язку з ліквідацією або реорганізацією платника податкові органи розпочинають та проводять процедури, що передбачили розділом ХІ Порядку, у разі одержання хоча б одного з таких документів (відомостей), зокрема:

  • відомостей з ЄДР про рішення засновників (учасників) юрособи, уповноваженого ними органу про припинення юрособи;
  • відомостей з ЄДР чи Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України про припинення (закриття) відокремленого підрозділу (п. 11.5 розд. ХІ Порядку).

При проведенні заходів податкового контролю, пов’язаних з ліквідацією або реорганізацією платника, органи контролю організовують та планують їх таким чином, щоб вимоги щодо сплати платежів, контроль за справлянням яких здійснюють податкові органи, були сформовані і отримані особою, відповідальною за погашення грошових зобов’язань або податкового боргу платника, не пізніше строку, визначеного для заявлення кредиторами своїх вимог (п. 11.6 розд. ХІ Порядку).

Про проведення документальної позапланової перевірки керівник (його заступник або уповноважена особа) податкового органу приймає рішення, яке оформлюють наказом. Право на проведення документальної позапланової перевірки платника (крім перевірок, передбачених підпунктом 78.1.21 ПК) надають лише у випадку, коли йому до початку проведення зазначеної перевірки вручили копію наказу про проведення документальної позапланової перевірки.

При цьому термін прийняття керівником (його заступником або уповноваженою особою) податкового органу рішення про призначення документальної позапланової перевірки юрособи, відокремленого підрозділу (філії) після внесення запису про їх припинення до ЄДР ПК не визначили.

За інформацією ДПС в Одеській області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Валютне регулювання

Валютний нагляд з боку банків за операціям в іноземній валюті – це той інструмент, який накладає певні обмеження у зовнішньоекономічній діяльності та валютних операціях. Це може стосуватися не лише підприємств і підприємців, але й звичайних фізосіб. Якими є ці нюанси для 2024 року розповімо в огляді
65523

Перевірки агропідприємств 2024: до чого готуватись

Під час війни перелік перевірок скоротився, але їх не припинили остаточно. Законотворці поступово скасовують заборони. Експерт підкаже, на які перевірки чекати цьогоріч аграріям. Розглянемо, які перевірки можуть проводити ДПС, ПФУ, Держпраці та Держпродспоживслужба
706

Арешт майна 2024

Розбираємо, що таке арешт майна, яке майно можуть арештувати, коли податкова може застосувати адміністративний арешт майна, що означає повний та умовний адміністративний арешт майна
1934