Ціну в договорі зменшили «заднім числом»: чи складати РК до ПН

564

Запитання

Підприємство є орендарем нерухомого майна відповідно до договору оренди з визначеним розміром орендної плати. 01.03.2021 орендар та орендодавець уклали та нотаріально посвідчили додаткову угоду до договору оренди, згідно з якою розмір орендної плати зменшується починаючи з 01.01.2021. При цьому на підставі усних домовленостей акти приймання-передачі послуг та орендні платежі складалися та сплачувалися виходячи із зменшеного розміру орендної плати (який надалі був зафіксований у додатковій угоді) починаючи з 01.01.2021. Який порядок складання податкових накладних/розрахунків коригування (далі — ПН/РК) та віднесення сум ПДВ до податкового кредиту у разі такої зміни ціни договору?

Відповідь

Лист ДПС від 12.07.2021 № 2730/ІПК/99-00-21-03-02-06

Податківці відповіли:

1. Питання правомірності застосування зворотної дії в часі до умов договору, які змінюють врегульовані та виконані договірні відносини, не належить до компетенції ДПС.

2. ПН за операцією з постачання товарів/послуг повинна складатися і реєструватися в ЄРПН постачальником на дату першої події за операцією та виходячи з обсягу такої операції, підтвердженого первинними документами. РК складають тоді, коли після здійснення операції та складання ПН, зокрема, змінюється сума компенсації вартості поставлених послуг.

В описаній ситуації ПН за операціями з надання майна в оренду за періоди починаючи з 01.01.2021 складалися орендодавцем на підставі актів приймання-передачі послуг або за отриманими орендними платежами виходячи з фактичного обсягу таких здійснених операцій, та надалі такий обсяг не змінюється (не відбувається перерахунок вартості наданих послуг та/або повернення коштів). Тому підстави для складання РК до таких ПН у цьому випадку відсутні.

3. Право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту виникає у покупця на підставі ПН, складеної з дотриманням норм податкового законодавства та зареєстрованої в ЄРПН постачальником товарів/послуг на такого покупця за фактом здійснення господарської операції на дату «першої події», показники якої відповідають первинним (бухгалтерським) документам, складеним за такою господарською операцією.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21693

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
452432

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
312324

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28085