Чи можна обійтися без ТТН і оприбуткувати товар за іншими документами?

1044

Запитання

Якщо постачальник не передав ТТН, чи можна обійтися без неї та оприбуткувати товар на підставі інших супровідних документів?

Відповідь

Чи можна обійтися без ТТН і оприбуткувати товар за іншими документами?

ОЛЕНА СЕРДЮК,

експерт МСFR Головбух, канд. екон. наук

З огляду на вимоги ДПС не рекомендуємо так чинити.

Наразі Правила № 363 визначають, що ТТН можна використовувати як один із документів для бухобліку. Про її обов’язковість не йдеться.

Товарно-транспортна накладна — єдиний для всіх учасників транспортного процесу документ, призначений для обліку товарно-матеріальних цінностей на шляху їх переміщення, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи, та є одним із документів, що може використовуватися для списання товарно-матеріальних цінностей, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, що може бути складений у паперовій та/або електронній формі та має містити обов’язкові реквізити, передбачені цими Правилами.

Із розділу 1 Правил № 363

ВС також наголосив, що недоліки в ТТН і навіть повна її відсутність не можуть бути самостійним доказом нереальності господарської операції (постанови ВС від 05.01.2021 у справі № 820/1124/17, від 21.01.2021 у справі № 813/2204/17).

Але податківці наполягають ...

ДІЗНАТИСЯ ПОВНУ ВІДПОВІДЬ ⏩

Чи можна обійтися без ТТН і оприбуткувати товар за іншими документами?
Васильченко НаталіяГоловний редактор системи «Експертус Головбух»
Документуванню операцій з експорту та імпорту товарів і послуг приділяйте особливу увагу. Позаяк ЗЕД-операції мають низку особливостей, які відрізняють їх від звичайних господарських операцій, здійснюваних усередині країни. Документи за зовнішньоекономічними операціями у деяких випадках складають іноземною мовою. Часто вони мають не характерну для українського законодавства форму. Заповнюють ЗЕД-документи як в іноземній, так і в національній валюті з огляду на положення міжнародного та вітчизняного законодавства.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Договір позики: зразок

Договір позики містить істотні умови: ви отримуєте гроші або речі у борг зі зобов’язанням погасити суму, або повернути річ у визначений термін. Скачайте ЗРАЗОК ДОГОВОРУ ПОЗИКИ, щоб забути про помилки. У статті також дізнаєтесь, як правильно оформити договір позики, які податкові і юридичні аспекти, що з оподаткуванням та обліком
36165

Як відкрити та обліковувати літній майданчик

На час спеки суб’єкти ресторанного господарства відкривають додаткові літні майданчики. Це зручно для клієнтів, яким приємніше відпочивати просто неба, і вигідно суб’єктам господарювання. З'ясуємо, як організувати роботу літнього майданчика і відобразити такі операції в обліку
1489

Головне для бухгалтера в травні 2024 року

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати в травні. Це нові або оновлені консультації, форми із зразками заповнення, довідники і найважливіші новини, які вплинуть на роботу бухгалтера в травні. Роботи, як завжди, багато, але разом ми впораємось!
2398

Статутний капітал підприємства 2024: поняття, бухгалтерський облік та оподаткування

Статутний капітал — це вартість внесків засновників підприємства. У консультації детально розглянемо поняття статутного капіталу, обмеження щодо його розміру, оподаткування внесків до статутного капіталу, бухгалтерський облік статутного капіталу, зокрема операцій з формування, збільшення та зменшення статутного капіталу.
128641

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
173195