Чим загрожує роботодавцю невиплата зарплати під час війни

1447

Запитання

Чи нестиме роботодавець відповідальність за невиплату заробітної плати під час воєнного стану?

Відповідь

Оплату праці працівників здійснюють першочергово (ч. 5 ст. 97 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП).

Всі інші платежі здійснюються роботодавцем після виконання зобов’язань щодо оплати праці. Своєчасність та обсяги виплати зарплати працівникам не можуть залежати від інших платежів та їхньої черговості (ч. 6 ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 №108/95-ВР).

Порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, зарплати, виплата їх не в повному обсязі тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг) або від 510 до 1 700 грн (ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

У разі якщо дане протиправне діяння протягом року відбудеться повторно або таке правопорушення буде зачіпати права неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері чи особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, розмір штрафу вже складатиме від 100 до 300 нмдг або від 1 700 до 5 100 грн.

Безпідставна невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадянином — суб’єктом підприємницької діяльності, карається штрафом від 500 до 1 000 нмдг або виправними роботами на строк до двох років, або пробаційним наглядом на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років (ст. 175 Кримінального кодексу України).

Юридичні та фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю за порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплату їх не в повному обсязі несуть відповідальність у вигляді штрафу — у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, з 01.04.2024 — 24 000 грн (ст. 265 КЗпП).

Роботодавця звільняють від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо він доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили (ст. 10 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX).

Звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати зарплати.

За інформацією Держпраці

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронні лікарняні 2024

Із 01.01.2023 Україна успішно перейшла на систему електронних лікарняних. Хоча паперові лікарняні листки все ще видаватимуться у виняткових випадках, у цій статті ми розкажемо про переваги електронного лікарняного. Дізнаєтеся, як працює процес видачі електронних лікарняних, як оплачувати електронний лікарняний, що робити з паперовими листками непрацездатності. Отримаєте вичерпну інформацію про те, як взаємодіяти з електронними лікарняними та забезпечити права та інтереси як роботодавців, так і працівників
239512

Табель обліку робочого часу на 2024 рік

Про те, як відобразити лікарняні в табелі обліку робочого часу, щорічну відпустку і декретну відпустку, а також про особливості складання табелю та планування робочого часу у воєнний час – у консультації. Скачайте шаблон і зразок табеля обліку робочого часу 2024
172447

Відпустка за власний рахунок: зразок заяви, правила надання

У консультації про те, що таке відпустка без збереження заробітної плати, які правила її надання, на розрахунок яких виплат вона в майбутньому впливає. Наш експерт підготував для вас добірку зразків, які ви зможете скачати: зразок заяви на відпустку за власний рахунок, зразок наказу на відпустку за власний рахунок, приклад заяви на відпустку за власний рахунок під час воєнного стану
413443

Допомога на лікування працівника підприємства

Роботодавець має право надати своїм працівникам матеріальну допомогу на лікування чи оплатити їх медичне обслуговування. При цьому не сплачувати податків із таких сум. З'ясуємо, якими можуть бути пільгові варіанти надання такої допомоги. Коли матеріальну допомогу на лікування не оподатковують? Як оформити надання матеріальної допомоги на лікування?
21311