Які перевірки дозволено проводити під час війни

794

Запитання

Чи встановлено мораторій на проведення податкових перевірок, у тому числі фактичних, у період дії воєнного стану?

Відповідь

Які перевірки відновили з 2 червня та як тепер штрафуватимуть

Податкових перевірок не розпочинають, а розпочаті перевірки зупиняють, окрім перевірок:

  • камеральних;
  • фактичних;
  • документальних позапланових через звернення платника податків та/або з підстав, визначених підпунктами 78.1.7 та 78.1.8 Податкового кодексу України (ПК);
  • якщо орган контролю отримав інформацію, яка свідчить про те, що платник порушив валютне законодавство, а саме, не дотримав граничних строків надходження товарів за імпортними та/або валютної виручки за експортними операціями (пп. 69.2 підрозд. 10 розд. XX ПК).

Камеральні перевірки декларацій з ПДВ (далі — Декларація) та уточнюючих розрахунків до них проводять за звітні періоди:

  • лютий, березень, квітень, травень 2022 року — у період із 21.07.2022 по 20.09.2022;
  • червень, липень 2022 року — із 21.08.2022 по 20.10.2022.

Подані уточнюючі розрахунки до Декларацій за звітні періоди до лютого 2022 року перевіряють у строк, визначений у пункті 69 підрозділу 10 розділу XX ПК для звітного періоду, на який припадає день подання такого уточнюючого розрахунку.

Документальні позапланові перевірки під час воєнного стану проводять, якщо можливі безпечні:

  • доступ, допуск до територій, приміщень та іншого майна, що його платники податків використовують для провадження господарської діяльності та/або які об’єктами оподаткування, або використовують для отримання доходів (прибутку) чи пов’язані з іншими об’єктами оподаткування;
  • доступ, допуск до документів, довідок про фінансово-господарську діяльність, отримані доходи, видатки платників податків та іншої інформації, пов’язаної з обчисленням і сплатою податків, зборів, платежів, про дотримання вимог законодавства, що його контролюють органи контролю, а також фінансової і статистичної звітності;
  • проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ), коштів, зняття залишків ТМЦ, готівки.

Документальні позапланові перевірки за зверненням платника податків та/або з підстав за підпунктами 78.1.7 та 78.1.8 ПК, та/або якщо орган контролю отримав інформацію, яка свідчить про те, що платник порушив валютне законодавство щодо дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними та/або валютної виручки за експортними операціями, що їх розпочали та не завершили до 24 лютого 2022 року, поновлюють і закінчують протягом 60 днів із 28.05.2022. Такі перевірки триватимуть невикористаний строк.

Документальні позапланові перевірки, що їх розпочали за зверненням платника та/або з підстав за підпунктом 78.1.7 ПК, та/або за якими отримали інформацію про те, що платник порушив валютне законодавства про дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними та/або валютної виручки за експортними операціями, але не можуть завершили у зв’язку з виникненням обставин, наведених у цьому підпункті, можуть зупинити до завершення дії таких обставин та/або усунення перешкод для їх проведення за рішенням керівника органу контролю. Таке рішення оформлюють наказом, копію якого надсилають одночасно до електронного кабінету і на електронну адресу платника податків. Таке зупинення перериває перебіг строку проведення перевірки.

Документальні позапланові перевірки, що їх розпочали після 27.05.2022, з підстав за підпунктом 78.1.8 ПК, декларацій або уточнюючих розрахунків, до яких подали заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, проводять протягом 60 календарних днів після закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого розрахунку.

Якщо орган контролю за результатами перевірки виявить порушення законодавства, до платника застосовують відповідальність за ПК, законами, що їх контролює орган контролю, з урахуванням обставин, передбачених підпунктом 112.8.9 ПК, які звільняють від фінансової відповідальності. При цьому вимоги законодавства щодо зупинення штрафування на період дії воєнного, надзвичайного стану та/або на період дії карантину, не застосовують.

Документальну позапланову перевірку проводять, зокрема, в разі якщо:

  • розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприємницької діяльності ФОПа, закриття постійного представництва чи відокремленого підрозділу юридичної особи, в т. ч. іноземної компанії, організації, порушено провадження у справі про визнання платника податків банкрутом або подано заяву про зняття з обліку платника податків (пп. 78.1.7 ПК);
  • платник подав декларацію, у якій заявив ПДВ до відшкодування з бюджету, за наявності підстав для перевірки за розділом V ПК, та/або в якій від’ємнк значення ПДВ перевищує 100 тис. грн (абз. 1 пп. 78.1.8 ПК).

Документальну позапланову перевірку з підстав за підпунктом 78.1.8 ПК проводять винятково щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або від’ємного значення з ПДВ, що перевищує 100 тис. грн (абз. 2 пп. 78.1.8 ПК).

За інформацією ЗІР, категорія 130.01


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Валютне регулювання

Валютний нагляд з боку банків за операціям в іноземній валюті – це той інструмент, який накладає певні обмеження у зовнішньоекономічній діяльності та валютних операціях. Це може стосуватися не лише підприємств і підприємців, але й звичайних фізосіб. Якими є ці нюанси для 2024 року розповімо в огляді
66570

Перевірки агропідприємств 2024: до чого готуватись

Під час війни перелік перевірок скоротився, але їх не припинили остаточно. Законотворці поступово скасовують заборони. Експерт підкаже, на які перевірки чекати цьогоріч аграріям. Розглянемо, які перевірки можуть проводити ДПС, ПФУ, Держпраці та Держпродспоживслужба
720