Нерезидент отримав е-послуги за оплату не в євро/доларах: як визначити податкові зобов’язання з ПДВ

649

Запитання

На яку дату та за яким курсом нерезидент визначає податкові зобов’язання з ПДВ за операціями з постачання електронних послуг, у разі отримання вартості таких послуг у валюті, іншій ніж євро або долар США?

Відповідь

ПДВ: від азів до майстерності

Реєстрація як платника податку особи-нерезидента, який постачає електронні послуги фізособам, місце постачання яких розташовано на митній території України, здійснюється на підставі заяви (п. 208 прим. 1.2 Податкового кодексу України; ПК). У заяві про реєстрацію як платника податку зазначають, зокрема, інформацію щодо іноземної валюти (євро або долар США), в якій особа-нерезидент буде сплачувати податок.

Датою виникнення податкових зобов’язань за операціями з постачання платником податків — нерезидентом е-послуг є останній день звітного (податкового) періоду, в якому оплачено е-послуги (п. 208 прим. 1.5 ПК).

Базу оподаткування операцій з постачання платником податків — нерезидентом е-послуг визначають за вартістю таких послуг (п. 208 прим. 1.6 ПК).

Податок становить 20% бази оподаткування, і його додають до вартості е-послуг, крім операцій, звільнених від оподаткування ПДВ.

Базу оподаткування та суму податку визначають в іноземній валюті (євро або долар США).

Сума податкового зобов’язання, зазначена платником податків — нерезидентом, підлягає сплаті в іноземній валюті (євро або долар США) упродовж 30 к. дн., що настають за останнім днем граничного строку, передбаченого пунктом 208 прим. 1.8 ПК для подання спрощеної податкової декларації, на валютний рахунок, відкритий центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, в уповноваженому банку (п. 208 прим. 1.9 ПК).

Щоб  визначити податкові зобов’язання зі сплати податків і зборів, застосовують офіційний курс валюти України до іноземної валюти, встановлений Нацбанком, що діє на 0 годин дня подання особою-нерезидентом податкової декларації щодо постачання е-послуг 9 (п. 39 прим. 1.1 ПК).

Отже, незалежно від того, що оплату вартості е-послуг отримали у валюті, іншій ніж євро або долар США, для визначення податкових зобов’язань зі сплати ПДВ особа-нерезидент здійснює перерахунок отриманої іноземної валюти у валюту, зазначену для сплати податку (євро або долар США) за офіційним курсом валюти України до іноземних валют, встановленим Нацбанком, що діє на 0 годин дня подання особою-нерезидентом податкової декларації щодо постачання е-послуг.

За інформацією Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21690

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
452385

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
312302

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28075