Як розблокувати розрахунок коригування до зайвої податкової накладної

1921
Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух

Запитання

Підприємство помилково склало на одне і те саме відвантаження дві податкові накладні (ПН), але з різними датами. Щоб виправити помилку, подало розрахунок коригування (РК) до ПН, яку помилково виписали на неправильну дату. Але реєстрацію РК заблокували. Щоб її розблокувати, документів фактично немає. Чи є якийсь вихід? Чи є сенс взагалі розблоковувати такий РК?

Відповідь

 

Коли в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) зупинили реєстрацію помилково складених ПН/РК, можете не подавати пояснень і копій документів. Це підтверджують і податківці (ЗІР, категорія 101.18). Адже подавати документи для розблокування ПН/РК — це право платника податків, а не обов’язок.

Блокування податкових накладних: правила стають жорсткішими

Уряд оновив порядок, за яким блокують реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування. Зміни вже діють. Які розрахунки коригування податківці наразі зареєструють без моніторингу, з яких причин можуть скасувати вже враховані таблиці даних платника та про інші зміни у документі, читайте у консультації.

Щодо останніх змін у правилах зупинення реєстрації податкових накладних також прослухайте вебінар Блокування податкових накладних: правила стають жорсткішими.

veb_08_11_.jpg

ОТРИМАТИ ПОРАДИ ЕКСПЕРТА ⏩

Водночас йдеться про зупинення реєстрації РК, що анулює зайву ПН, яку вже зареєстрували. Зареєстровану ПН, у т. ч. помилково задвоєну, включають до розрахунку реєстраційного ліміту. Аби його не втратити, складіть РК до такої ПН і зареєструйте в ЄРПН. Це може бути РК з кодом причини коригування у графі 2.1:

  • 103 — «Повернення товару або авансових платежів»;

або

  • 301— «Виправлення помилки» з типом причини «20» у верхній лівій частині РК.

У ситуації, яку розглядаємо, йдеться про задвоєні ПН, тобто коли на одну й ту саму операцію є друга зареєстрована ПН із правильної датою. У такому разі, щоб обнулити зайву ПН із неправильною датою, доцільно скласти РК з типом причини «20» і кодом причини коригування 301. Як скласти і зареєструвати такий РК, визначено в пункті 24 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307 (даліПорядок № 1307). Виправлення через такий РК відновить реєстраційний ліміт.

Натомість якщо виправлятимете помилкову ПН в іншому звітному періоді через зменшувальний РК з кодом причини 103, виникне показник ∑Перевищ. А це «з’їсть» реєстраційний ліміт.

Yak-sklasty-rk-aby-anuliuvaty-zaivu-pn.png

Як скласти розрахунок коригування, щоб анулювати зайву податкову накладну

Yak-sklasty-rk-aby-anuliuvaty-zaivu-pn_ZRAZOK.png 

ЗРАЗОК ЗАПОВНЕННЯ В «ЕКСПЕРТУС ГОЛОВУХ»

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21690

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
452383

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
312301

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28075