Чи діє готівкове обмеження на отримання та повернення поворотної фіндопомоги

461

Запитання

Чи поширюється обмеження щодо граничної суми розрахунків у розмірі 50 тис. грн, на розрахунки суб’єкта господарювання з фізособою у разі отримання та повернення поворотної фінансової допомоги?

Відповідь

🔊 Штрафи за відсутність або незастосування РРО

Суб’єкти господарювання мають право розраховуватися готівкою між собою або з фізособами упродовж одного дня за одним або декількома платіжними документами в межах граничних сум, які встановило Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою НБУ від 29.12.2017 № 148 (далі — Положення № 148).

Платежі понад граничні суми проводять через надавачів платіжних послуг — переказом з рахунку на рахунок або внесенням коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки. Кількість суб’єктів господарювання і фізосіб, з якими можна проводити готівкові розрахунки упродовж дня, не обмежена.

Розрахунки суб’єктів господарювання і фізосіб готівкою без відкриття рахунку шляхом внесення готівки до кас надавачів платіжних послуг для подальшого її переказу на рахунки інших суб’єктів господарювання або фізосіб, для платників коштів є готівковими, а для отримувачів коштів — безготівковими (п. 10 розд. ІІ Положення № 148).

Водночас Положення № 148 не визначає, чи поширюються його норми на операції між суб’єктом господарювання і фізособами з отримання та повернення поворотної фінансової допомоги. Тому податківці рядять звернутися за роз’ясненням з цього питання до НБУ як до розробника Положення № 148.

ЗІР, категорія 109.13


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Облікова ставка НБУ 2024

Облікова ставка НБУ — монетарний інструмент, за яким НБУ встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Із 26.07.2024 розмір облікової ставки НБУ залишиться на рівні 13% річних
51440

Довідка за формою № 34-ОПП

Актуальний бланк форми № 34-ОПП, а також пояснення кому і коли її подавати — в консультації
8788

Продовження воєнного стану і мобілізації: що треба знати бухгалтеру

Війна триває, тому воєнний стан продовжено до 9 листопада 2024 року. Разом з ним триватиме й мобілізація. Про особливості в роботі, які очікують на бухгалтера через продовження воєнного стану і мобілізації, ― в коментарі експерта
6834

Звіт про фінансові результати

У комплекті фінансової звітності Звіт про фінансові результати можна назвати найважливішим. Він відображає результати діяльності підприємства впродовж звітного періоду у вигляді прибутку чи збитку, а один з його показників – фінансовий результат до оподаткування – наразі є базою для нарахування податку на прибуток. Заповнення звіту про фінансові результати – тема даної консультації
162490