Страхування працівника коштом підприємства

UA RU
Підприємство оплатило послугу страхування за договором добровільного страхування цивільно-правової відповідальності перед третіми особами під час здійснення професійної діяльності за свого працівника. Чи виникатиме обов’язок сплати ПДФО і військового збору?

Як нарахувати і сплатити ЄСВ БЕЗ ШТРАФІВ

Так, у цьому випадку суму сплаченого роботодавцем страхового внеску вважають додатковим благом працівника, тому вона підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором. Обгрунтуємо чому.

Страхування працівників регулюється Законом України «Про страхування» від 07.03.1996 № 85/96-ВР (далі — Закон про страхування).

Страхування відповідальності перед третіми особами (іншої, ніж страхування цивільної відповідальності власників наземного, повітряного та водного транспорту (включаючи відповідальність перевізника)) відповідно до пункту 15 статті 6 Закону про страхування належить до переліку видів добровільного страхування.

Порядок оподаткування страхових платежів (внесків, премій) податком з доходів фізичних осіб встановлено підпунктом 164.2.16 Податкового кодексу України (ПК). Тут зазначено, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включають суму страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), сплачених будь-якою особою — резидентом за платника ПДФО або в його інтересах.

Отже, суму страхових внесків за договорами добровільного страхування працівників вважають для них додатковим благом, яке підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18%.

Оплата роботодавцем страхового полісу для отримання страхових послуг працівником є його доходом у негрошовій формі. Тому згідно з пунктом 164.5 ПК базою оподаткування ПДФО є вартість доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на натуральний коефіцієнт. Такий коефіцієнт у разі ставки податку 18% дорівнює 1,219512.

Сума страхового платежу є об’єктом оподаткування ПДФО, тому таку суму оподатковують також військовим збором за ставкою 1,5% (пп. 1.7 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПК). Для військового збору застосування натурального коефіцієнта не передбачене.

Суму ПДФО і військового збору податковий агент може утримати за рахунок заробітної плати або інших доходів працівника у грошовій формі. Якщо ж роботодавець сплатить суму податків власним коштом, варто мати на увазі, що в таких діях податківці вбачають виникнення ще одного додаткового блага у сумі сплачених за працівника податків (ЗІР, категорія 103.02).



Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді