Страхування фінансових ризиків в Україні

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Швидше за всіх настає та небезпека, якою нехтують. Ризик – це прояв небезпеки і в бізнесі без нього ніяк. Наприклад, ризик настання фінансової неплатоспроможності. Одначе власник може через страхування зменшити негативні наслідки. Страхова компанія компенсує збитки і це може зберегти бізнес. Що таке фінансові ризики бізнесу, як їх обліковувати та оподатковувати – у консультації.

Страхування фінансових ризиків — це

Фінансовий ризик – у вузькому розумінні це ймовірність відтоку грошей або вибуття цінних паперів на зразок облігацій. Якщо ж говорити більш широко і бухгалтерською мовою, то фінансовий ризик – це ймовірність втратити будь-які фінансові активи, до яких належать:

  • грошові кошти та їх еквіваленти. Наприклад, короткотермінові депозити в банку;
  • контракти, що надають право отримати грошові кошти або інший фінансовий актив від боржника. Наприклад, дебіторська заборгованість;
  • контракти, що надають право здійснити обмін фінансовими інструментами з іншим підприємством на потенційно вигідних умовах. Наприклад, придбані облігації та інші цінні папери, отримані чи придбані векселі;
  • інструменти власного капіталу іншого підприємства. Наприклад, акції інших підприємств або частки в статутному капіталі. інших підприємств.

ФІНМОНІТОРИНГ: ЯК УБЕРЕГТИСЯ ⏩

Також ще є МСФЗ 4 “Страхові контракти”, де фінансовий ризик розглядається як можливість нехарактерної для укладеного контракту майбутньої зміни:

  • ставки відсотка;
  • ціни на фінансові інструменти;
  • ціни на споживчі товари;
  • валютного курсу;
  • індексу цін;
  • показника кредитного рейтингу чи індексу кредитоспроможності тощо.

Увага: Фінансовий ризик – це ймовірність погіршення фінансового стану

Ці всі підходи до пояснення суті фінансових ризиків не суперечать один одному. Наприклад, зміна відсотку по кредиту чи неочікувана зміна курсу гривні по відношенню до долара матиме наслідком відтік грошових коштів з підприємства. Адже кредит треба віддавати, контракт сплачувати. Та й збитки від курсових різниць можуть “з’їсти” будь-який прибуток у фінансовій звітності.

Види фінансових ризиків

Можливі фінансові ризики можна згрупувати наступним чином:

Група фінансових ризиків

Фінансові ризики

Носій ризику

Можливі прояви ризику

Втрата купівельної спроможності грошей

Валютний

Суб’єкт, який має ЗЕД, валютні кредити або іноземну валюту на рахунках

Ризик збитків від курсових різниць

Інфляційний

Всі суб’єкти

Втрата купівельної спроможності грошових активів

Господарський

Кредитний

Суб’єкти, що отримали кредит

Непогашення кредиту чи зміна відсоткових ставок

Ліквідності (непогашення)

Будь-який суб’єкт, так як зобов’язання є в усіх

Несплата заборгованості та поява сумнівних/безнадійних боргів, втрати вартості цінних паперів на продаж, якими володіє підприємство

Інвестиційний

Ризик портфельного

інвестування

Суб’єкт, що має акції чи частки у статутному капіталі інших підприємств

Падіння цін акцій,

погіршення фінансового стану об’єкта інвестицій

Ризик капітального інвестування

Суб’єкт який здійснює будівництво або має значні основні засоби

Зниження вартості нерухомості,

підвищення вартості будівництва

Страхування фінансових ризиків

Страхування фінансових ризиків – це різновид майнового страхування, так як страхується особливий вид майна – фінансові активи.

До страхування фінансових ризиків відносять здебільшого операції, які здійснюють щодо наступних страхових випадків:

  • несплати з боку покупця (через аварії, стихійні лиха, протиправні дії третіх осіб типу зламу чи крадіжок, банкрутство);
  • ризику невиконання своїх зобов’язань (через аварії транспортних засобів чи обладнання, стихійне лихо, протиправні дії третіх осіб типу зламу чи крадіжки);
  • ризику неповернення виданого кредиту;
  • фінансового ризику лізингодавця;
  • фінансового ризику покупця нерухомості – так зване титульне страхування. Це страхування ризику втрати нерухомості внаслідок припинення права власності з причин незалежних від покупця, наприклад судових дій третіх сторін;
  • зниження доходності інвестицій чи їх втрати.

Страхування фінансових ризиків згадується як добровільний вид страхування в п. 18 ст. 6 Закону України “Про страхування” від 07.03.1996 р. № 85.

Облік витрат на страхування фінансових ризиків

Платежі по страхуванню фінансових ризиків слід відображати як витрати періоду, тобто з використанням таких рахунків, які відповідають сфері використання об’єкта страхування:

  • 93 “Витрати на збут” – страхування непогашення покупцем заборгованості;
  • 949 “Інші операційні витрати” – страхування всіх інших фінансових ризиків, пов’язаних з операційною діяльністю, наприклад страхування невиконання своїх зобов’язань, витрати на страхування валютних ризиків;
  • 952 “Інші фінансові витрати” – страхування ризику неповернення кредиту, ризику зміни вартості придбаних цінних паперів, страхування ризику лізингодавця;
  • 977 “Інші витрати”– страхування фінансових ризиків пов’язаних з інвестиційною діяльністю, у т.ч. основними засобами. Наприклад страхування ризику втрати інвестицій, титульне страхування.

Однак, якщо страхові платежі сплачуються за ризики в майбутньому, то їх варто попередньо віднести на рахунок 39 “Витрати майбутніх періодів” з подальшим уже розподілом на наведені вище рахунку. Це необхідно, щоб дотримувався принцип нарахування та відповідності доходів і витрат по періодам. Розподіл витрат майбутніх періодів можна здійснювати помісячно або в кінці кварталу.

Увага: Рахунок обліку витрат на страхування фінансових ризиків обираємо в залежності від об’єкта, з яким такі ризики пов’язані

Щодо рахунків обліку виробничих та загальновиробничих витрат (23, 91), то фінансові ризики, як правило, не пов’язані з собівартістю виробленої продукції тощо, тому ці рахунки вряд чи можуть бути використані в обліку страхування фінансових ризиків в Україні.

Для обліку розрахунків зі страховою компанією зі страхування фінансових ризиків доцільно використовувати субрахунок 655 “За страхуванням майна”, так як страхування фінансових ризиків належить до майнового страхування (майно – фінансові активи).

Увага: Витрати на страхування фінансових ризиків не входять до первісної вартості придбаних активів

Щодо можливості включення страхування фінансових ризиків до складу первісної вартості основних засобів чи інших необоротних активів, то цього робити неможливо, так як витрати на страхування:

  • не є необхідною умовою появи таких активів;
  • носять не одноразовий характер, а сплачуються періодами;
  • не пов’язані з доведенням таких об’єктів до стану придатного до експлуатації.

Облік страхових виплат по фінансовим ризикам

Страхування фінансових ризиків може означати не тільки витрати, але й доходи, коли страхувальник отримує суму страхового відшкодування від страховика, коли сталася страхова подія. Зазвичай це відбувається на основі страхового акта. Тут доцільно використати наступні субрахунки:

  • 715 “Одержані штрафи, пені, неустойки” – для обліку суми компенсації непогашення боргу, неповернення кредиту, неповернення боргу у лізингодавця. За Інструкцією до Плану рахунків (наказ Мінфіну від 21.12.1999 р. № 291), адже тут відображаються суми з відшкодування понесених збитків;
  • 733 “Інші доходи від фінансових операцій” – для компенсації втрати вартості цінних паперів;
  • 745 “Інші доходи” – компенсації втрати вартості інвестицій або об’єктів титульного страхування.

Увага: Рахунок обліку доходів обираємо з тієї групи рахунків, по яким були відповідні збитки, адже страхове відшкодування – це їх компенсація

Для обліку розрахунків зі страховою компанією з отримання страхового відшкодування використовуємо субрахунок 375 “Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків”.

Страхування фінансових ризиків податковий облік

Податок на прибуток. У малодоходників проблем ніяких – усе за правилами бухгалтерського обліку.

У великодоходників страхові платежі по будь-якому страхуванню повністю враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку та не є об’єктом податкових різниць. Це правило діє щодо будь-яких застрахованих ризиків: ПКУ не передбачає ніяких коригувань. Виняток – тільки довгострокове страхування життя, по яким існують податкові різниці, але це уже не фінансові ризики.

Це ж саме стосується страхового відшкодування: податкових різниць немає. Саме по собі воно збільшує фінансовий результат до оподаткування, а отже, податок через його отримання сплачується більший.

ПДВ. Операції зі страхування не підпадають під оподаткування ПДВ, тому при придбанні страхових послуг податкового кредиту з ПДВ не виникає (пп. 196.1.3 ПКУ). Як і податкового зобов’язання при отриманні страхового відшкодування, так як такі виплати не підпадають під поняття реалізації товарів, робіт, послуг.

Страхування фінансових ризиків бухгалтерський облік

Розглянемо облік страхування фінансових ризиків на прикладі страхування ризику несплати заборгованості покупцем.

Господарська операція

Дт

Кт

Сума

Облік витрат і платежів зі страхування фінансових ризиків

1

У червні 2020 року перераховано платіж за страхування фінансового ризику несплати покупцями заборгованості за друге півріччя 2020 р.

655

311

24000,00

2

Віднесено суму страхових платежів зі страхування фінансових ризиків до витрат майбутніх періодів.

39

655

24000,00

3

Включено частину витрат майбутніх періодів у кінці вересні 2020 року на витрати періоду (=24000/2).

93

39

12000,00

Отримання страхового відшкодування після настання фінансового ризику

1

Відвантаження продукції покупцю

361

701

60000,00

2

Визнання податкового зобов’язання з ПДВ

701

641

10000,00

3

Списання заборгованості покупця через визнання її безнадійною (резерв сумнівних боргів під застраховану заборгованість не створювався)

944

361

60000,00

4

Нараховано суму страхового відшкодування, яке підлягає отриманню по договору страхування

375

715

60000,00

5

Страхова компанія перерахувала кошти як відшкодування втрати фінансового активу – дебіторської заборгованості покупця

311

375

60000,00

Облік витрат зі страхування кредитних ризиків

1

Нараховані витрати зі страхування ризику непогашення кредиту на початку чергового місяця користування кредитом

952

655

1000,00

2

Сплачено страховій компанії за страхування кредитного ризику

655

311

1000,00

Новий вартісний критерій
Із 23 травня цього року почав діяти новий вартісний критерій для визнання основних засобів (ОЗ) у податковому обліку...

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді