Підвищуючий коефіцієнт при обчисленні ПДФО

275

Запитання

Чи застосовувати підвищуючий коефіцієнт для визначення бази оподаткування ПДФО у випадку отримання фізособою призу в негрошовій формі?

Відповідь

16 СПРАВ ГРУДНЯ: ГОТУЄМОСЯ ЗАКРИТИ 2023 РІК

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника включають, зокрема, доходи у вигляді виграшів, призів (пп. 164.2.8 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Умови оподаткування виграшів та призів визначили в пункті 170.6 ПК.

Податковий агент — оператор лотереї у строки, визначені ПК для місячного податкового періоду, до бюджет сплачує (перераховує) загальну суму податку, нарахованого за ставкою 18% із загальної суми виграшів (призів), виплачених за податковий (звітний) місяць гравцям у лотерею (пп. 170.6.2 ПК).

Оподаткування доходів у вигляді виграшів та призів, інших, ніж виграш (приз) у лотерею, здійснюють у загальному порядку, встановленому ПК для доходів, що остаточно оподатковують під час їх нарахування, за ставкою 18% (пп. 170.6.3 ПК).

При цьому, під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПК, помножена на коефіцієнт (п. 164.5 ПК).

За інформацією ДПС у Запорізькій області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова знижка: умови отримання та звітування

Є спосіб зекономити або частково компенсувати витрати за власне навчання чи навчання дитини, на іпотеку, страхування життя. Поверніть від держави частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податкова знижка у 2024 році, умови її отримання, податкова знижка на навчання в декларації – у консультації
71674

ПДФО 2024

ПДФО: що врахувати у 2024 році? Розглянемо, що таке ПДФО, яка сплата ПДФО 2024
78520

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
27569

Додаток КІК до декларації про майновий стан: зразок

Як заповнити Додаток КІК, який містить доходи від участі фізособи у контрольованій іноземній компанії, у чому особливості перехідного періоду, як показати у декларації одночасно дані і за 2022, і за 2023 роки та як заповнити Додаток КІК у разі звільнення від оподаткування – відповіді на ці та інші питання зі зразками заповнення Додатка КІК знайдете у цій консультації
12079