ФОП одночасно реалізує товари, які підлягають і не підлягають обліку: чи обліковувати всі

Якщо ФОП реалізує товар, що підлягає обов’язковому обліку, він має вести облік усіх видів і категорій товарів, а не лише певних товарів.

dekl_ep_4gr_2001.jpg

Звітуємо про контрольовані операції за 2023 рік

Індивідуальна податкова консультація (ІПК) від 11.05.2022 № 490/ІПК/99-00-07-05-01-06

Суб’єкти господарювання, які проводять розрахункові операції в готівковій і безготівковій формі під час продажу товарів/послуг у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані вести облік товарних запасів і продавати лише обліковані товари. Ці вимоги не поширюються на ФОПів-єдинників, які не зареєстровані платниками ПДВ.

Виняток — платники, які реалізують:

  • технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарські засоби та вироби медичного призначення;
  • ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів і каміння.

Тож, якщо ФОП-єдинник не зареєстрований платником ПДВ і не реалізує товарів із пункту 12 статті 3 Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі — Закон № 265), він не зобов’язаний вести облік товарів.

Однак, якщо підприємець реалізує товари із пункту 12 статті 3 Закону № 265, зокрема продає технічно складні побутові товари, він зобов’язаний вести облік усіх видів і категорій товарів, а не лише певних товарів.

Крім того, якщо платник зобов’язаний вести облік товарних запасів за місцем їх реалізації, він має обліковувати всі товари, які перебувають у місці реалізації, без винятку.

Зважайте, що ІПК має індивідуальний характер. Це означає, що нею може скористатися лише платник податків, якому її надала ДПС.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

ФОП з найманими працівниками: як нарахувати і виплатити зарплату

Чи може ФОП мати найманих працівників? Так, фізособи-підприємці можуть мати найманих працівників. Відповідно, вони мусять нараховувати і виплачувати зарплату, платити з неї податки. Розглянемо, як це правильно робити і якими документами оформлювати
59

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
775

Трудова книжка в електронному вигляді

Цифровізація змінює й таку консервативну сферу, як оформлення трудових відносин. Ще з червня 2021 року в Україні впровадили електронні трудові книжки. Як перенести дані про стаж з паперової трудової книжки до електронної трудової книжки, якими мають бути скан-копії, як зміниться порядок виходу на пенсію — про все це в огляді
61724

Як закрити ФОП онлайн: алгоритм

Електронна послуга закриття ФОП онлайн дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. Про те, як закрити ФОП онлайн, — читайте у статті
12187

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді