За яких умов нараховують податок на прибуток іноземних юросіб: позиція ВС

Доходи нерезидента за відповідними видами фрахту чи інші доходи оподатковують за ставками 6 і 15%. Винятки із цих правил передбачають міжнародні договори.

analyzing.jpg

Звітуємо про контрольовані операції за 2023 рік

Постанова ВС від 05.08.2022 у справі № 640/8574/19

Під час перевірки підприємства ДПС встановила, що воно не нарахувало податок на доходи нерезидента. Підприємство звернулося з позовом до суду з проханням скасувати рішення ДПС. Воно зазначило, що транспортно-експедиційні послуги не є фрахтом, тому немає підстав нараховувати податок на прибуток іноземних юросіб.

Окружний адмінсуд задовольнив позов підприємства.

Апеляційний адмінсуд скасував рішення окружного адмінсуду, оскільки, на його думку, платник порушив норму пункту 141.4 Податкового кодексу України (ПК). Він дійшов висновку, що підприємство:

  • не підтвердило довідкою, що компанія-контрагент є резидентом країни, з якою Україна уклала міжнародний договір;
  • не утримало та не сплатило до бюджету податок з доходу нерезидента під час виплати контрагенту доходу із джерелом походження з України.

Верховний Суд частково задовольнив касаційну скаргу. Він скасував рішення суду скасувати податкове повідомлення-рішення про зменшення від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Фрахт є винагородою/компенсацією, яку виплачують за договорами перевезення, найму або піднайму судна чи транспортного засобу (зокрема, для перевезення вантажів залізничним транспортом). Винагороду вважають фрахтом, якщо її виплачують за договором перевезення або найму/оренди залізничного транспорту. У цьому разі винагороду, яку виплачує експедитор перевізнику, вважають фрахтом.

Виплати за транспортно-експедиторським договором мають іншу природу і не є фрахтом. Якщо транспортно-експедиційні послуги за своєю суттю не є фрахтом, то немає правових підстав нараховувати податок на прибуток іноземних юросіб.

Пункт 141.4 ПК застосовують, зокрема, якщо:

  • нерезидент провадить господарську діяльність на території України;
  • об’єктом оподаткування є доходи нерезидента із джерелом походження з України.

Коли нерезидент провадить господарську діяльність на території України, його доходи за відповідними видами фрахту або інші доходи оподатковують відповідно за ставками 6 і 15% (пп. «г», «й» пп. 141.4 ПК). Винятки із цього правила передбачають міжнародні договори з додержанням установленої процедури їх підтвердження.

НП(С)БО не передбачають спеціальної методики визначення справедливої та амортизованої вартості фінансових зобов’язань. Крім того, компетентні органи не надали роз’яснення щодо практики такого дисконтування. Тож платник, облік якого не базується на МСФЗ, не зобов’язаний самостійно визначати методи оцінки цих фінансових зобов’язань.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Хто, коли і як подає фінансову звітність за 9 місяців

Настає час звітувати за січень-вересень поточного року. Якою має бути фінансова звітність за 9 місяців, кому її подавати та на що звернути увагу, чи виправляти минулі помилки, а також про відповідальність за таку звітність – дізнайтесь у консультації
32693

Хто, коли і як подає Звіт про контрольовані операції

Якщо були операції з нерезидентами, які підпадають під критерії контрольованих, то треба подати Звіт про контрольовані операції 2024. А якщо бути точним, то Звіт про контрольовані операції 2023, так як восени 2024 року спливає саме термін подачі звіту за 2023 рік
49524

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
754

Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній

У 2024 році учасникам міжнародної групи компаній, що мали контрольовані операції, разом зі звичним уже Звітом про контрольовані операції обов’язково треба подати повідомлення про участь у міжнародній групі компаній за 2023 рік. У консультації розповімо про форму цього повідомлення, терміни подання, алгоритм заповнення та штрафи, які доведеться сплачувати за неподання
10737

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді