Банки прийматимуть платіжні інструкції на виплату зарплати за новим порядком

Мінфін затвердив новий порядок, за якими надавачі платіжних послуг прийматимуть платіжні інструкції на виплату зарплати.

Оплата праці в умовах повітряних тривог і відключення світла

Наказ Мінфіну від 16.09.2022 № 291

Мінфін наказом від 16.09.2022 № 291 затвердив Порядок прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати (далі Порядок).

Надавачі платіжних послуг приймають від платників єдиного внеску грошові чеки та платіжні інструкції на видачу коштів для виплати зарплати, на які нараховують єдиний внесок, та здійснюють видачу зазначених коштів лише за умови одночасного подання платником:

  • платіжних інструкцій про перерахування коштів для сплати сум єдиного внеску, в яких платник у реквізиті «Призначення платежу» зазначив період, за який зарплата нарахована;
  • або документів, що підтверджують фактичну сплату таких сум.

Платникам єдиного внеску (крім резидентів Дія Сіті), які звертаються до органів контролю за погодженням довідки-розрахунку, у якій сума перерахування єдиного внеску менша за добуток суми коштів для виплати зарплати, зазначеної в грошових чеках, платіжних інструкціях, та розміру єдиного внеску 22% у зв’язку із застосуванням максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, та які впродовж попереднього року не допустили порушень законодавства про нарахування та сплату єдиного внеску, за рішенням керівника ДПС надають довідку про видачу коштів для виплати зарплати без перевірки сум сплати єдиного внеску.

Платникам єдиного внеску — резидентам Дія Сіті, які звертаються до органів контролю за погодженням довідки-розрахунку, у якій сума перерахування єдиного внеску менша за добуток суми коштів для виплати зарплати, зазначеної в грошових чеках, платіжних інструкціях, та розміру єдиного внеску 22%, у зв’язку зі сплатою єдиного внеску в розмірі мінімального страхового внеску, за рішенням керівника органу контролю надають довідку про видачу коштів для виплати зарплати без перевірки сум сплати єдиного внеску.

Порядок передбачає отримання платниками єдиного внеску довідки-розрахунку як у паперовій, так і в електронній формі.

Строк дії довідки не має перевищувати 12 календарних місяців, починаючи з місяця видачі довідки включно.

Наказом також затвердили нові форми довідок:

  • довідка-розрахунок;
  • довідка про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску.

Наказ чинний з 21.10.2022.

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19854

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115440

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7490

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196743

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді