Як бізнесу відновити платоспроможність або ефективно збанкрутувати: рекомендації Мін’юсту

Процедура банкрутства може бути дієвим механізмом для оздоровлення фінансово-господарської діяльності та відновлення платоспроможності. За яких умов можна ефективно збанкрутувати — розповіла Валерія Коломієць, заступниця Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції.

straf.jpeg

⚡ ЄСВ та ЄП для ФОП — 2024 ⚡

Нині в разі виникнення заборгованості контрагента «кредитор» має право:

  • звернутися до суду з позовом до боржника;
  • ініціювати відкриття судової справи про банкруство боржника.

За першого варіанта суд має вирішити:

  • чи дійсно існує спір;
  • чи мали місце форс-мажорні обставини, через які боржник не виконав зобов’язання. Форс-мажорні обставини звільняють від відповідальності за неможливість виконати зобов’язання, але не знімають обов’язку його виконати.

У результаті судового розгляду позивач може отримати рішення суду, за яким борг можна буде стягнути у примусовому порядку.

Заважте, що повномасштабна війна не є форс-мажором автоматично. Форс-мажор поширюється не на всю територію держави з 24.02.2022. Він діє лише щодо осіб, які дійсно не могли виконати свої бізнес-зобов’язання через активні бойові дії.

Звернення до суду з ініціативою банкрутства чи відновлення платоспроможності надає різноманітні варіанти як боржникові, так і позивачу.

Процедура банкрутства — не лише інструмент для ліквідації і виходу бізнесу з ринку, а й дієвий механізм оздоровлення фінансово-господарської діяльності та відновлення платоспроможності.

Кодекс України з процедур банкрутства передбачає такі механізми, як:

  • розпорядження майном боржника;
  • санація боржника;
  • ліквідація банкрута;
  • реструктуризація боргів боржника;
  • погашення боргів боржника.

Під час санації боржника проводять заходи, які можуть покращити та відновити діяльність підприємства, а також вийти з боргової ями. Йдеться про відстрочення, розстрочення або прощення боргу, реструктуризацію підприємства, перепрофілювання виробництва чи зміну виробничої структури боржника тощо. Щоб скористатися цією можливістю, відкрити справу про банкрутство слід одразу після того, як виявили ознаки неплатоспроможності.

Щоб проводити процедуру відновлення платоспроможності та банкрутства в умовах воєнного часу, розробили законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства щодо застосування процедур банкрутства у період дії воєнного стану» № 7442. Наразі парламент очікує його прийняття.

Серед головних нововведень, що передбачає законопроєкт № 7442:

  • надали боржнику можливість ініціювати справу про неплатоспроможність, якщо він уклав відповідну угоду з арбітражним керуючим. В цій угоді сторони визначають розмір та порядок оплати послуг, спроможність боржника тощо;
  • ввели такий інститут, як запит арбітражного керуючого, що фактично є аналогом адвокатського запиту.

Одна з найбільших проблем процедури банкрутства — її тривалість, що часто призводить до неефективності. Тож спрощення цієї процедури може ефективно вплинути як на тривалість провадження, так і на задоволення вимог кредиторів, захист та відновлення інтересів боржника.

Щоб ефективно продовжувати працювати в умовах війни, підприємці мають використовувати правовий інструментарій для вирішення кризових ситуацій. Процедура відновлення платоспроможності та банкрутства — один з цих інструментів.

За інформацією Мін’юсту


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
33096

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19886

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186575

Заяви щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

У статті: ► заява на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем 2024 бланк ► алгоритми заповнення заяв у різних випадках ► зразок заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном
61852

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді