Уряд ухвалив проєкт Державного бюджету на 2023 рік

31 жовтня парламент ухвалив проєкт Держбюджету—2023 до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів. В огляді зазначимо головні зміни.

budget_2023.png

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

Денис Шмигаль у своєму Телеграмі повідомив, що Уряд ухвалив проєкт бюджету на 2023 рік до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів. Наразі за проєкт бюджету мають проголосувати у Верховній Раді.

До другого читання Уряд скоригував прогноз зростання ВВП на 2023 рік у бік консервативного сценарію (3,2% замість 4,6%). Прогноз інфляції знизився з 30% до 28%.

Бюджет на 2023 рік планують з урахуванням 1,3 трлн грн доходів. Завдяки скоригованим макропоказникам та податковим змінам дохідну частину пропонують збільшити на понад 50 млрд грн.

Видатки будуть складати 2,6 трлн грн. Обсяги видатків збільшили на виплати пенсій, на ліквідацію наслідків збройної агресії росії (будівництво, ремонти, купівля людей житла), на наукову й науково-технічну діяльність, на пільгові іпотечні кредити ВПО. Загалом до другого читання в об'єкті держбюджету видаткова частина зросла на 66,8 млрд грн.

Пріоритет №1 залишається незмінним – безпека й оборона. На боротьбу з окупантами запланували понад 1 трлн грн, це більше 18% ВВП.

Дефіцит держбюджету наступного року складе понад 20% ВВП. Його планують покривати за рахунок допомоги партнерів. Для цього необхідно залучити 38 млрд доларів.

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19914

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115844

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7493

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196864

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді