Воєнні пільги з екоподатку: роз’яснення ДПС

При справлянні екологічного податку для визначення територій активних бойових дій або тимчасово окупованих рф використовують Перелік, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309

Національна сертифікація бухгалтерів — 2025

Для цілей справляння екоподатку застосовують

  • частину 2 «Території активний бойових дій» розділу І;
  • розділ ІІ «Тимчасово окуповані території України» Переліку територій, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309 (далі — Перелік).

Право не нараховувати та не сплачувати екоподаток за період з 01.01.2022 по 31.12.2022 надали платникам, у яких під час провадження діяльності на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих рф (далі — Території), що у 2022 році включили наказом до Переліку, виникають об’єкти оподаткування екоподатком (пп. 69.16 підрозд. 10 р. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України; далі — ПК).

У 2023 році, починаючи з 1 січня, не нараховують та не сплачують екоподаток за об’єкти оподаткування, що виникають на:

  • Територіях, включених до Переліку;
  • земельних ділянках, забруднених вибухонебезпечними предметами, або які були визнані потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами.

Право не нараховувати та не сплачувати екоподаток платникам за об’єкти оподаткування, що виникають на Територіях, припиняють з першого числа місяця, що настає після дати, зазначеної у колонці «Дата завершення бойових дій» відповідного Переліку територій.

Право не нараховувати та не сплачувати екоподаток платникам за об’єкти оподаткування, що виникають на земельних ділянках, забруднених вибухонебезпечними предметами, починається з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому завершили активні бойові дії або тимчасову окупацію на відповідній території (у тому числі якщо дата початку обстеження небезпечної території операторами протимінної діяльності настає після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації на відповідній території) та завершується останнім числом місяця, в якому такі земельні ділянки визнані придатними для використання.

Період, коли земельні ділянки вважають потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами, визначають як період, що починається з першого числа місяця, на який припадає дата прийняття рішення органу місцевого самоврядування – сільською, селищною, міською радою, військовою адміністрацією або військово-цивільною адміністрацією (далі — Орган) про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та зборів на підставі заяви платника податків та завершується останнім числом місяця, на який припадає одна із наведених нижче дат:

  • останній день строку, на який надано пільгу зі сплати місцевих податків та/або зборів відповідно до прийнятого рішення (у тому числі з урахуванням змін, внесених до такого рішення);
  • дата скасування відповідного рішення;
  • дата початку обстеження земельної ділянки операторами протимінної діяльності чи визнання земельної ділянки придатною для використання, залежно яка з них настає раніше.

При цьому не нараховує та не сплачує екоподаток платник за об’єкти оподаткування, що виникають на ділянках, забруднених вибухонебезпечними предметами, або які були визнані потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами у разі обов’язкового виконання двох умов:

  • подання до Органу заяви про потенційне забруднення земельної ділянки вибухонебезпечними предметами;
  • прийняття таким Органом рішення про звільнення від справляння плати за землю за земельну ділянку, зазначену у такій заяві.

Оскільки земельна ділянка є частиною земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, цільовим (господарським) призначенням та з визначеними щодо неї правами, то рішення про визнання такої земельної ділянки потенційно забрудненою вибухонебезпечними предметами приймають виключно в частині сформованих земельних ділянок, які мають кадастрові номери (пп. 14.1.74 ПК)

Дія норми підпункту 69.16 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК у 2022 та 2023 роках поширюють на платників, об’єкти та база оподаткування екоподатком яких визначені підпунктами 242.1.1 − 242.1.3 та 242.1.5 ПК.

Як уточнити податкові зобов’язання з екоподатку?

1. За об’єкти оподаткування, розташовані на Територіях, включених до Переліку територій.

Платники екоподатку, які до 06.05.2023* у податкових періодах 2022 – 2023 років задекларували податкові зобов’язання за об’єкти оподаткування, які розташовані на Територіях, включених до Переліку територій, керуючись пунктом 50.1 ПК, можуть уточнити такі податкові зобов’язання шляхом подання відповідних уточнюючих податкових декларацій.

За період 2023 року податкові зобов’язання уточнюють відповідно до періодів початку та завершення бойових дій або тимчасової окупації на відповідних Територіях.

2. За об’єкти оподаткування, розташовані на інших територіях.

Платники екоподатку, зареєстровані (взяті на облік) за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів на земельних ділянках, забруднених вибухонебезпечними предметами, або які були визнані потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами, які до 06.05.2023 задекларували за 2022 та/або 2023 роки податкові зобов’язання, мають право відкоригувати нараховані за ці періоди суми екоподатку шляхом подання уточнюючих податкових декларацій.

Уточнення податкових зобов’язань здійснюють за періоди, протягом яких земельні ділянки, за місцем розміщення джерела забруднення, визнані забрудненими або потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами. Визнання територій забрудненими (потенційно забрудненими) вибухонебезпечними предметами підтверджують прийняттям Органом рішення про звільнення від справляння плати за землю за земельну ділянку.

Платники, які у 2022-2023 роках не декларували свої податкові зобов’язання за об’єкти оподаткування, розташовані на Територіях, декларують відповідні податкові зобов’язання за їх наявності.

Чи застосовуватимуть штрафні санкції та нараховуватимуть пеню?

У разі самостійного виправлення помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, платників екоподатку звільняють від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 ПК, та пені (абз. 14 пп. 69.1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК).

Тобто платники екоподатку, які надаватимуть до податкової уточнюючі податкові декларації за звітні (податкові) періоди, що припадають на період дії воєнного стану, не нараховують штрафні санкції та пеню.

___

06.05.2023 набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» від 11.04.2023 № 3050-ІХ (далі Закон).

За інформацією ДПС

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Облікова ставка НБУ 2024

Облікова ставка НБУ — монетарний інструмент, за яким НБУ встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Із 20.09.2024 розмір облікової ставки НБУ залишиться на рівні 13% річних
53413

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
32996

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19788

Зміни у наданні платних послуг ЗОЗ: постреліз до вебінару

Редакція журналу «Головбух Медицина» 10.09.2024 провела безплатний вебінар на тему «Зміни в наданні платних послуг: комунікаційна платформа для бухгалтерів ЗОЗ». Тримайте постреліз до цього вебінару: тези, запис, відповіді на запитання. Запитань отримали так багато, що вдвічі перевищили час трансляції, але всіх так і не опрацювали. Тому невдовзі проведемо частину другу вебінару. Реєструйтеся, читайте напрацьовані рекомендації та надсилайте нові запитання. З’ясуємо нюанси втілення змін
83

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді