Втрата документів під час війни

Автор
адвокат податкової практики Crowe Mikhailenko, Київ
Автор
помічник адвоката податкової практики Crowe Mikhailenko, Київ
З початку війни платники податків були змушені залишити місце здійснення свої діяльності, зазнали збитків від пошкодження майна та документів. Через повномасштабне вторгнення держава пом’якшила вимоги до зберігання та відновлення документів. Пояснимо спеціальні правила підтвердження показників податкових декларацій для платників, що постраждали від воєнних дій. Розповімо де законодавці старанно замаскували вузькі місця, які можуть обернутись проти платників податків

Бухгалтерський облік, оподаткування та трудові відносини під час воєнного стану

Які діють пільги у разі втрати первинних документів під час війни

Спеціальні правила підтвердження показників податкових декларацій для постраждалих від війни платників податків передбачені в пункті 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (ПК).

Так, дані та показники податкової звітності за податкові періоди, зазначені у повідомленні про неможливість вивезення первинних документів, не можуть бути піддані сумніву лише на підставі відсутності первинних документів.

Подане повідомлення є також підставою для збереження:

  • витрат, включаючи витрати у зв’язку з придбанням цінних паперів/корпоративних прав;
  • від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток, включаючи від’ємний фінансовий результат за операціями з цінними паперами/корпоративними правами;
  • податкового кредиту з ПДВ;
  • від’ємного значення ПДВ минулих податкових (звітних) періодів без наявності договірних, розрахункових, платіжних та інших первинних документів, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення бухобліку та нарахування податку.

Після подання даного повідомлення діє мораторій на проведення документальних перевірок податкових (звітних) періодів, зазначених у повідомленні.

Увага! Перебування платника податку, його первинних документів на тимчасово окупованій території або в зоні бойових дій не є автоматичною підставою для застосування правил підпункту 69.28 підрозділу 10 ХХ ПК, в тому числі щодо мораторію на проведення перевірок. Такий висновок зробив П’ятий апеляційний адміністративний суду у постанові від 15.03.2023 у справі № 420/12229/22.

Для застосування правил підпункту 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ ПК платник податку має подати до ДПС повідомлення про неможливість пред’явити первинні документи. В ньому вказують:

  • обставини, що призвели до втрати та/або неможливості вивезення первинних документів,
  • податкові (звітні) періоди,
  • а також загальний перелік первинних документів (за можливості - із зазначенням реквізитів).

Податкова прискіплива до таких документів та вкрай неохоче визнає право платника податків застосовувати ці правила.

Хто може скористатись пільгами у зв’язку з втратою первинних документів через війну

Скористатись зазначеними правилами можуть:

  • платники податків/податкові агенти, які провадили діяльність на територіях, на яких ведуться/велися бойові дії;
  • платники податків/податкові агенти, які провадили діяльність на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф (абз. 1 пп. 69.28 підр. 10 розд. ХХ ПК).

Податкова вважає, що визначальним для застосування правил цього пункту є включення території, на якій платник податків має зареєстроване місце своєї діяльності, до встановленого виконавчими органами влади переліку територій, які були окупованими або на яких велися боєві дії. Такими документами є:

  • наказ Мінреінтеграції «Про затвердження Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 10 грудня 2022 року» від 25.04.2022 № 75 (далі – наказ № 75)

та

  • наказ Мінреінтеграції від 22 грудня 2022 № 309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» (далі – наказ № 309).

Втім, застосування переліку з наказу № 75 викликає обґрунтовані заперечення – адже вже з його назви слідує, що зазначений наказ містить перелік територіальних громад, які були розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебували в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) лише станом на 10.12.2022 – ані днем раніше, ані днем пізніше.

Тож до набрання чинності наказу № 309 суди нехтували відсутністю зазначеного переліку, зобов’язуючи податківців застосовувати правила підпункту 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ ПК керуючись здоровим глуздом.

Наприклад, П’ятий апеляційний адмінсуд у справі 420/12040/22 постановою від 31.03.2023 заперечив твердження податківців про відсутність Херсону в переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф на момент надання відповіді платнику податків. Суд роз’яснив:

«Про те, що від початку російського вторгнення до 11.11.2022 місто Херсон перебувало під окупацією є загальновідомим та доведенню не підлягає. Несвоєчасне визначення Урядом переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерацій не може свідчити про порушення ТОВ податкової дисципліни».

Однак визнання пом’якшених вимог до платників податків лише з підстав їх місцезнаходження на території, де велися бойові дії або які перебували в окупації, було б надто просто для фіскалів. Для держави підприємці в своїй масі є недобросовісними та масово зловживали б такими правами.

Тому законотворці абзацом першим підпункту 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ ПК встановили додаткову вимогу:

«… і не можуть пред’явити первинні документи, на підставі яких здійснюється облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань….».

 

Як довести неможливість пред’явити первинні документи через втрату з причини війни

Абзац 2 підпункту 69.28 підрозділу 10 розділу ХХ ПК встановив обмеження. Так, якщо платник податків втратив первинні документи, наприклад через їх викрадення – скористатися таким правилом не вдасться. Адже в нормі чітко визначили лише три випадки для її застосування:

  • первинні документи знищені;
  • первинні документи зіпсовані;
  • первинні документи знаходяться на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або на тимчасово окупованих рф територіях України. Але в такому разі лише за умови наявності доказів неможливості їх вивезти або існування ризику для життя чи здоров’я платника податків, фізичних осіб або неможливості їх вивезення у зв’язку з адміністративними перешкодами, встановленими органами влади.

Що таке належне звернення до податкової про втрату документів через бойові дії

У разі втрати та/або неможливості вивезти первинні документи до податкової в довільній формі подають повідомлення про неможливість вивезення первинних документів. Повідомлення підписує керівник підприємства та головний бухгалтер. В ньому зазначають: обставини, що призвели до втрати та/або неможливості вивезення первинних документів, податкові (звітні) періоди, а також загальний перелік первинних документів, за можливості - із зазначенням реквізитів.

Нібито, нічого складного – норма закону передбачає декларативний принцип її застосування. Платник заявляє про застосування правил без обов’язку надавати додаткові докази існування в нього перелічених вище підстав. Податкова при розгляді даного повідомлення має самостійно з’ясовувати чи не вводить платник в оману і довести існування підстав для можливої відмови у їх застосуванні.

Але в реальності відсутність належним чином оформлених доказів існування всіх підстав для застосування спеціальних правил майже завжди стає причиною для відмови. Цим податкова вільно користується.

Як отримати рішення податкової про прийняття повідомлення про втрату первинних документів

Позитивне рішення про прийняття повідомлення дозволяє платнику податків користуватися спеціальними правилами.

У разі ж відмови ДПС не пізніше одного місяця з дати отримання повідомлення видає вмотивоване рішення із зазначенням підстави та доказів такої відмови. Рішення контролерів можна оскаржити в адміністративному чи судовому порядку. До винесення остаточного рішення по справі контролери не можуть піддавати сумніву показники податкової звітності, а також ініціювати будь-які перевірки щодо податкових (звітних) періодів, зазначених у повідомленні.

Увага! Після отримання повідомлення про втрату первинних документів, ДПС повинна прийняти відповідне рішення, а не просто підписати лист

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у справі № 160/17611/22 від 20.01.2023 сформував наступне обґрунтування:

«За оцінкою суду, підписання відповідачем листа, а не рішення, є порушенням процедури, встановленої пп. 69.28 п. 69 Перехідних положень ПК, та створює перешкоди для належної реалізації позивачем права на оскарження такого документу у адміністративному або судовому порядку. Так, фактично, у спірних правовідносинах, відповідач не здійснив належного розгляду заяви позивача та не прийняв відповідне рішення, яке є актом суб`єкта владних повноважень у розумінні КАС України та ПКУ, та створювало б відповідні правові наслідки. Натомість, у ситуації, яка склалась, через допущене Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області порушення, фактично, належним способом захисту є зобов`язання відповідача повторно розглянути заяву позивача у встановленому законом порядку. Отже, суд вважає за доцільне зобов`язати відповідача повторно розглянути заяву ТОВ «АСКОМ СЕРВІС» від 24.06.2022 р. щодо застосування пп. 69.28 п. 69 підрозд. 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового Кодексу України та прийняти рішення з урахуванням висновків суду, викладених у цьому рішенні».

Якщо ж оскарження відмови завершилося невдачею слідуйте загальним правилам:

  • при втраті, пошкодженні або дострокового знищення документів, платник податків зобов’язаний у п’ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити контролерів за місцем обліку;
  • також потрібно надати документи, що підтверджують настання події, яка призвела до такої втрати, пошкодження або дострокового знищення документів;
  • відновити втрачені документи платник має протягом 90 к. дн. з дня, що настає за днем надходження повідомлення ДПС (абз. 1 п. 44.5 ПК).

Резюме

Отже, що скористатись податковими пом’якшеннями щодо втрачених через війну документів дійте у такій послідовності:

  • фіксуєте факт втрати та/або неможливості вивезення первинних документів;
  • подаєте до ДПС повідомлення в довільній формі про втрату та/або неможливість вивезти первинні документи, належним чином підписане та обґрунтоване з доказами;
  • отримуєте рішення податкової про прийняття повідомлення або про відмову в такому прийнятті.

Лише після успішного прийняття повідомлення ДПС починають діяти мораторій на документальні перевірки відповідних періодів, а також інші вигоди.

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді