Оплата праці лікарів за змінного графіку робочого часу

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Можливість отримати невідкладну медичну допомогу може бути забезпечена тільки безперервністю роботи відповідних закладів охорони здоров’я. Медики працюють 24 години на добу і хтось та має працювати у загальні для всіх вихідні, святкові та неробочі дні. Яким чином має оплачуватися така нелегка праця мова піде в сьогоднішньому огляді.

 

 

Вища школа Головбуха рятує бухгалтерів КНП

Змінний графік лікарів та його особливості

24-годинний і щоденний режим роботи медзакладу може бути забезпечений тільки через змінний робочий графік. Замість звичного 5-денного робочого тижня такі установи, у тому числі медзаклади-КНП, можуть впроваджувати позмінний режим роботи працівників. Однак усі норми КЗпП, які спрямовані на захист прав працівників, мають бути при цьому збережені, хоча й зі своїми нюансами. А нюанси тут суттєві і вони такі:

Увага: у більшості медпрацівників скорочений робочий тиждень (33 год, 38.5 год), але є і з повним тижнем 40 год.

Однак в умовах воєнного стану для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури, зокрема в сфері забезпечення життєдіяльності населення, тривалість робочого часу у період дії воєнного стану може бути збільшена (ч. 2 ст. 6 Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136, далі – Закону № 2136):

  • у яких за звичайних умов скорочений робочий час – до 40 годин на тиждень;
  • зі стандартним робочим часом  (40 год) – до 60 год на тиждень

Детальна інформація про порядок встановлення змінного графіка роботи знаходиться у Методрекомендаціях № 138. При цьому перелік посад з ненормованим робочим днем має бути прописаний у колективному договорі.

Увага: змінний графік роботи допускає різну тривалість роботи впродовж тижня –вона може бути як більше, так і менше норми.

 

 

Обмеження щодо нічних змін лікарів

При складання змінного графіка врахуйте, що не всіх працівників можна ставити на роботу у нічні зміни (ст. 176 КЗпП, п. 15 Методрекомендацій № 138). Так, за звичайних умов заборонений нічний час роботи для:

  • вагітних дітей і жінок з дітьми до 3-х років;
  • працівників молодших 18 років.

Щодо осіб з інвалідністю можна ставити на роботу у нічний час тільки за умови їхньої згоди та відсутності медичних показань (п. 16 Методрекомендацій № 138). 

Однак в умовах воєнного стану дані обмеження дещо не такі жорсткі. Заборона на роботу у нічний час залишається для (ч. 1 ст. 8 Закону № 2136):

  • вагітних дітей і жінок з дітьми до 1 року;
  • осіб з інвалідністю, яким за методичними рекомендаціями протипоказана така робота.

Увага: нічний час – це з 22.00 до 06.00. Жінки, які вагітні або мають дітей до 3-х років, працювати у цей час не повинні.

Облік робочого часу лікарів за змінного графіка роботи

Тепер детальніше про облік робочого часу за змінного графіка. До речі, він називається ще й підсумованим обліком робочого часу. Його особливості такі:

  • обліковий період (іншими словами, – період контролю норми) – як правило, місяць. Можна й квартал, але це слід визначити внутрішніми документами медзакладу;
  • працівникам, які мають скорочену тривалість робочого тижня, норма роботи у нічну зміну (час 22.00 – 06.00) НЕ скорочується (абз. 1 ст. 54 КЗпП). Наприклад, це працівники з 33-годинним і 38,5-годинним робочим тижнем. Однак для 40-годинників треба скорочувати на 1 год 
  • (абз. 1 ст. 54 КЗпП; виняток – період воєнного стану, ч. 2 ст. 8 Закону № 2136);
  • тривалість роботи протягом дня – до 12 год робочого часу за зміну (п. 4 Методрекомендацій № 138). Однак це лише рекомендація. Дана цифра має бути погоджена з профспілкою. Прямої заборони встановлювати 12-годинну або 24-годинну зміну немає, але є застереження щодо необхідності врахування стану здоров’я та вікових особливостей працівників (лист Інституту медицини праці у відповідь на запит Мінпраці від 27.05.2003 р. № 11/392, про це у листі Мінсоцполітики від 30.11.2012 р. № 463/13/116-62);
  • робота у нічний час позначається у табелі обліку робочого часу кодом «РН» (04);
  • надурочні години визначаються в кінці облікового періоду;
  • окремо рахують роботу у святкові, неробочі дні, вихідні, якщо вона відбулася у ті дні, коли працівник мав мати вихідний 
  • (щодо святково-неробочих днів є виняток – період дії воєнного стану, ч. 6 ст. 6 Закону № 2136);
  • надурочні години роботи мають бути не більше 4 год протягом 2-х днів підряд і не більше 120 годин на рік на працівника (ст. 65 КЗпП, а також див. п. 13 Методрекомендацій № 138; виняток – період дії воєнного стану, ч. 6 ст. 6 Закону № 2136).

 

При цьому розрахунок надурочних годин і норми за обліковий період здійснюється так:

  • надурочні годинифактично відпрацьовані години за місяць/квартал (беруться з табелю обліку робочого часу) – кількість годин за місяць/квартал за розрахунковою нормою;
  • розрахункова норма = нормативна кількість робочих годин за місяць/кварталробочі години, які невідпрацьовані працівником з поважних причин (відпустка, тимчасова втрата працездатності, відгул, виконання державних і громадських обов’язків (ч. 3 п. 12 Методрекомендацій № 138).

Наприклад, маємо таку ситуацію:

  • норма робочого часу 158,4 год на місяць;
  • невідпрацьовані дні через хворобу у даному місяці  – 22 год;
  • розрахункова норма за місяць = 136,4 (= 158,4 – 22).

Якщо працівник при цьому відпрацював 140,4 год, то вийде перевиконання норми 4 год (= 140,4 – 136,4).

Таким чином, не вважається надурочними годинами збільшена тривалість роботи в окремий день місяця/кварталу. Наприклад, працівник відпрацював не 8 годин зміну, а 9 годин. Це не буде понадурочна година, так як все рахується у кінці облікового періоду (місяця/кварталу) у загальному підсумку. До кінця місяця/кварталу сказати про загальну кількість надурочних годин неможливо.

Увага: понаднормові години рахуються в кінці облікового періоду. Зазвичай це кінець місяця.

Всі вищенаведені кроки необхідні, аби бухгалтер міг нарахувати доплату за нічні, святкові та понаднормові години.

Розрахунок місячної норми за змінного робочого графіка

У складеному графіку, який використовується як план, загальна кількість годин за обліковий період має дорівнювати нормі і враховувати роботу у святкові й неробочі дні (п. 6 Методрекомендацій № 138). Однак допускається все ж таки відхилення у межах 120 год на рік та наявність понаднормових годин навіть у плані, якщо неможливо скласти унормований робочий графік (п. 13 Методрекомендацій № 138). 

Увага: 120 годин – максимальна кількість надурочних годин на рік.

Місячна норма рахується за такими правилами (п. 12 Методрекомендацій № 138):

  • вважається, що медзаклад умовно має 6-денний робочий тиждень;
  • робочий дань напередодні святкових і неробочих днів скорочується на 1 годину (ч. 1 ст. 53 КЗпП). Однак під час воєнного стану святково-неробочих днів немає.

 

Увага: при розрахунку норми для змінного графіка робочий тиждень вважається 6-денним.

Однак допускається й використання норми за стандартним 5-денним робочим тижнем за умови погодження цього у колективному договорі (ч. 2 п. 12 Методрекомендацій № 138). Використання 6-денного або 5-денного робочого тижня за місяць може дати різницю у декілька днів. Причинною тут є різна кількість скорочених днів перед святковими/неробочими днями, наприклад суботи перед Великоднем, Трійцею тощо, які випадають з розрахунку при 5-денному робочому тижні. Наприклад, такий день матиме не 5 год, а 4 год. При цьому скорочення норми часу для робочих днів перед святковими/неробочими днями здійснюється  лише для 40-годинного робочого тижня. Так як у більшості медпрацівників робочий тиждень скорочений, то різниця між 5-денним і 6-денним тижнем мінімальна. 

Увага: при плануванні змінних графіків можна норми часу як для 5-денного, так і 6-денного робочого тижня. Перший варіант – простіший, а другий – рекомендований Мінсоцполітики.

Оплата праці лікаря за змінного робочого графіка

Тепер детальніше про особливості оплати праці за змінного робочого часу у медиків. Зазначимо, що деякі додаткові підвищені вимоги висуває наказ МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (даліУмови № 308). Більшість КНП, по-суті, переписали колишні колективні договори, які мали враховувати Угоду № 308, тому них це теж стосується. Зазирнемо до таблиці нижче:

 

ОСОБЛИВОСТІ ОПЛАТИ НІЧНИХ, СВЯТКОВИХ, ВИХІДНИХ І ПОНАДНОРМОВИХ ГОДИН

Вид роботи

Категорія працівників медзакладів, які отримують підвищену оплату праці

Доплата

Зарахування доплати до мінімальної зарплати (МЗП)*

Нормативний документ

робота у нічні часи

працівники, у т.ч. водії санітарних автомобілів

+35% годинної тарифної ставки

ні, ця доплата нараховується понад МЗП

пп. 3.2.1 Умов № 308

працівники екстреної, швидкої та невідкладної медичної допомоги, у т.ч. водіям санітарних автомобілів, працівники відділень анестезіології та інтенсивної терапії, для новонароджених дітей, у пологових (акушерських) відділеннях

+50% годинної тарифної ставки

пп. 3.2.2 Умов № 308

робота у святкові і неробочі дні**

всі, за умови, що це не є робочим днем за їх графіком. Якщо це робочий день за графіком, то він оплачується у загальному порядку (у межах окладу)

так, подвійна годинна ставка понад оклад

так, дана виплата входить у МЗП

ст. 107 КЗпП

робота у вихідні дні**

так, подвійна годинна ставка понад оклад або інший день відпочинку

ст. 72 КЗпП

понаднормові години

всі працівники

так, подвійна годинна ставка***

ні, ця доплата нараховується понад МЗП

ч. 1 ст. 106 КЗпП

* згідно ст. 31 Закону про оплату праці робота в нічний і надурочний час не включається до МЗП й нараховується понад МЗП, тобто ці доплати не беруть участь у розрахунку доплати до мінімальної зарплати (див. також лист Мінсоцполітики від 21.08.2017 р. № 2231/0/101-17);

** додатково працівник може отримати інший день відпочинку, який не оплачується. Подвійна оплата при цьому зберігається (див. лист Мінпраці та соцполітики від 29.12.2009 р. № 853/13/84-09, а також ст. 107 КЗпП). Однак це не стосується роботи у вихідні дні – для них діє правило «або оплата у подвійному розмірі, або інший день відпочинку»;

*** надавати вихідний день (відгул) взамін оплати надурочних годин заборонено (ч. 4 ст. 106 КЗпП).

 

Додамо також, що якщо працівник був у нічній зміні у святковий день, то доплата за нічні не задвоюється (лист Мінсоцполітики від 11.07.2018 р. № 1217/0/101-18/28). У такому разі працівнику:

 

Приклад 1. Так як у 2023 році діє воєнний стан і святково-неробочих днів немає, то приклад наведемо для 2020 року, щоб показати, як уникнути задвоєння оплати роботи у святковий день.

Лікар, який працює в анестезіології з окладом 8000 грн відпрацював у квітні 2020 року 180 годин за норми для 38,5-годинного робочого тижня 161,7 годин на місяць. У святковий день, який мав бути його вихідним за графіком, – Великдень (19 квітня 2020 р.) – відпрацював 16 годин, з них 8 годин в нічний час. У відпустці чи на лікарняних у цьому місяці він не був, інакше – на них треба було б зменшити норму. За нічні за колективним договором встановлена доплата 50%.

Зверніть увагу, що при розрахунку норми робочого часу за квітень 2023 року у даному разі роботу у святковий день (16 год) слід включити до норми годин за даний місяць (п. 11 Методрекомендацій № 138). Однак при розрахунку надурочних ці 16 год слід не враховувати. Причина  в тому, що і надурочні, і робота у святковий/неробочий день оплачуються у подвійному розмірі. Отже, слід відняти аби не було задвоєння суми оплати (також п. 11 Методрекомендацій № 138).

Увага: 120 годин – максимальна кількість надурочних годин на рік.

Наведемо розрахунки:

  • годинна ставка = 8000/161,7 = 49,47 грн;
  • надурочні години = (180 –16) – 154 = 10 год (16 год роботи у святковий день не враховується, так як вона оплачена у подвійному розмірі, п. 11 Методрекомендацій № 138);
  • за окладом нараховано: 8000 грн;
  • нараховано доплату за надурочні години: 10×2×49,47 = 989,40 грн;
  • нараховано оплату роботи у святковий день: 16×49,47 = 791,52 грн;
  • нараховано нічні: 8×49,47×0,5 = 197,88 грн;
  • всього нарахована зарплата: 8000 + 989,40 + 791,52 + 197,88 = 9978,80 грн.

Приклад 2 (без святкових днів). За аналогічної ситуації у квітні 2023 році (Великдень 16 квітня 2023, але не святковий з причини воєнного стану) розрахунок буде дещо іншим:

  • годинна ставка = 8000/154 = 51,95 грн (154 – норма робочого часу для квітня 2023);
  • надурочні години = 180 – 154 = 26 год;
  • за окладом нараховано: 8000 грн;
  • нараховано доплату за надурочні години: 26×2×51,95 = 2701,40 грн;
  • нараховано нічні: 8×51,95×0,5 = 207,80 грн;
  • всього нарахована зарплата: 8000 + 2701,40 + 207,80 = 10909,20 грн.

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді