Як зареєструватися в Електронному суді

Автор
адвокат, податковий консультант, партнер консалтингової компанії «ADA GROUP», Харків
Розглядаємо категорії суб’єктів, які зобов’язані зареєструватися в електронному суді, яка гранична дата реєстрації в електронному суді, яка вже скоро, та які наслідки відсутності електронного кабінету

Законом України від 29.06.2023 № 3200-ІХ, який набрав чинності 21 липня 2023 року, депутати запровадили зміни щодо Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами.

Новий закон вимагає, аби всі юридичні особи пройшли реєстрацію в ЄСІТС. Розглянемо, в які строки має відбутися реєстрація в електронному суді, кого стосується реєстрація в електронному суді й чи буде відповідальність за відсутність електронного кабінету.

Судові витрати: як облікувати й оподаткувати

Реєстрація в електронному суді: до якої дати потрібно встигнути

Якщо не встигли зареєструватися в ЄСІТС до 18 жовтня 2023 року включно, зможете брати участь у господарському процесі, зокрема, спорах, пов’язаних з укладанням, виконанням та розірванням договорів, стягненням сум штрафних санкцій/збитків, що їх застосували/заподіяли через порушення обов’язку щодо реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування, тощо.

Якщо зареєструєтеся до 20 лютого 2024 року включно, братимете участь:

  • у цивільному процесі, зокрема, спорах із контрагентами-фізособами, своїми працівниками тощо;
  • адміністративному — у судових спорах із суб’єктами владних повноважень і справах про оскарження їх рішень, дій та/або бездіяльності.

Що буде, якщо не зареєстрували кабінет в Е-суді до 20 лютого

Увага! Від 21.02.2024 зміни щодо ЄСІТС запрацюють повністю.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді