Як передати посіви фермерському господарству: три способи

Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Полтава
Посіви сільгоспкультур є незавершеним сільгосптоваровиробництвом. З погляду бухобліку вони є біологічним активом. Розглянемо докладніше продаж посівів, їх внесення до складеного капіталу, а також з’ясуємо, що робити з земельними ділянками під посівами

Продаж посівів

Перший варіант, за яким можна передати посіви, — передати за договором купівлі-продажу.

У бухгалтерському обліку ФГ отримані посіви оприбуткують у складі поточних біологічних активів рослинництва на субрахунку 211 «Поточні біологічні активи рослинництва, які оцінені за справедливою вартістю» чи відразу віднесуть на незавершене виробництво на рахунок 23.

Надалі всі інші витрати з вирощування та збирання сільгосппродукції відображають на рахунку 23. Якщо придбані посіви відобразили на субрахунку 211, то перед збиранням сільгосппродукції біологічний актив на субрахунку 211 списують до складу незавершеного виробництва: Д-т 23 К-т 211.

Облік придбання посівів

 Облік придбання посівів

СКАЧАТИ ПРИКЛАД

Внесення посівів до складеного капіталу

Посіви (біологічний актив) можна внести до складеного капіталу. На відміну від ситуації з продажем під час внесення посівів до складеного капіталу, ПДФО та військовий збір не утримують.

ЯК ВНЕСТИ ПОСІВИ ДО СКЛАДЕНОГО КАПІТАЛУ

Земельні ділянки під посівами

Посіви не існують окремо від земельних ділянок, на яких вони розташовані. Тож, якщо фізособи передали ФГ посіви, мають передати й самі земельні ділянки.

ЯК ОФОРМИТИ ПЕРЕДАЧУ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК ПІД ПОСІВАМИ



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді