Договір підряду: умови укладення та виконання

UA RU
Автор
експерт з обліку та оподаткування, Київ
Господарські операції виконання робіт регулює договір підряду. Дізнайтеся, як правильно скласти, укласти та виконати договір підряду, щоб не наразитися на штрафи

Договір підряду: які ризики

Інспектори Держпраці прискіпливо перевіряють ЦПД.  Позаяк за ними роботодавці часто приховують трудові відносини. Замінювати трудові договори цивільно-правовими небезпечно. Якщо перевіряльники дійдуть висновку, що компанія використовує договір підряду, щоб приховати трудові відносини, вас можуть оштрафувати у 2024 році на 71 000 грн, а з 01.04.2024 — 80 000 грн за кожного працівника, допущеного до роботи без укладення з ним трудового договору. Такі санкції передбачає стаття 265 КЗпП. Крім того фактичний допуск працівника до роботи без оформлення з ним трудового договору (контракту) загрожує штрафом для посадових осіб:

  • 8500—17 000 грн — перший раз;
  • 17 000—34 000 грн повторно протягом року (ст. 41 КпАП).

Договір підряду та його види

Зверніть увагу, що ЦПД регулюють окремі статті ЦК, а не КЗпП. Тому, можна виділити такі типи договорів підряду:

  • договір загального підряду (ст. 837-864 ЦК) – охоплює більшість цивільно-правових договорів. За такими договорами надаються, наприклад послуги з ведення бухгалтерського обліку, прибирання приміщень, задоволення інших потреб бізнесу замовника тощо;
  • договір побутового підряду (ст. 865-874 ЦК) – це договір, який спрямований на задоволення побутових та інших особистих потреб замовника, наприклад пошив одягу, ремонт певних шкіряних виробів тощо. Такі договори не стосуються самого бізнесу замовника;
  • договір будівельного підряду (ст. 875 ЦК) – такі договори мають відповідати й особливостям даної галузі, визначати, строк здавання об’єкта, який будується, строки виконання різних будівельних робіт, відповідність проектно-кошторисній документації.

Як зробити договір підряду без трудових ознак

Розглянемо на прикладі, як оформити договір підряду, щоб у перевіряльників не виникли підозри про приховані трудові відносини.

ШПАРГАЛКА

Шість особливих умов захистять договір підряду від перекваліфікації

1. Про помічників

«З метою виконання цього Договору Підрядник має право залучати до виконання зобов’язань третіх осіб. Відповідальність за їх дії несе Підрядник»

2. Про неустойку

«У разі порушення Підрядником терміну здачі робіт Замовник має право пред’явити Підряднику вимогу про сплату неустойки в розмірі 0,1 відсотка за кожен день прострочення»

3. Про акт здачі-приймання

«Одразу після закінчення приймання результату виконаних робіт або наданих послуг Сторони підписують акт здачі-приймання виконаних робіт або наданих послуг»

4. Про відмову від договору

«Замовник має право будь-якої миті відмовитися від виконання Договору, попередивши про це не менш ніж за тиждень, за умови оплати Підряднику фактично понесених ним витрат»

5. Про гарантійний термін

«На результат роботи встановлюється гарантійний термін тривалістю один рік з моменту прийняття Замовником результату роботи, виконаної Підрядником»

6. Про брак

«Якщо під час приймання послуг Замовник виявить недоліки якості робіт (послуг), Замовник має право вимагати безоплатно усунути недоліки або пропорційно зменшити вартість»

Договір підряду: на що звернути увагу

Тепер дамо вам сім підказок, як уникнути визнання ЦПД-відносин прихованими трудовими.

Договір підряду

Договір підряду: зразок

Договір підряду ЗРАЗОК СКАЧАТИ

Зразок договору підряду

 



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді