Облік власновирощеної сільгосппродукції для посіву

Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Полтава
Агропідприємства вирощують продукцію переважно для продажу на сторону. Проте нерідко використовують її як насіння для нового врожаю. Тримайте роз’яснення експерта, які допоможуть облікувати витрати на підготовку та посів насіння, а також задокументувати ці операції

Сільгосппідприємство використало для посіву власновирощену сільгосппродукцію, яку облікує на рахунку 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва». Поширена ситуація, коли спершу аграрій планує продукцію до продажу, а згодом змінює мету її використання. Розглянемо, як таку операцію показати в обліку.

На якому рахунку облікувати готову продукцію

Щоб розібратися, на якому рахунку облікувати готову продукцію, яку плануєте використати як насіння, звернімося до Інструкції № 291. Так, на рахунку 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва» обліковують:

  • продукцію, яку одержали від власних рослинницьких, тваринницьких і промислових підрозділів підприємства, що призначена для продажу на сторону та для іншого невиробничого споживання — видачі й продажу працівникам, передачі у невиробничу сферу;
  • продукцію, що призначена для споживання в тваринницьких підрозділах як корми або для виробництва кормів у кормоцехах;
  • продукцію, що вирощена для годівлі худоби, наприклад, зелену масу, корм, плоди тощо, а також побічну продукцію та відходи, що одержали під час доведення товарної продукції і насіння до належних кондицій;
  • насіння та посадковий матеріал, включаючи саджанці, призначені для закладання та ремонту власних насаджень.

Водночас на субрахунку 208 «Матеріали сільськогосподарського призначення» обліковують саджанці, насіння й корми, що отримали зі сторони й використовуватимуть для висаджування, посіву та відгодівлі тварин безпосередньо в господарстві.

Якщо оприбуткували на рахунку 27 зібраний урожай, який планували продавати як товарну продукцію, а потім її частину вирішили використати для посіву, то цю частину облікуйте на вибір:

  • на окремому субрахунку третього порядку, наприклад, 272 «Насіння»;

або

  • аналітичному рахунку до рахунку 27, наприклад, 27/Продукція на насіння.

Коли виконати проведення з переведення агропродукції, що призначена для продажу, до тієї, яку використовуватимете як насіння?

Вважаємо, що проведення варто зробити не тоді, коли ухвалили рішення, а коли продукцію, що призначена для посіву, передали до окремого місця зберігання. Наприклад, на дату передачі для протруювання. Тож сільгосппродукцію для посіву облікуйте на окремому субрахунку / аналітичному рахунку тоді, коли зберігатимете її окремо. Якщо продукцію для продажу та посіву зберігаєте в одному місці, то підстав обліковувати її на окремому рахунку немає.

Передачу сільгосппродукції з одного місця зберігання до іншого оформте накладною (внутрігосподарського призначення) за формою № ВЗСГ-8 або лімітно-забірною карткою на отримання матеріальних цінностей за формою № ВЗСГ-1. Форми цих документів і порядок їх застосування встановлені Методрекомендаціями № 929.

Облік витрат на протруювання насіння

Посів насіння

Матеріально-відповідальна особа, яка за накладною чи лімітно-забірною карткою отримує насіння, після протруювання використовує його для посіву. Операцію використання насіння для посіву оформте Актом витрати насіння і садивного матеріалу за формою № ВЗСГ-4. Врахуйте особливості складання Акта з Методрекомендацій № 929.

Якщо матеріально-відповідальна особа, яка виконувала роботи з протруювання, передає насіння іншій особі, то остання займатиметься посівом. Передачу насіннєвого матеріалу між ними оформте накладною чи лімітно-забірною карткою. Остання відповідальна особа оформить операцію з використання насіння для посіву Актом за формою № ВЗСГ-4. Списання насіння для посіву покажіть проведенням: Д-т 23/Вирощування сільгосппродукції — К-т 27/Насіння.

Як оцінити насіння: два варіанти


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді