Розраховуємо норми витрат пального

Автор
експерт з податкового обліку Експертус Головбух
Скористайтеся алгоритмом розрахунку норм витрат, щоб списати пальне

16 СПРАВ ГРУДНЯ: ГОТУЄМОСЯ ЗАКРИТИ 2023 РІК

Наказом № 1011 Мінінфраструктури «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства транспорту України від 10 лютого 1998 року № 43» від 02.11.2023 № 1011 скасували Норми № 43. Цим документом підприємства користувалися, коли визначали норми витрат пального на автомобільному транспорті.

Увага! Методичні рекомендації з нормування витрат палива наразі застосовуйте замість Норм № 43.

Норми № 43 не містили показників для сучасних моделей транспортних засобів, а Мінінфраструктури не має повноважень вносити до них зміни. Тому їх скасували.

Отже, із 2 листопада 2023 року Норми № 43 втратили чинність.

Наразі Мінінфраструктури спільно з ДП «Державтотранс­НДІпроєкт» опрацьовують пропозиції щодо розроблення державного стандарту України у сфері нормування витрат палива на автомобільному транспорті. Але чекати на такий держстандарт доведеться півтора-два роки.

На перехідний період ДП «ДержавтотрансНДІпроєкт» розробило Методичні рекомендації та розмістило на своєму сайті.

Розглянемо детально, що саме змінили та за якими нормами тепер маємо списувати пальне.

Що змінили в Методичних рекомендаціях

Методичні рекомендації, як і Норми № 43, призначені для того, щоб суб’єкти господарювання та органи контролю під час перевірок обчислювали нормативні витрати палива автомобілями і технікою за однією методикою.

Методичні рекомендації розроблені на основі Норм № 43. Розглянемо, що змінилося.

11 ЗМІН У НОРМУВАННІ ВИТРАТ ПАЛИВА

Чи обов’язково застосовувати Методрекомендації

У Методичних рекомендаціях не зазначено, що їх обов’язково мають застосовувати всі суб’єкти господарювання. До того ж це не законодавчий акт.

Навіть власне назва цього документа свідчить про його рекомендаційний характер.

«Методичні рекомендації» призначені для науково-методичного забезпечення потреб підприємств, організацій, установ, юридичних та фізичних осіб у плануванні, обліку, контролі за витратами, веденні звітності, обґрунтуванні створення необхідних резервів, запровадженні інструментів економії і раціонального використання палив, мастильних та інших експлуатаційних матеріалів, електричної енергії, що споживаються автомобілями та технікою під час транспортного процесу або виконання технологічних операцій, а також розробленні питомих норм витрат палива/енергії.

Методичні рекомендації (передмова)

Отже, підприємства на свій розсуд вирішуватимуть, чи застосовуватимуть вони ці рекомендації. А якщо транспортного засобу немає у цьому документі — норми списання пального можете розробити власноруч.

ЗА ЯКИМИ НОРМАМИ СПИСУВАТИ ПАЛЬНЕ

Як розрахувати норми витрат пального

Методичні рекомендації встановлюють норми витрат пального для автомобілів (легкових, вантажних, автобусів тощо) та іншої спеціальної техніки. Вони передбачають базову лінійну норму витрат пального на пробіг автомобіля та підвищувальні коефіцієнти:

Порядок застосування коригувальних коефіцієнтів також має затвердити керівник підприємства своїм наказом (прим. 1 пп. 3.1.15 Методичних рекомендацій).

АЛГОРИТМ РОЗРАХУНКУ НОРМ ВИТРАТ



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді