Як отримати гроші від НСЗУ

UA RU
Автор
незалежний експерт із трудового законодавства, Слов'янськ
Попри воєнний стан медична реформа в Україні триває. Щоб отримувати фінансування з бюджету лікарні мають щорічно укладати договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Договір зможуть укласти лише заклади, що відповідають певним вимогам. Як їх дотримати розповімо в консультації

Щороку на офіційному сайті НСЗУ з’являється оголошення про укладення договорів про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій. Після цього медзаклади в означені терміни мають змогу подавати документи для оформлення договорів на наступний рік.

Облікова політика ЗОЗ: скачайте та адаптуйте зразок до потреб свого закладу

Яких вимог дотримати

Щоб укласти договір з НСЗУ, медзаклад зобов’язаний:

Вичерпний перелік вимог до надавача медичних послуг містить постанова КМУ «Про затвердження вимог до надавача послуг з медичного обслуговування населення, з якими головними розпорядниками бюджетних коштів укладаються договори про медичне обслуговування населення» від 28.03.2018 № 391. Розглянемо їх.

У закладі охорони здоров’я мають бути:

Увага: Ліцензія дійсна три місяці з дати реєстрації КНП. Тому одразу після автономізації отримайте нову.

Переконайтеся, що дотримали вимог, і подайте заяву на укладання договору про співпрацю до НСЗУ

Як подати заяву до НСЗУ

Подання заяви про укладення договору на медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій відбувається на платформі SmartTender.

Перевірте, чи відповідають дані про ваш заклад із системи eHealth інформації Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Переконайтеся, що в електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ) внесені актуальні дані про працівників та місто надання послуг.

Увага: Якщо в ЕСОЗ внесені некоректні чи не в повному обсязі дані про заклад, подання заяви неможливе.

Оновлення даних в системі SmartTender відбувається кожні 4 години. Після виправлення некоректних даних поверніться до заповнення заяви через певний час.

Подбайте про підпис керівника КНП або особи, уповноваженої підписати договір. Якщо раніше у керівника був електронний підпис, після реорганізації змініть його на кваліфікований електронний підпис (КЕП) головного лікаря або директора КНП.

Далі заповніть заяву через особистий кабінет в медично-інформаційній системі (МІС*). У заяві зазначте:

  • прізвище, ім’я та по батькові підписанта договору з боку надавача та документ, що підтверджує його повноваження;
  • місця надання послуг і перелік лікарів;
  • кількість населення, яке обслуговує комунальний заклад охорони здоров’я;
  • банківські реквізити заявника;
  • строк дії договору (укладається на рік);
  • перелік залучених осіб (підрядників) заявника, перелік закладів, у яких ви замовляєте послуги. Наприклад, це може бути лабораторія або медзаклад вторинної ланки.

* КНП можуть обрати зручну систему для себе: HelsiEmcimedПоліклініка без чергМедейрHeals24Medcard тощо. 

Увага: Бажаєте укласти договір з НСЗУ? Зайдіть до особистого кабінету в МІС та подайте заяву разом із додатками.

Разом із заявою подайте додатки в форматі pdf. Перелік додаткових документів, необхідних для завантаження, НСЗУ вказує в оголошенні.

Заява подається на визначену групу послуг. Якщо плануєте укласти договір з НСЗУ на декілька груп послуг – підготуйте відповідну кількість заяв. Термін подання заяви зазначається в оголошенні.

Коли заповните всі поля заяви й завантажите усі файли, надішліть документ.

У разі виявлення у поданій заяві помилок або недоліків подайте нову заяву до закінчення строку подання, визначеного в оголошенні. Заяви, надіслані після закінчення терміну їх подання, не розглядаються.

Укладення договору

Порядок укладання договору з НСЗУ та його типову форму регламентує постанова КМУ від 25.04.2018 № 410. НСЗУ протягом визначеного в оголошенні строку розгляду заяв, розглядає додані до заяви документи. В разі встановлення недоліків, закладу охорони здоров’я надішлють повідомлення про виправлення помилок. Їх потрібно усунути до граничного терміну та подати нову заяву.

Медзакладу, що дотримав усі умови, НСЗУ надсилає повідомлення про намір укласти з ним договір та проект договору, підписаний уповноваженою особою. Керівник КНП або його уповноважена особа протягом 10 календарних днів має за допомогою КЕП підписати договір на медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій на платформі SmartTender в модулі SmartSign.

Чому важливо укласти договір з НСЗУ

Лише від НСЗУ зможете отримати достатньо коштів. Причому, що більше декларацій із пацієнтами укладуть лікарі, то приємнішою буде сума. Тож вигоду дістане кожен працівник медзакладу — від головного лікаря до технічного персоналу.

Саме тому всі медичні працівники мають орієнтуватися на клієнта. Вони можуть пояснювати пацієнтам переваги подання декларацій про вибір лікаря.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді