Закупівля товарів та послуг за кошти від НСЗУ на умовах передоплати

UA RU
У статті дізнаєтеся, чи має право КНП на придбання товарів та послуг за кошти від НСЗУ на умовах передоплати.

⚡️ Скачати зразок Положення про платні медпослуги

Часто у бухгалтерів медзакладів виникає запитання: чи має право КНП закуповувати товари й послуги за кошти від НСЗУ на умовах передоплати? Давайте розбиратися.

Обмеження щодо застосування попередньої оплати одержувачами бюджетних коштів у договорах про закупівлю товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти визначає п. 1 Постанови КМУ від 04.12.2019 № 1070 (далі — Постанова № 1070).

Статус КНП наділяє медзаклад правом самостійно господарювати та ухвалювати рішення про поточне управління, кадрову політику, укладення договорів, рівень зарплати працівників безвідносно до тарифної сітки тощо.

Некомерційного господарювання — це самостійна систематична господарська діяльність, спрямована на досягнення економічних, соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку (ст. 52 ГКУ).

Казначейське обслуговування бюджетних коштів застосовується під час виконання державного бюджету і місцевих бюджетів (ст 43 БКУ).

Головний розпорядник коштів, які передбачені у держбюджеті за програмою «Реалізація програми державних гарантій медичного обслуговування населення», — МОЗ. Розпорядник бюджетних коштів нижчого рівня та відповідальний виконавець бюджетної програми — НСЗУ.

Отже, кошти, що медичні КНП отримують за договорами з НСЗУ у межах програми медичних гарантій, не є бюджетними. Їх КНП використовують відповідно до законодавства та згідно з умовами статутів та інших договорів. Тому КНП має право провести закупівлю товарів, робіт і послуг за кошти НСЗУ на умовах передоплати без обмежень, що визначає Постанова № 1070.

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді