Маєте орендаря — сплачуйте земельний податок. Розрахунки для КНП

Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Надання приміщень в оренду — одне з додаткових джерел доходу для КНП. Утім воно частково позбавляє пільги не сплачувати земельний податок. Скільки земельного податку платити, як компенсувати ці видатки та чи оподатковувати компенсацію ПДВ, пояснює експерт

Заклади охорони здоров’я (ЗОЗ) не сплачують земельний податок за однієї із двох умов:

  1. ЗОЗ повністю фінансується з бюджету;
  2. орган місцевого самоврядування (ОМС) звільнив ЗОЗ від земельного податку.

Підстави — підпункт 282.1.4, пункт 284.1 Податкового кодексу України (ПК).

Втрата первинних документів через руйнування офісу

Право на першу пільгу реорганізовані ЗОЗ втрачають, адже КНП вже не належать до бюджетних установ.

Друга пільга — звільнення від сплати земельного податку — не поширюється на ділянки та приміщення, які КНП надає в оренду. Це обмеження встановлює пункт 284.3 ПК:

Якщо платники податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.

Щоправда, вимоги пункту 284.3 ПК не поширюються на бюджетні установи, які надають будівлі чи їх частини в тимчасове користування (оренду) іншим бюджетним установам, а також дошкільним або загальноосвітнім навчальним закладам незалежно від форм власності і джерел фінансування.

Однак, як ми вже наголошували, КНП не належать до бюджетних установ, а тому мають сплачувати земельний податок за надані в оренду приміщення й ділянки незалежно від статусу орендарів.

СКАЧАТИ Податкову декларацію з плати за землю

Як розрахувати земельний податок

Розрахунок земельного податку залежить від того, чи проведено нормативну грошову оцінку (далі — НГО) земельної ділянки.

НГО проведено:

Земельний податок = Площа земельної ділянки × Грошова оцінка одиниці площі з урахуванням коефіцієнта індексації станом на початок року × Ставка земельного податку

Коефіцієнт індексації НГО сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів й інших земель несільськогосподарського призначення за 2018-2023 роки становить 100% або 1 (п. 9 підрозд. 6 розд. ХХ ПК).

НГО не проведено:

Земельний податок = Площа земельної ділянки × Ставки земельного податку

Ставки земельного податку встановлюють органи місцевого самоврядування — з урахуванням граничних ставок, визначених статтями 274 та 277 ПК (див. табл.).

Граничні ставки земельного податку за ПК

ДілянкиСтавкаНорма ПК
☑ НГО проведено
Земельні ділянки, НГО яких проведеноНе більше 3% від НГОп. 274.1
Землі загального користуванняНе більше 1% від НГО
Сільгоспугіддя0,3%-1% від НГО
Лісові земліНе більше 0,1% від НГО
Земельні ділянки, що перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності)Не більше 12% від НГОп. 274.2
☒ НГО не проведено
Земельні ділянки за межами або в межах населених пунктівНе більше 5% від НГО одиниці площі ріллі по АР Крим або по області277.1
Сільгоспугіддя0,3%-5% від НГО одиниці площі ріллі по АР Крим або по області
Лісові земліне більше 0,1% від НГО площі ріллі по АР Крим або по області

Окремої методики розрахунку земельного податку за надані в оренду приміщення немає, так само як немає і офіційних роз’яснень податківців із цього питання. Однак це не звільняє платників від обов’язку обчислювати, декларувати та своєчасно сплачувати земельний податок (п. 36.1 ПК). Тому платники розраховують його самостійно.

Якщо на земельній ділянці розташована одна будівля, земельний податок за надані в оренду приміщення, як правило, розраховують пропорційно загальній площі будівлі з урахуванням прибудинкової території.

Результати будуть різними. Звісно, розрахунок земельного податку пропорційно площі всіх будівель на ділянці є вигіднішим для платника. Однак податківці-перевіряльники не обмежаться розрахунком. До того ж підхід у них до кожного розрахунку індивідуальний і потребує чимало додаткової інформації та аналізу документації.

Убезпечте себе від ризиків: зверніться до податкової інспекції та отримайте індивідуальну консультацію, як рахувати податок.

Компенсація земельного податку: з ПДВ чи без ПДВ

Вже кілька років поспіль позиція ДФС з цього питання незмінна. Податківці стверджують, що відшкодування (компенсація) земельного податку за своєю суттю є складовою частиною орендної плати, яка підлягає оподаткуванню ПДВ на загальних підставах. Цей висновок знайдемо не лише в індивідуальних податкових консультаціях (листи ДФС від 16.07.2018 № 3126/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 19.06.2017 № 703/6/99-99-15-03-02-15/ІПК), а й у роз’ясненнях широкому загалу платників (ЗІР, категорія 101.04).

Аргументують свою позицію податківці, посилаючись на пункт 188.1 ПК, а саме:

  • орендодавець — бюджетна установа (платник ПДВ) не включає до бази оподаткування ПДВ отримані від орендаря кошти у вигляді відшкодування (компенсації) витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна, на комунальні послуги та енергоносії;
  • орендодавець — інша особа (платник ПДВ) включає до бази оподаткування ПДВ отримані від орендаря кошти як відшкодування (компенсацію) будь-яких витрат, що передбачає договір оренди КНП.

Отже, всі орендодавці, крім бюджетників, отриману компенсацію земельного податку оподатковують ПДВ за ставкою 20% («зверху»), у т. ч. якщо уклали окремі договори про компенсування орендарем цих витрат. Тож будьте обачні — оподатковуйте ПДВ компенсацію земельного податку орендарем.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді