Зміни КНП 2020

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Наступний етап медичної реформи за планом розпочинається з 2020 року і часу підготуватися залишилося обмаль – діяти треба зараз. Які зміни щодо медзакладів очікуються наступного року. Про медреформу 2020 – у даному огляді.

Зразок фінансового плану КНП Скачати

Перша зміна 2020 – новий етап медреформи

Медзаклади первинки уже пройшли перший етап медреформи й переважна більшість з них реорганізувалися. Настала черга другого етапу – це поширення медреформи на вторинну третинну медичну допомогу. З коментарів оновленого керівництва МОЗ – усе відбуватиметься за планом, тобто так, як було заплановано у п.  4 Прикінцевих та перехідних положень Закону “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення” від 19.10.2017 р. № 2168.

Таким чином, у 2020 році під дію реформу потрапляє надання медичної допомоги іншими лікарями, окрім терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів, як це є зараз. Це уже практично усі лікарні, а не тільки поліклініки та амбулаторії. Реформа поширюється на медичну допомогу будь-якої складності, яка здійснюється:

  • вузькопрофільними лікарями (лорами, хірургами, офтальмологами, гастроентерологами, кардіологами, онкологами і т.д.);
  • у стаціонарі лікарень, а не тільки амбулаторіях (поліклініках).

Також під дію реформи з 2020 року потрапляє екстрена (швидка), паліативна та реабілітаційна допомога.

Що треба встигнути до 2020 року

Медреформа – це зміна способу фінансування медичних послуг. Для того, щоб отримувати фінансування від НСЗУ медзаклад, який ще є бюджетною установою, має перейти на самоокупність, тобто отримати автономність. Для цього потрібна реорганізація у комунальне неприбуткове підприємство або казенне неприбуткове підприємство в залежності від форми власності (комунальна чи державна).

Якщо медзаклад, наприклад, спеціалізована лікарня ще не почала процес реорганізації, то його треба починати негайно, так як відсутність статусу КНП позбавить можливості підписати договір з НСЗУ та отримувати  кошти за програмою медичних гарантій з 1 січня 2020 року, тобто медзаклад практично може залишитися без фінансування. У державному бюджеті з цього часу не буде медичних субвенцій, а видатки на медичне обслуговування формуються на основі програми медичних гарантій.

Чим більше послуг надавати і більше пацієнтів лікувати медзаклад, тим більшим буде фінансування від НСЗУ, так як “гроші підуть за пацієнтом”. Виняток – екстрена медична допомога, яка буде фінансуватися НСЗУ незалежно від кількості викликів.

Слід звернути увагу, що НСЗУ фінансує виключно самі медичні послуги. Фінансування ремонтів та оплати комунальних послуг здійснюватиме власник – місцева рада або медзаклад самостійно.

Увага: Для того, щоб встигнути до початку 2020 року почати реорганізацію хоча б у вересні

Враховуйте, що процес реорганізації тривалий: займає близько 3,5-4 місяців. У фіналі необхідно ще й укласти договір з НСЗУ, а ця процедура займає близько місяця й процедуру треба виконувати паралельно з іншими діями по реорганізації. Для того, щоб встигнути укласти договір до кінця грудня 2019 року, почати роботу з НСЗУ треба вже у середині  листопада.

По реорганізації встигнути треба:

З керівниками медзакладів після реорганізації укладатимуться контракти за новою типовою формою, яка затверджена урядовою постановою від 21.08.2019 р. № 792.

Кому статусу КНП не потрібен

Винятки все ж таки є і не всі медзаклади переходять на програму медгарантій. Однак, вони мають потрапити у спеціальний реєстр МОЗ, наприклад відомчі медзаклади МВС, Міноборони тощо. Вони фінансуються відповідними відомствами та обслуговують тільки “своїх” пацієнтів. Інші медзаклади, навіть Академії медичних наук мають пройти автономізацію та стати КНП й підписати договір з НСЗУ.

Якщо до 2020 року не встигнути

Наслідок один – відсутність фінансування від НСЗУ. Медзакладу доведеться утримуватися з інших джерел – для комунальних медзакладів це кошти місцевого бюджету, спонсорська допомога підприємств, гранти тощо. Державні медзаклади будуть у більш проблематичній ситуації, так як видатки мають бути передбачені державним бюджетом, а там їх уже не буде, окрім спеціалізованих відомчих лікарень.

Друга зміна 2020 – подальша цифровізація медпослуг

Відбуватиметься подальший розвиток електронної системи eHealth та супутніх електронних послуг. Так кабмінівським наказом 17.04.2019 р. № 328 покладено початок електронного реєстру листків непрацездатності, який уже доступний на сайті ПФУ. Даний реєстр означає перехід на електронні лікарняні з 2020 року. Тимчасово буде паралельне співіснування паперових і електронних лікарняних.

Увага: Подальша автономізація 2020 та цифровізація – основні зміни для КНП у 2020 році

Лікарі будуть відкривати лікарняні, користуючись своїм електронним цифровим підписом, підприємства будуть мати до них доступ через дану систему.

Окрім цього відбудеться цифровізація медичних протоколів і можна відслідкувати припис лікаря по пацієнту, призначені медикаменти.

Що ці зміни значать для пацієнтів і медиків

Вищенаведені зміни матимуть наступні наслідки для медичних працівників та їх пацієнтів:

  • зміни в оплаті праці медиків, так як надходження КНП можуть самостійно встановлювати систему оплати праці й за рахунок притоку пацієнтів лікар буде заробляти більше, так як дотримуватиметься принцип “гроші йдуть за пацієнтом”;
  • для того, щоб пацієнту потрапити до вузькопрофільного спеціаліста йому треба мати електронне направлення від свого первинного лікаря: педіатра, терапевта, сімейного лікаря. Якщо направлення відсутнє, то вартість послуг оплачуватиме з 2020 року сам пацієнт, а не НСЗУ;
  • пацієнту не потрібно буде оплачувати базові ліки, так як вони покриватимуться фінансуванням послуги від НСЗУ і входять до її собівартості. Послуга буде оплачена в автоматичному режимі;
  • медик і пацієнт матимуть менше справи з паперами, усі направлення, призначення, лікарняні, медичні протоколи стають електронними. Пацієнту  та лікарю не треба буде ходити кабінетами й підписувати лікарняний. Це уже стане відчутно з 2020 року.

Зміни КНП 2020: кому буде складно

У скрутному становищі можуть опинитися медзаклади, з якими НСЗУ не підпише договори через їх недостатню забезпеченість щодо надання послуг спеціалізованим обладнанням тощо. Наприклад, для надання послуг з лікування серцево-судинних захворювань, інсультів у медзакладі, що є претендентом на фінансування, відсутній томограф.

Проблеми можуть бути у тих медиків, які отримуватимуть мало пацієнтів через низьку якість послуг, відсутність пацієнтів у даній місцевості або кадрову перенасиченість у відділенні, де вони працюють. Або керівництво проґавило реорганізацію медзакладу в КНП, а тому з січня можуть початися проблеми з виплатою зарплат. Усі ці проблеми треба буде оперативно вирішувати у 2020 році. 

 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді