Виплата дивідендів у фермерському господарстві

UA RU
Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух, канд. екон. наук, Київ
Члени фермерського господарства не належать до найманих працівників (ч. 1 ст. 3 Закону України «Про фермерське господарство» від 19.06.2003 № 973-IV, далі — Закон про ФГ). Для них участь у ФГ є формою підприємницької діяльності (ч. 1 ст. 1 Закону про ФГ). Отже, вони отримують від ФГ не зарплату, а частину чистого прибутку ФГ

 

 

Прибуток між членами ФГ можна розподіляти залежно від:

  • внеску до капіталу;
  • трудової участі кожного члена.

Конкретний варіант розподілу встановлюють у статуті та інших внутрішніх документах ФГ (розпорядженні голови, рішенні зборів, оформленому протоколі тощо).

58 забаганок ДПС, або Як агропідприємству не наразитися на податкову перевірку

Як оформити виплату дивідендів у фермерському господарстві

Нормативні документи не встановлюють порядку оформлення виплати дивідендів. Тому ФГ встановлює його на власний розсуд у статуті.

Наприклад, статут може передбачати, що розмір виплати визначають загальні збори членів ФГ. У такому разі збори розв’язують це питання і документують протоколом. На підставі протоколу голова ФГ може видати розпорядження бухгалтерові нарахувати і виплатити дивіденди. Бухгалтер нараховує дивіденди в бухгалтерському обліку, утримує і перераховує податки, виплачує дивіденди готівкою з каси ФГ чи перераховує їх на банківські (карткові) рахунки членів ФГ.

Якщо розмір, процедуру (періодичність тощо) виплати встановлює статут, працівник, який здійснює облік у ФГ, діє відповідно до цієї процедури. Наприклад, встановлено, що нарахування у визначеній статутом пропорції і виплату здійснюють кожного півріччя за його наслідками, протягом місяця, наступного за останнім місяцем звітного кварталу. Бухгалтер керується статутом — нараховує та у разі погодження головою ФГ перераховує (виплачує) дивіденди і сплачує податки.

 

Як оподатковувати виплату дивідендів у фермерському господарстві

З погляду оподаткування до дивідендів прирівнюють також платіж у грошовій формі, що здійснює юридична особа на користь її засновника та/або учасника (учасників) у зв’язку з розподілом чистого прибутку (його частини) (пп. 14.1.49 ПКУ). Тому для оподаткування будь-яку виплату доходу (і залежно від внеску, і залежно від трудової участі) на користь члена ФГ у зв’язку з розподілом чистого прибутку слід вважати дивідендами.

Увага: дивідендами є будь-яка виплата доходу у зв’язку з розподілом чистого прибутку (його частини) на користь члена ФГ залежно від внеску або трудової участі. Таку виплату оподатковують ПДФО та військовим збором. ЄСВ сплачують на добровільних засадах.

Якщо членам ФГ виплачують якийсь дохід, але не з чистого прибутку (наприклад, ФГ має збитки або ще не отримало прибутку тощо), вважати їх дивідендами немає підстав.

Оподаткування ПДФО дивідендів у фермерському господарстві

Дивіденди включають до бази оподаткування ПДФО (пп. 14.1.268, пп. 164.2.8 ПКУ). Їх оподатковують за такими ставками:

  • 5% — для доходів у вигляді дивідендів за акціями та корпоративними правами, нарахованими резидентами — платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів за акціями, інвестиційними сертифікатами, які виплачують інститути спільного інвестування);
  • 9% — для доходів у вигляді дивідендів за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, корпоративними правами, нарахованими нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, що не є платниками податку на прибуток;
  • 18% — для інших пасивних доходів, у т. ч. дивідендів, окрім зазначених вище (п. 167.5 ПКУ).

Тож якщо членам ФГ виплачують дивіденди залежно від розміру внеску до статутного капіталу господарства, їх оподатковують за ставкою:

  • 5% — якщо ФГ є платником податку на прибуток;
  • 9% — якщо ФГ є платником ЄП 3 чи 4 груп.

Якщо членам ФГ виплачують дивіденди залежно від трудової участі, їх оподатковують за ставкою 18%.

Якщо виплата членам ФГ не є дивідендами, вона є виплатою іншого доходу, яку включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізосіб (членів ФГ) як інші доходи і оподатковують за ставкою 18% (пп. 164.2.20, п. 167.1 ПКУ).

У 4ДФ дивіденди відображають з ознакою доходу «109», а іншу виплату (інший дохід) — з ознакою доходу «127».

Виплату членам фермерського господарства оподатковують військовим збором за ставкою 1,5% (пп. 1.2 п. 16-1 ПКУ).

 

Оподаткування ЄСВ дивідендів у фермерському господарстві

ФГ не нараховує ЄСВ на суми дивідендів своїм членам, адже такі виплати наведені в пункті 14 Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 № 1170.

Але члени ФГ сплачують ЄСВ за себе самостійно, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах (п. 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI; даліЗакон № 2464).

Отже, якщо член ФГ не належить до кола осіб, звільнених від сплати ЄСВ за себе, то він має бути зареєстрований у системі загальнообов’язкового соціального страхування і включати суми отриманих дивідендів до бази нарахування ЄСВ.

Базою нарахування ЄСВ за себе для членів ФГ є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО (зокрема, це дивіденди). Ставка ЄСВ — 22%.

При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

 

При визначенні доходу (прибутку), з якого сплачується ЄСВ, враховуються календарні місяці, в яких отримано такий дохід (прибуток).

У разі якщо член ФГ не отримав дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, він має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом № 2464, та не менше розміру мінімального страхового внеску (ЗІР, категорія 201.04.04).

Довідково! У 2023 році мінімальний ЄСВ — 1474 грн за місяць (22% від мінімальної зарплати), максимальний ЄСВ — 22 110 грн за місяць (22% від 15 мінімальних зарплат).

Разом із тим діє право на пільгу військового часу.

Тимчасово, з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану члени ФГ, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе.

При цьому, положення абзацу другого пункту 2 частини 1 статті 7 Закону № 2464 щодо таких періодів для таких осіб не застосовують.

Такі особи розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації не заповнюють за зазначений вище період, в якому ЄСВ не нараховували, не обчислювали та не сплачували (ЗІР, категорія 201.04 2022В).

Оподаткування податком на прибуток дивідендів у фермерському господарстві

Якщо дивіденди виплачують на користь фізичних осіб, не потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток (пп. 57.1-1.3 ПКУ).

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді