Доплата 300% за пацієнтів із COVID-19: формули розрахунку

Автор
головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернігівській області
«Ковідні» доплати різнять не лише розміри та періоди нарахування, а й категорії працівників — одержувачів. Підкажемо, які доплати діють у 2021 році та як їх нараховувати.

✍ Зразки проведень, як виправити в обліку зарплатні помилки

Хто має право на доплату 300% за допомогу пацієнтам із COVID-19 і як її розрахувати

Право на доплату за COVID-19 у розмірі трьох посадових окладів (тарифних ставок) за фактично відпрацьований у відповідних умовах час мають різні категорії працівників ЗОЗ. Перелік категорій, а також розрахунок доплати для кожної з них — далі у статті.

Щоб запобігти поширенню COVID-19, Уряд із 12.03.2020 упровадив в Україні карантин (п. 1 Постанови № 211). Відтак МОЗ доповнило перелік особливо небезпечних інфекційних хвороб пунктом: «39. COVID-19».

Робота в осередках особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб — епідобстеження, лікувальні, профілактичні, протиепідемічні, у т. ч. дезінфекційні, заходи — належить до робіт з особливо шкідливими та шкідливими умовами праці. Її оплачують за окремими умовами, з пільгами та компенсаціями, що визначає законодавство (ч. 3 ст. 37 Закону № 1645).

Зокрема, за період роботи з ліквідації епідемії, а також в осередках небезпечної інфекційної хвороби медичні та інші працівники ЗОЗ, які беруть безпосередню участь у ліквідації чи лікуванні людей, отримують доплату до заробітної плати в розмірі трьох схемних посадових окладів (тарифних ставок) пропорційно відпрацьованому часу (абз. 2 пп. 1.1. п. 1 Наказу № 145).

Доплати до 300% заробітної плати за допомогу пацієнтам із COVID-19 передбачає й Постанова № 331.

Перелік посад із правом на «коронавірусну» доплату затвердило МОЗ. Затвердження персональних переліків працівників, яким доплачуватимуть, МОЗ делегувало керівникам медзакладів (п. 2 наказу МОЗ від 02.04.2020 № 768).

Доплата за боротьбу з коронавірусом належить до додаткової заробітної плати як винагорода за особливі умови праці (ст. 2 Закону про оплату праці).

Цю доплату в розмірі трьох посадових окладів (тарифних ставок) за фактично відпрацьований у відповідних умовах час мають отримати:


з/п

Категорія працівників

1

Медичні працівники, які безпосередньо працюють у закладах (відділеннях) охорони здоров’я, визначених для надання екстреної та стаціонарної медичної допомоги хворим на коронавірус

Працівники мобільних бригад із забору зразків біологічних матеріалів від пацієнтів із підозрою на коронавірус (із урахуванням коефіцієнта навантаження)

2

Медичні працівники, які здійснюють усі види лабораторних досліджень крові та матеріалів, що надходять від хворих на коронавірус протягом робочого часу

3

Працівники спеціалізованих бригад екстреної медичної допомоги

Працівники, що виконують епідеміологічні обстеження, здійснюють лікувальні, профілактичні, протиепідемічні й дезінфекційні заходи

Розглянемо розрахунок доплат для кожної категорії.

Категорії 1 і 2. Формула доплати:

Посадовий оклад × 3

Для розрахунку беріть посадовий оклад із підвищеннями з графи 12 Тарифікаційного списку закладу охорони здоров’я (додаток 1 Наказу № 308). У штатному розписі це — графа «Посадовий оклад, грн».

Категорія 3. Доплачуйте за години, витрачені на надання екстреної медичної допомоги хворим на коронавірус або особам із ознаками цієї хвороби, підтвердженої пізніше лабораторним тестуванням; а також за години на епідобстеження, лікувальні, профілактичні, протиепідемічні й дезінфекційні заходи.

Для цього спочатку визначте годинну ставку:

Посадовий оклад із підвищеннями
÷
Середньомісячне число годин за обліковий період з урахуванням норми тривалості робочого часу за цей період

Годинну ставку збільште втричі:

Годинна ставка × 3

Збільшену годинну ставку помножте на кількість годин, фактично відпрацьованих із хворими на коронавірус:

Потроєна годинна ставка × Кількість фактично відпрацьованих годин

Захворювання мають підтверджувати ПЛР-тести. Фактично відпрацьований час визначайте за Табелем обліку робочого часу.

Роботу у вихідні, святкові й неробочі дні оплачуйте за вимогами статті 107 Кодексу законів про працю України (КЗпП) — у подвійному розмірі. Робота у вихідні дні потребує дозволу виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) та письмового наказу власника або уповноваженого ним органу (ст. 71 КЗпП ). Оплата за роботу у вихідний день (подвійна оплата), за умови що така робота не компенсується за згодою сторін іншим днем відпочинку, в святкові й неробочі дні враховує вимоги наказу № 768 в частині збільшення посадового окладу втричі.

Доплати здійснюйте за рахунок коштів від НСЗУ та з місцевих бюджетів. Адже Уряд визначив, що кошти, передбачені для закупівлі медпослуг пацієнтам із COVID-19, спрямовуються насамперед:

  • на доплати медичним та іншим працівникам ЗОЗ у розмірі до 300% заробітної плати;
  • на забезпечення лікарськими засобами та медичними виробами, необхідними для допомоги пацієнтам із коронавірусом (п. 1 Постанови № 331).

Тарифи на оплату цих послуг поряд із наданням медичної допомоги враховують і додаткові доплати медичним та іншим працівникам, які працюють із хворими на COVID‑19.

Постанова № 331 діє у період карантину, а також протягом 30 календарних днів після його скасування.

СКАЧАТИ ПАМ’ЯТКУ ⤵️

Доплата 300% за пацієнтів із COVID-19: формули розрахунку

Чотири приклади нарахування доплати за пацієнтів із COVID-19

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Доплата 300% за пацієнтів із COVID-19: формули розрахунку

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Доплата 300% за пацієнтів із COVID-19: формули розрахунку

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Доплата 300% за пацієнтів із COVID-19: формули розрахунку

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ⤵️

Доплата 300% за пацієнтів із COVID-19: формули розрахунку



зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді