Як скоротити витрати на дезінфекцію

UA RU
Автор
провідний консультант з питань медсестринства та інфекційного конт­ролю «МЕДКАПІТАЛГРУП», консалтингового агентства повного циклу в медицині, Київ
Автор
засновник та директор «МЕДКАПІТАЛГРУП», консалтингового агентства повного циклу в медицині, Київ
Довідкові таблиці з розрахунками допоможуть обрати вигідний метод дезінфекції для КНП. Чекліст підкаже головні критерії вибору обладнання для дезінфекції і стерилізації, яке максимально відповідає потребам медзакладу.

Традиційно дезінфекцію та стерилізацію організовує керівник із медсестринства. Проте некомпетентність у цих питаннях дорого коштуватиме закладу. І ми зараз не про штрафи Держпродспоживслужби, а про зайві витрати через нераціонально організовані процеси. Оптимізувати їх та заощадити сотні тисяч гривень допоможуть економічні розрахунки.

Оберіть оптимальний для вашого закладу метод дезінфекції. Врахуйте кількість робочих кабінетів та інструментарію. Беріть до уваги кількість прийомів пацієнтів за робочу зміну за навантаження 80—100%. Також зважте, які обсяги роботи виконуватимуть працівники.

Подбайте про основні процеси дезінфекції в закладі. Їх п’ять:

  1. забезпечте захист персоналу під час роботи із забрудненим інструментарієм;
  2. подбайте про зручність та комфорт робочих процесів;
  3. організуйте належне зберігання інструментарію на всіх етапах оброблення;
  4. мінімізуйте помилки, які найчастіше трапляються через людський чинник;
  5. організуйте документальну фіксацію, що працівник провів дезінфекцію і зробив це правильно.

Наступне питання, який метод дезінфекції обрати, — механізований чи ручний? Якщо механізований, то доведеться закупити дороге обладнання. Думаєте, так обійдеться дорожче? А дарма.

ПМГ: зміни травня ⏩

Як обрати вигідний метод дезінфекції для КНП

Вагаєтеся, що обрати, — механізований чи ручний метод дезінфекції? Вам на допомогу — Таблиці 1 і 2, де є економічні розрахунки процесів. Врахуйте: тривалість дезінфекції за обох методів приблизно однакова: за механізованого — 60 хв, за ручного — 45—60 хв залежно від експозиції дезрозчину. Час дезінфекції за ручного способу визначайте так:

30 хв + 10 хв ПСО + 5 хв ополіскування

Розрахунки в Таблицях 1 і 2 виконуємо для закладу на п’ять кабінетів медичної зони.

ТАБЛИЦЯ 1 ⏩ ПЕРЕГЛЯНУТИ І СКАЧАТИ

Механізований метод дезінфекції для КНП

ТАБЛИЦЯ 2 ⏩ ПЕРЕГЛЯНУТИ І СКАЧАТИ

Ручний метод дезінфекції для КНП

Врахуйте також мінімальний час оброблення, відволікання персоналу.

Як бачите, витрати на ручний метод дезінфекції більші. Це підтверджують і в Асоціації інфекційного контролю України. За їхніми підрахунками, на механізований метод за використання ендоскопічного обладнання витрачатимете 22,28 грн на місяць, а на ручний — 149 грн.

Обладнання для дезінфекції: врахуйте потреби закладу

Як не помилитися, коли обираєте обладнання для дезінфекції, зокрема мийно-дезінфекційну машину, ультразвукову ванну, стерилізатор?

Насамперед дізнайтеся, який метод дезінфекції чи стерилізації рекомендує виробник інструментарію, яким ви користуєтеся чи тільки плануєте придбати.

Уточніть, які дезінфектанти й мийні засоби рекомендує виробник для правильної експлуатації медичних виробів.

Оцініть, скільки наборів інструментарію та медичних виробів багаторазового призначення в закладі. А також врахуйте, скільки інструментарію використовуєте за одну зміну, спрогнозуйте кількість циклів та об’єм камери.

Наприклад, у закладі всього 10 наборів інструментів для лікаря-хірурга. За зміну лікарі-хірурги приймають 15 пацієнтів. Тобто за день необхідно провести два цикли дезінфекції та стерилізації. Для цього ЗОЗ підійде найменший об’єм камери для дезінфекції із запропонованих моделей — 150 л. Об’єм робочої камери стерилізатора має становити в цьому випадку щонайменше 25 л.

З’ясуйте, чи є місце, куди встановити обладнання для дезінфекції та стерилізації, яка площа вільна.

Також визначте технічні можливості встановити обране обладнання. До купівлі поспілкуйтеся з технічним відділом закладу або з експертами постачальників. Дізнайтеся, чи потрібні додаткові прилади або аксесуари для повноцінної організації процесу. Ідеться про фільтри, пакувальну машину, пакувальний папір, дезінфекційні та мийні розчини, детергенти, щітки, йоржі тощо.

Якщо плануєте придбати мийно-дезінфекційну машину, оцініть:

  • габарити машини;
  • розмір робочої камери;
  • функціонал.

Розмір машини має відповідати місцю, куди її встановлюватимете, а розмір робочої камери —запитам закладу щодо розміру та кількості медичних виробів та інструментарію на один цикл. Розраховуйте так, щоб проводити мінімальну кількість циклів дезінфекції.

Що більше функцій виконує машина, то вища якість процесів, адже не потребуватимете додаткового обладнання, мінімізуєте людський чинник. Зазвичай машина виконує функції:

Очищення (альтернатива ПСО) ► дезінфекція ► ополіскування ► сушка

Зверніть увагу на метод дезінфекції: хімічний із застосуванням дезінфекційного розчину чи термічний за рахунок температури 90 °С. Термічний — економніший, якщо немає інших рекомендацій виробника щодо ваших медичних виробів.

Дізнайтеся час повного циклу дезінфекції, щоб прогнозувати й організовувати медичні послуги.

З’ясуйте, чи є в машини система фільтрації води, як частото змінювати фільтри.

Уточніть, чи можливо документально підтверджувати, що працівник провів дезінфекцію. Наприклад, деякі машини видають чек після завершення циклу. Є й інші способи, як підтвердити дезінфекцію, залежно від моделі обладнання.

Обладнання для стерилізації: дотримайте балансу ціна/безпека

Найперше оберіть тип стерилізації — паровий, повітряний тощо. ВООЗ рекомендує паровий метод за температури 121—134 °C. Такий тип безпечний для навколишнього середовища, не токсичний, експозиція коротка — від 5 хв, проникна здатність у медичні вироби висока, а вартість одного циклу — низька.

Розмір обладнання має відповідати місцю, куди плануєте його встановлювати. Розмір робочої камери має відповідати запитам закладу щодо розміру та кількості медичних виробів на один цикл. Розраховуйте так, щоб проводити мінімальну кількість циклів стерилізації.

З’ясуйте тривалість повного циклу стерилізації, щоб прогнозувати й організовувати медичні послуги.

Уточніть, який тип пакування застосовувати для обраного виду стерилізації.

Обрали обладнання? Скористайтеся нашим чеклістом, щоб уточнити в постачальника інформацію про товар:

СКАЧАТИ ЧЕКЛІСТ ⤵️

Чекліст для купівлі дезінфекційного чи стерилізаційного обладнання

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді