Як «продати» себе через резюме, щоб отримати на новому місці вищу зарплату

UA RU
Автор
бізнес-тренер, HR-експерт, професійний коуч
Ви шукаєте нову роботу. Вам радять: «Погоджуйтеся на зарплату нижчу від ринкової, якщо підприємство стабільне і гарантує вам кар’єрне зростання». Чи приставати на таку пропозицію? Що робити, щоб отримувати запрошення на співбесіди від великих підприємств за допомогою резюме і без нього? Сподіваємося, наші поради стануть у пригоді.

 

Головний секрет, як підвищити зарплату на новому місці, — не залишити розмови про неї на потім. Будьте уважні! Ви ризикуєте програти, якщо дотримуватимете нерозумних порад із пошуку роботи в мережі на кшталт: «Погоджуйтеся на зарплату меншу від ринкової, якщо підприємство стабільне або якщо вам пропонують кар’єрне зростання». Підвищити дохід на новому місці допомагає зовсім інша стратегія.

Національна сертифікація бухгалтерів — 2024

Просіть більшу зарплату

Збільшити дохід можна і на попередньому місці. Особливо якщо підприємство щороку індексує заробітну плату, людина бере додатковий проєкт або переходить на вищу позицію. І все ж нова посада зазвичай не дуже впливає на зарплату. Бонуси за проєкт не окуповують реальних трудовитрат. А індексація не покриває й половини інфляції.

Коли починаєте нову співпрацю і підприємство у вас зацікавлене, можете диктувати свої умови. Під час роботи буде складніше домогтися такої уваги й тим паче бонусів та підвищення окладу. Тому «продайте» себе дорожче на етапі перемовин.

Як «продати» себе через резюме, щоб отримати на новому місці вищу зарплатуБудьте на видноті. Відвідуйте конференції, конгреси і галузеві виставки. Виступайте, дискутуйте зі спікерами, знайомтеся з організаторами заходів. Давайте коментарі у ЗМІ. Ведіть експертні колонки в галузевих виданнях. Проводьте майстер-класи та презентації. Здобувайте додаткову освіту. Нехай вона буде пов’язана з новими технологіями, комп’ютерними програмами, створенням презентацій, управлінням проєктами і роботою з людьми. Підвищуйте рівень знання іноземних мов.

«Продайте» себе через резюме

Саме за інформацією в резюме рекрутер вирішує, чи продовжувати з вами перемовини. Деякі ейчари пропагують ідею, що в цьому документі слід зазначати досвід лише за вакансією. Це не завжди виправдано. Покажіть підприємству всі навички, які можуть розв’язати його проблеми. Говоріть універсальною мовою цифр.

Пишіть у резюме про всі напрями, якими опікувалися. Відзначте успішний досвід навіть у суміжних і неробочих проєктах. Повідомляйте про навички і хобі на вході. Так досягнете вищої зарплати і посади.

Як «продати» себе через резюме, щоб отримати на новому місці вищу зарплату Як суміжна діяльність допомогла знайти роботу

Помічник директора з персоналу у вільний час організовує благодійні виставки для дітей. Дівчина вважала культурні заходи непрофільним досвідом і не згадувала про нього в резюме. Проте, коли додала, її взяли на позицію керівника секретаріату, оскільки шукали людину з досвідом організаційної роботи.

Акцентуйте увагу на сильних сторонах. Зрозумійте, що робите ліпше за інших. Відзначте ці переваги. Уявіть секретаря, який підробляє фотографом. З одного боку, обидві навички корисні. З другого — резюме секретаря і фотографа в одній особі сприймається дивно.

Дозовано подавайте інформацію. Не пишіть багато, але й не применшуйте значущого досвіду, щоб заощадити рядки в резюме. Що більше ви вмієте, то дорожче зможете себе «продати». Головне — не описуйте навички хаотично. Доведіть, що ваші вміння принесуть підприємству прибуток. Для цього розкажіть про досягнення на попередніх підприємствах.

Описуйте досвід через дії. Для цього застосовуйте сильні дієслова замість іменників. Концентруйтеся на вигоді не для себе, а для підприємства. Демонструйте результати до і після вашої роботи. Зазначайте не лише відсотки, а й реальні цифри. Відзначайте період, за який домоглися поліпшень.

Зробіть професійне фото. Попросіть професійного фотографа зробити портретний знімок на нейтральному тлі без інтер’єру. Уникайте кадру у три чверті. Дивіться прямо перед собою, але не так серйозно, як на знімку для паспорта. На місці об’єктива уявіть свого друга. Посміхніться йому — не грайливо, а впевнено.

Як «продати» себе через резюме, щоб отримати на новому місці вищу зарплату Переконайтеся, що ваша фотографія у резюме не схожа на рекламу авто, годинників чи одягу. Нехай зовнішній вигляд відповідає вакансії та рівню доходу, а фото здається не постановчим, а природним і гармонійним.

У добу автоматизації процесів і постійного розвитку особливо цінують людей, які вміють працювати за новими технологіями і прагнуть удосконалюватися. Тому підкресліть на співбесіді, що готові допомогти підприємству із технологічними рішеннями і грамотно оцінити результати.

Отримуйте пропозиції роботи без резюме

Деякі люди не розсилають резюме. Хедхантери конкурентів самі на них полюють. Станьте таким фахівцем. Частіше бувайте на публіці — особисто й віртуально. Попросіть друзів порекомендувати вас рекрутерові на потрібну вакансію.

Як «продати» себе через резюме, щоб отримати на новому місці вищу зарплату Створюйте собі соціальний імідж. Публікуйте статті у галузевих виданнях. Ведіть професійний блог. Консультуйте передплатників у професійних групах, викладайте фотографії із заходів, діліться корисними кейсами.

Не зациклюйтеся на вузьких темах. Нудно читати акаунти в LinkedIn або Facebook тільки з професійними текстами. Високооплачувану роботу отримує різнобічна людина. Тому діліться цікавими думками, публікуйте пости про подорожі та хобі. Але не передайте куті меду. Не пишіть про релігію та політику. Не публікуйте селфі.

Будьте стримані, коли зателефонує рекрутер. Скажіть, що обираєте між пропозиціями інших підприємств. Розпитайте про умови. Так побудуєте бесіду з вигідної позиції та зможете диктувати умови.

Приходьте на співбесіду із журналом. На новому місці намагайтеся рости не тільки на посаді, а й у зарплаті. Називайте суму на 10—15% більше, ніж на попередньому місці. Для цього проявляйте себе професіоналом навіть у дрібницях. Наприклад, поки чекаєте запрошення до кабінету, читайте галузевий журнал або нову книжку. Так справите на рекрутера вигідніше враження, ніж якщо він побачить вас із гаджетом.

 

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді