Як оподатковують ПДВ послуги з експедирування та перевезення, які надають як резиденти, так і нерезиденти

Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Підприємство уклало договір експедирування з резидентом. Для перевезення імпортної сировини експедитор залучає перевізників — резидентів та нерезидентів. Постачання здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом. Як оподатковують ПДВ послуги з експедирування та перевезення всі учасники транспортно-експедиторської діяльності?

Операції платників ПДВ з постачання послуг з міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом є об’єктом оподаткування ПДВ згідно з підпунктом «е» пункту 185.1 Податкового кодексу України (ПК).

ПДВ: від азів до майстерності

ПДВ на постачання послуг з міжнародних перевезень

У разі якщо перевезення вантажів здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом, операція з постачання послуг з міжнародного перевезення оподатковується ПДВ за нульовою ставкою (пп. «а» пп.195.1.3 ПК).

Відповідно до статті 9 Закону України «Про транспортно-експедиторську діяльність» від 01.07.2004 № 1955-IV (далі — Закон № 1955) такими документами можуть бути:

  • авіаційна вантажна накладна (Air Waybill);
  • міжнародна автомобільна накладна (CMR);
  • накладна СМГС (накладна УМВС);
  • коносамент (Bill of Lading);
  • накладна ЦІМ (CIM);
  • вантажна відомість (Cargo Manifest).

При цьому ні ПК, ні Закон № 1955 не передбачають оформлення міжнародного перевезення різними документами, залежно від відрізка маршруту.

Відповідно, й нульова ставка ПДВ, встановлена підпунктом «а» підпункту 195.1.3 ПК , застосовується до операцій з постачання послуг з міжнародного перевезення вантажів по всьому маршруту перевезення вантажів в цілому, без поділу його на відрізки в межах митної території України та поза межами митної території України. Звичайно, за умови, що таке перевезення здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом. Аналогічний висновок викладено в Узагальнюючій податковій консультації щодо порядку оподаткування податком на додану вартість транспортно-експедиторської діяльності, затвердженій наказом ДПС від 06.07.2012 № 610.

 

ПДВ в учасників транспортно-експедиторської діяльності

Закон № 1955 також визначає коло учасників транспортно-експедиторської діяльності. До них відносять, зокрема, клієнтів (замовників), які користуються послугами експедитора, самого експедитора та перевізника чи перевізників, яких наймає експедитор для перевезення вантажів клієнта.

Оскільки нульова ставка передбачена лише для операцій з постачання послуг з міжнародного перевезення, у випадку залучення експедитором до міжнародного перевезення вантажів перевізників нульова ставка застосовується саме такими перевізниками.

Базою оподаткування ПДВ у експедитора є вартість наданих транспортно-експедиторських послуг (винагорода експедитора). Така винагорода оподатковується ПДВ за ставкою 20%.

За договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов’язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов’язаних з перевезенням вантажу. У свою чергу, експедитори для виконання доручень клієнтів можуть укладати договори з перевізниками. Тобто договір транспортного експедирування подібний договору доручення, а експедитор є повіреним. У такому разі оподаткування ПДВ має проводитись з урахуванням вимог пункту 189.4 ПК та статей 187 , 198 ПК — за правилом «першої події». При отриманні коштів від замовника чи за датою оформлення документів, що підтверджують факт здійснення міжнародного перевезення для замовника, залежно від того, яка з цих подій відбулася раніше, у експедитора виникають податкові зобов’язання з ПДВ:

  • на суму наданих замовнику експедиторських послуг за ставкою 20%;
  • на суму перевезення за ставкою 0%, якщо перевізник є резидентом — платником ПДВ. У разі якщо перевізник — нерезидент, податкові зобов’язання у експедитора на вартість послуг з перевезення не виникають.

Перевізник-резидент (платник ПДВ) на дату виникнення податкових зобов’язань за міжнародним перевезенням складає податкову накладну з нарахуванням ПДВ за нульовою ставкою, реєструє її в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) та надає її експедитору.

У свою чергу, експедитор на дату виникнення податкових зобов’язань з міжнародного перевезення складає дві податкові накладні замовнику перевезення, які теж підлягають обов’язковій реєстрації в ЄРПН:

  • першу — на вартість наданих такому замовнику експедиторських послуг (отриманої винагороди) з нарахуванням ПДВ за ставкою 20%;
  • другу — на вартість послуг з міжнародного перевезення з нарахуванням ПДВ за ставкою 0%.

Для замовника ці податкові накладні є підставою для формування податкового кредиту.

 

 

 

 


Стаття підготовлена за матеріалами журналу «Головбух»



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді