Дистанційна робота: оформлення та оплата праці

UA RU
Автор
шеф-редактор Експертус Кадри, Київ
Законодавець розмежував надомну і дистанційну роботу. Пояснимо, чим вони відрізняються і на що маєте зважати в роботі

Дистанційна робота та надомна

Ідея законодавця — розділити надомну та дистаційну роботу. Для цього прийняв Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання дистанційної, надомної роботи та роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу» від 04.02.2021 № 1213-IX, чинний він із 27.02.2021. Як результат, маємо дві нові статті у Кодексі Законів про працю України (далі — КЗпП):

  • 60-1 «Надомна робота»;
  • 60-2 «Дистанційна робота».

Розберемося, у чому різниця.

дистанційна робота оплата праці

СКАЧАТИ ТАБЛИЦЮ

Встановити такі види робіт можуть лише юридичні особи. Про ФОПів-роботодавців нормотворці забули.

Змін багато, а тому пропонуємо з ними розібратися в деталях.

Хто може працювати за дистанційною та надомною роботою

Надомна робота — це робота, яку працівник виконує за місцем свого проживання або в інших приміщеннях, але поза виробничими чи робочими приміщеннями власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу (далі — роботодавець). Такі місця роботи характеризуються наявністю закріпленої зони, технічних засобів (основних виробничих і невиробничих фондів, інструменту, приладів, інвентарю) або їх сукупності, які необхідні для виробництва продукції, надання послуг, виконання робіт або функцій, передбачених установчими документами.

Не кожному працівнику підійде надомна робота. Її запроваджуйте виключно для осіб, які мають практичні навички виконання певних робіт або можуть бути навчені таким навичкам. Приміром навряд чи зможе швея у перший же день роботи стати надомником, в деталях не познайомившись з модельними вимогами виробництва на підприємстві.

Дистанційна робота — це робота, яку виконує працівник поза робочими приміщеннями чи територією роботодавця, в будь-якому місці за його вибором та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій. Працівник несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на вибраному місці роботи.

Коло потенційних дистанційників та надомників широке. Якщо це можливо, зважаючи на виконувану роботу, та роботодавець має для цього відповідні ресурси та засоби, сюди потрапляють:

  • вагітні жінки;
  • працівники, які мають дитину віком до трьох років або здійснюють догляд за дитиною відповідно до медичного висновку до досягнення нею шестирічного віку;
  • працівники, які мають двох або більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;
  • батьки особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;
  • особи, які взяли під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Давайте підсумуємо, надомна робота — це виконання ручної роботи на дому. Таке собі міні-виробництво. А ось дистанційна робота більше підійде офісним працівникам.

дистанційний режим роботи оплата праці

СКАЧАТИ ПРИКЛАД

Дистанційна робота оформлення

Із 16 липня 2021 року діють типові форми таких трудових договорів. Вони затверджені Наказом Мінекономіки від 05.05.2021 № 913-21.

Типовий трудовий договір про дистанційну роботу

СКАЧАТИ ⤵️

типовий трудовий договір про дистанційну роботу

Типовий трудовий договір про надомну роботу

СКАЧАТИ ⤵️

Надомна робота

Роботодавець наказом (розпорядженням) може запровадити надомну чи дистанційну роботу без обов’язкового укладення письмового трудового договору:

  • на час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника у випадках, встановлених законодавством;
  • та/або у разі виникнення загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру.

⚡️ Наказ про запровадження дистанційної роботи СКАЧАТИ ⚡️

Дистанційна робота

Працівника необхідно ознайомити з таким наказом протягом 2 днів з дня видання наказу, але до запровадження дистанційної/надомної роботи. Інакше спрацьовує вимога про попередження за 2 місяці про зміну істотних умов праці.

Якщо на підприємстві наявні небезпечні та шкідливі виробничі (технологічних) фактори, трудові договори про дистанційну роботу під забороною.

дистанційна робота оформлення

ЕКСПЕРТНІ РІШЕННЯ ДО 4 КЕЙСІВ ДИСТАНЦІЙКИ

Де місце роботи надомника і дистанційника

В цьому питанні є суттєві відмінності. Тому давайте розділяти роботу.

Місце роботи надомника

В нього робоче місце є фіксованим. Працівник не може самостійного його змінити. Для цього необхідне погодження роботодавця. Спосіб зміни робочого місця необхідно прописати у трудовому договорі про надомну роботу. Якщо роботодавець відмовляє надомнику у зміні робочого місця, така відмова має бути обґрунтовано.

А ось вже якщо працівник не може виконувати роботу на фіксованому робочому місці з незалежних від нього причин, має право змінити робоче місце. Але про це повідомляє роботодавця не менше ніж за три робочі дні до такої зміни. Спосіб повідомлення також визначають у трудовому договорі про надомну роботу.

Місце роботи дистанційника

Робочим місцем працівника може бути будь-яке місце за його вибором — хоч удома, хоч в кафе, хоч у лісі. Водночас дистанційний працівник може працювати і офісі (у приміщенні) чи на території роботодавця. Але цей момент слід зафіксувати в трудовому договорі про дистанційну роботу.

Як визначити режим роботи, норму і облік робочого часу

Надомники працюють за загальним режимом роботи підприємства. Інші правила маєте право передбачити у трудовому договорі.

А от дистанційник розподіляє робочий час на власний розсуд. На нього не поширюють правила внутрішнього трудового розпорядку. Знову ж таки, інша правила визначайте трудовими договорами.

Але в обох випадках тривалість робочого часу не може перевищувати норм, передбачених статтями 50 і 51 КЗпП.

Дистанційному працівник роботодавець гарантує період вільного часу для відпочинку (період відключення). В цей час працівник може переривати будь-який інформаційно-телекомунікаційний зв’язок роботодавцем, і це не є порушенням умов трудового договору або трудової дисципліни. Період вільного часу для відпочинку (період відключення) фіксують у трудовому договорі про дистанційну роботу.

Виконання надомної роботи не тягне за собою змін у нормуванні, оплаті праці та не впливає на обсяг трудових прав працівників. Роботодавець самостійно вирішує, в який спосіб доручати працівникові роботу і контролювати її виконання, та забезпечує достовірний облік виконаної роботи.

Якщо роботодавець бажає отримувати від дистанційника звіти про виконану роботу, це фіксуйте у трудовому договорі.

Чи зобов’язаний роботодавець видати робочий інвентар

Робочий інвентар для надомників

Маєте забезпечити його засобами виробництва, матеріалами та інструментами, якщо інше не передбачено трудовим договором. Якщо працівник використовує свої інструменти — виплачуйте компенсацію.

Робочий інвентар для дистанційників

У трудовому договорі про дистанційну роботу визначіть:

  • порядок і строки забезпечення працівників необхідними для виконання ними своїх обов’язків обладнанням, програмно-технічними засобами, засобами захисту інформації та іншими засобами;
  • розмір, порядок і строки виплати працівникам компенсації за використання належних їм або орендованих ними обладнання, програмно-технічних засобів, засобів захисту інформації та інших засобів;
  • порядок відшкодування інших витрат.

Якщо ці моменти не визначили у трудовому договорі то за замовчуванням дистанційника всім необхідним забезпечує роботодавець.

Дистанційна робота: матеріальна відповідальність

З дистанційниками і надомниками, які досягли 18 років, можете укладати письмові договори про повну матеріальну відповідальність, якщо вони використовують у роботі обладнання і засоби роботодавця, надані їм для виконання роботи. Приміром видали працівникам ноутбуки.

Якщо при звільненні працівник не повертає надані йому у користування обладнання і засоби, роботодавець стягує з нього балансову вартість такого обладнання.

Дистанційна робота: оплата праці

Дистанційну роботу табелюйте, як звичайний робочий день, двома рядками:

  • у першому — кількість відпрацьованого часу згідно з ПВТР та умовами трудового договору;
  • у другому — позначка «Р» або «РС», якщо працівник працює неповний робочий час.

На підставі даних табеля обліку робочого часу оплачуєте відпрацьовані працівником години (дні) роботи, виходячи з розміру годинної тарифної ставки/місячного посадового окладу.

Строки виплати — загальні. Тобто дотримуйтесь норм статті 115 КЗпП. Відтак виплачуйте зарплату не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюєте виплату.

Цікавіше з надомниками. Раніше Мінсоцполітики пояснювало, що оскільки надомники розподіляють робочий час на свій розсуд і оплату праці проводять за фактично виконану роботу, табеля обліку робочого часу на таких працівників не ведуть (лист Мінсоцполітики від 25.11.2015 № 692/13/133-15).

Дистанційна робота в колективному договорі

Чи змінювати колективний договір? Змінити колективний договір — ваше право. Окремі умови застосування дистанційної та надомної роботи можете узагальнити у колективному договорі. Наприклад, можете передбачити переважне право окремих категорій працівників на встановлення такого режиму роботи.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді