Перевірки агропідприємств 2024: до чого готуватись

UA RU
Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух, канд. екон. наук, Київ
Під час війни перелік перевірок скоротився, але їх не припинили остаточно. Законотворці поступово скасовують заборони. Експерт підкаже, на які перевірки чекати цьогоріч аграріям. Розглянемо, які перевірки можуть проводити ДПС, ПФУ, Держпраці та Держпродспоживслужба

Перевірки агропідприємств: ДПС

Воєнний мораторій діє лише для обмежених категорій платників і перевірок. Із 01.12.2023 поновили всі позапланові документальні перевірки (пп. 69.2-1 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України; ПК) і включають більш широке коло платників до плану-графіка перевірок.

На вимогу підпункту 69.35-2 підрозділу 10 розділу ХХ ПК перевірки в «особливому» режимі вже призначають із 1 грудня 2023 року до 31 грудня 2024 року включно, а в 2025 році планують скасувати мораторій для всіх.

Хто може потрапити до плану-графіка перевірок

Передбачені в підпункті 69.35-2 підрозділу 10 розділу ХХ ПК рівні сплати відповідного податку за галузями та показники середньої заробітної плати у відповідній галузі за регіонами, сформовані на основі показників за підсумками 2021 календарного року, центральний орган ДПС публікує на офіційному вебсайті. При цьому галузь визначають за видами економічної діяльності на рівні класу згідно з КВЕД 009:2010.

Із 1 грудня 2023-го до кінця 2024-го до плану-графіка перевірок включатимуть на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року. Зміни до нього зможуть вносити щомісяця.

ДПС опублікувала на своєму офіційному вебпорталі показники податкової ефективності за галузями. Також у листі від 18.01.2024 № 51/2/99-00-04-03-01-02 податківці пояснили методику розрахунку показника рівня сплати ПДВ і податку на прибуток за галузями (табл.).

Алгоритм розрахунку показника рівня сплати податків

Перевірки агропідприємств

СКАЧАТИ

Отже, маєте змогу обрахувати власний рівень сплати податку на прибуток та ПДВ за 2021 рік і порівняти його з показниками рівнів сплати за галузями, що розміщені на офіційному вебпорталі ДПС. Це дасть змогу визначити ризик планової перевірки в 2024 році. Якщо ваше підприємство включили до плану-графіка перевірок, але не дотримали критеріїв щодо рівня сплати податків, можете оскаржити таке рішення в судовому порядку.

Перевірки агропідприємств: ПФУ

Пенсійний фонд України (ПФУ) проводить перевірки як планові, так і позапланові.

Планові перевірки проводять відповідно до Плану їх проведення, затвердженого начальником ПФУ, а їх періодичність встановлюють залежно від категорії ризиковості підприємства.

ПФУ Наказом № 196 затвердив Річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) Пенсійного фонду України на 2024 рік. Предметом планових перевірок буде державний нагляд у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

У переліку тих, до кого завітають протягом року з плановою перевіркою, є як органи влади, так і підприємства. Загалом у переліку є 1028 суб’єктів. Серед них, звичайно, є й агропідприємства.

Позапланові перевірки з боку органів ПФУ здійснюють без попереднього попередження роботодавця й можуть бути ініційовані за умови, що роботодавець самостійно звертається з проханням про перевірку, у разі обґрунтованих підозр щодо неправдивості наданої роботодавцем звітності, у зв’язку зі скаргою від осіб щодо порушення роботодавцем законодавчих норм, які належать до компетенції ПФУ, з умовою отримання відповідного дозволу від фонду, а також у разі несвоєчасного подання звітності без вагомих причин або відсутності пояснень щодо затримки подання цієї звітності.

ПФУ під час перевірки досліджує облікові записи, розрахунки та інші документи, пов’язані з нарахуванням, розрахунком і сплатою ЄСВ, а також точність даних, які подають до Держреєстру з обов’язкового державного соціального страхування.

Читайте також, які перевірки можуть проводити:

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді