Як залучити до надурочних робіт працівників агропідприємств

UA RU
Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Якщо на сільгосппідприємстві працівники не встигають виконати заплановану роботу упродовж робочого дня чи зміни, скористайтеся залученням до надурочних робіт. Експерт розповість, яких правил дотриматися роботодавцю, щоб не порушити закону й одержати результат.

⚡️ ВІДКРИТТЯ РИНКУ ЗЕМЛІ: ЩО АГРАРІЮ ВРАХУВАТИ ВЖЕ ЗАРАЗ ⚡️

Які роботи вважатимуться надурочними на агропідприємстві 

Пам’ятайте, що за ст. 52, 53 і 61 КЗпП надурочними варто вважати роботи понад установлену тривалість робочого дня чи зміни. А провадити надурочні роботи можна тільки з дозволу виборного органу профспілки або профспілкового представника підприємства (ст. 64 КЗпП). 

Роботодавець може застосовувати надурочні роботи лише у виняткових випадках, визначених законодавством, зокрема, у частині 3 статті 62 КЗпП. Вони не повинні перевищувати для кожного працівника 4 год протягом двох днів підряд і 120 год на рік (ч. 1 ст. 65 КЗпП). 

І не забувайте, що за ст. 63 КЗпП до надурочних робіт заборонено залучати: 

  1. вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років; 
  2. осіб, молодших 18 років; 
  3. працівників, що навчаються в загальноосвітніх школах і професійно-технічних училищах без відриву від виробництва, в дні занять. 

 

Жінки, з дітьми віком від 3 до 14 років або дитину з інвалідністю, можна залучати до надурочних робіт лише за їх згодою. 

Осіб з інвалідністю залучати до надурочних робіт можна лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям. 

Далі ми розглянемо робочу ситуацію. 

Чи необхідно змінювати графіки змінності, якщо зміна триває 13, 14 год замість 12 год? 

Графіки змінності по суті є планом. А фактичний облік робочого часу ведуть у табелях обліку робочого часу. Типова форма № П-5 затверджена наказом Держкомстату від 05.12.2008 № 489. Тому графіки роботи / змінності не коригують. Однак в останньому місяці облікового періоду підраховують години надурочної роботи та оплачують їх відповідно до ст. 106 КЗпП. 

Отже, у загальному порядку відпрацьовані понад тривалість робочої зміни години є надурочними. Проте, якщо ведуть підсумований облік робочого часу, кількість надурочних годин підраховують за обліковий період. Щоб їх уникнути, працівникові в інші дні можуть надати додаткові дні відпочинку. 

Як оплачувати надурочні роботи на агропідприємстві 

Надурочний час агропідприємству варто оплачувати такими способами: 

  • за погодинною системою оплати праці — у подвійному розмірі годинної ставки; 
  • відрядною системою оплати праці — доплачують 100% тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, працю якого оплачують за погодинною системою, — за всі відпрацьовані надурочні години; 
  • у разі підсумованого обліку робочого часу надурочні години в обліковому періоді, у порядку, передбаченому частинами 1 і 2 статті 106 КЗпП. 

Усі години надурочної роботи агропідприємство оплачує однаково — зверху платить годинну ставку працівника відповідної кваліфікації. У результаті надурочну роботу оплатить при погодинні роботі — у подвійному розмірі годинної ставки, а при відрядній — доплатить зверху годинну ставку, що дорівнює 100% тарифної ставки працівника з погодинною оплатою за 1 год. 

Розглянемо ще одну робочу ситуацію на агропідприємстві. 

Як нарахувати оплату надурочної роботи при підсумованому обліку робочого часу, якщо працівник частину роботи виконував із погодинною оплатою, а частину — з відрядною?

Поєднання двох різних форм оплати праці — відрядної і погодинної — із підсумованим обліком робочого часу не створює проблем. Адже форма оплати та підсумований облік робочого часу — це різні категорії. 

Частину роботи агропідприємство має оплачувати за відрядними розцінками, а частину — за погодинною ставкою. Облік робочого часу треба вести обов’язково, незалежно від того, за якою формою оплачують роботу. 

В останньому місяці облікового періоду треба визначити кількість годин надурочної роботи. Це не є проблемою, якщо на підприємстві вели облік робочого часу та визначали норму робочого часу за обліковий період. 

 

 



зміст

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді