Тривалість робочого дня у працівників сільгосппідприємств
Під час посівної і жнив гарна погода на вагу золота. Тому аграрії максимально використовують її для того, щоб провести сільгоспроботи.
Нормальна тривалість робочого тижня — 40 год. Але є різні форми організації режиму робочого часу та його обліку, що дають змогу працювати за індивідуальним графіком, а у деяких випадках і понад 8 год на день (ст. 50 і 51 КЗпП).
Увага! Нормальна тривалість робочого часу у період дії воєнного стану може бути збільшена до 60 годин на тиждень для працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (в оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення тощо) (ст. 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX). Збільшення тривалості робочого часу у період воєнного стану до 60 годин на тиждень є правом роботодавця і не передбачає встановлення такої тривалості для всіх в обов’язковому порядку. Таке рішення може бути прийнято виключно стосовно організації праці працівників, зайнятих на об’єктах критичної інфраструктури (повідомлення Держпраці). Вебінари для бухгалтерів 2025
Гнучкий режим робочого часу на агропідприємстві
Роботу аграрії можуть розпочати рано-вранці й триватиме вона кілька годин, а підвечір — ще кілька годин. Це — поділ робочого дня на частини. Також може бути, що один працівник приступає до роботи о 06:00 і працює до 15:00, інший — з 14:00 до 23:00.
«Вчіться, розваги нікуди не дінуться», — казали вони. Проте розваги якраз кудись ділися, а навчання завжди з нами. Бо як бухгалтеру без нових знань наодинці з податковими змінами? Вища школа Головбуха — ваш шанс лагідно поєднати підвищення кваліфікації і відпочинок, адже ви самі обираєте час і місце для уроків!
Основна робота та сумісництво на агропідприємстві
Будь-який працівник має право реалізувати свої здібності не на одному, а на кількох місцях роботи. Тому працівники агропідприємств можуть працювати, приміром, 8 год за основним місцем роботи, а після — ще кілька годин за сумісництвом.
Наприклад, основне місце роботи — з 07:00 до 16:00 (8 год, перерва — 1 год). За сумісництвом ще 4 год — з 16:00 до 20:00. До того ж за сумісництвом можна працювати у ті дні, які є вихідними за основним місцем роботи.
Щоб реалізувати цей варіант, можна вводити до штату додаткові посади й приймати на них працівників за сумісництвом на певний період. Тобто за строковим трудовим договором.
За основним місцем роботи та за сумісництвом укладають різні трудові договори, тому така організація роботи не порушує норми КЗпП.
Українські підприємства активно залучають іноземні інвестиції, виграють гранти і розвиваються. Хочете бути серед успішних? Підвищуйте кваліфікацію за Міжнародними стандартами фінансової звітності
Підсумований облік робочого часу на агропідприємстві
Щоб вести підсумований облік робочого часу з графіками змінності, визначають обліковий період, який може тривати рік, або навіть розрахунковий рік: з 1 квітня по 30 жовтня (чи 15 листопада).
Роботу на агропідприємстві організуйте так, щоб вона тривала по 12 год через день у ті місяці, коли її занадто багато. Норма за графіком може бути різною в різних місяцях. Важливо передбачити у графіках змінності відпрацювання норми робочого часу за обліковий період.