Електронні земельні торги 2021

UA RU
Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Запровадження електронних земельних торгів в Україні допоможе зробити процес прозорішим та доступнішим. Відтепер взяти участь, стежити за ходом, отримати інформацію про проведені та заплановані земельні торги зможе кожен охочий. Коментар експерта допоможе розібратися з оновленим механізмом продажу земель та порядком проведення е-земельних торгів.

⚡️ Як аграріям організувати новий вид діяльності

Зміни в порядок проведення земельних торгів урядовці ухвалили Постановою КМУ від 22.09.2021 № 1013 (далі — Постанова № 1013). Про те, що саме змінили, поговоримо далі в огляді.

Як нам відомо, порядок проведення земельних торгів, визначає ст. 135 ЗКУ. Дотримуватися його необхідно обов’язково, якщо на земельних торгах продають:

  • земельні ділянки державної та комунальної власності та передають їх у користування,
  • земельні ділянки сільгосппризначення всіх форм власності,
  • земельні ділянки, права емфітевзису, суперфіцію на них.

Продаж земельних ділянок державної чи комунальної власності та набуття прав користування ними (оренди, суперфіцію, емфітевзису) здійснюються на земельних торгах у формі електронного аукціону (ч. 2 ст. 128 ЗКУ).

Постанова № 1013 — це перелік технічних вимог до кожного з варіантів проведення земельних торгів, який описує порядок дій його учасників.

Хто ж задіяний у проведенні електронних земельних торгів дізнаєтеся в Пам’ятці.

СКАЧАТИ ⤵️

Електронні земельні торги 2021

Електронна торгова система працює з понеділка по п’ятницю, з 09:00 до 18:00 (крім вихідних, святкових та неробочих днів).

У межах функціоналу електронного майданчика організатори оголошують земельні торги, а потенційні покупці, відповідаючи на пропозицію, беруть у них участь. Потенційні покупці зможуть подавати свої запитання в електронній торговій системі щодо виставлених лотів. Це листування зберігатимуть 3 роки.

Постанова № 1013 (як і ЗКУ) декларує можливість спостерігати за ходом земельних торгів в інтерактивному режимі реального часу та здійснювати пошук інформації для будь-якого користувача Інтернету.

Оскільки наразі найбільший інтерес викликає процедура продажу земельних ділянок, далі наведемо порядок проведення земельних торгів.

СКАЧАТИ ⤵️

Електронні земельні торги 2021

Про основні етапи проведення електронних земельних торгів і вимоги до них ми вам розповіли. Окремо Постанова № 1013 передбачає технічні вимоги:

  • до реалізації переважного права купівлі земельної ділянки у власність у разі продажу її через електронний аукціон,
  • проведення повторних та нових земельних торгів,
  • проведення земельних торгів з продажу земельних ділянок та прав користування ними під час виконання рішень, що підлягають примусовому виконанню в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження».

Наразі складно проаналізувати, чи всі тонкощі процесу земельних торгів відображені в Постанові № 1013. Переконані, технічні вимоги покривають основні кроки процесу, а деталі відрегулюються у процесі діяльності.


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді