Розширення спецгрупи єдиного податку, цінові перевірки та втрата первинних документів під час війни: аналіз Закону № 2173

Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
У консультації про нововведення квітня 2022 року, які пов’язані з «воєнним» Законом № 2173. Серед них ― зняття обмежень по обсягу діяльності для спецгрупи єдиного податку, перевірки податківцями державно регульованих цін, а також про підтвердження звітності, якщо первинні документи були втрачені чи залишилися в зоні бойових дій.

«Воєнний» Закон № 2173: що, коли, навіщо

Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану» від 01 квітня 2022 р. № 2173 (даліЗакон № 2173) вступив у дію з 16 квітня 2022 року.

Воєнний стан: на що розраховувати платникам податків

Митні та енергетичні зміни з Закону № 2173

Серед змін, які вступили в дію з Законом № 2173:

  • звільнення від оподаткування митними платежами операцій із ввезення товарів, кінцевими отримувачами яких є силові структури, зокрема ЗСУ та МВС. Наприклад, мова йде про звільнення від акцизу броньованих автомобілів;
  • для платників акцизу з числа виробників електроенергії встановлюється касовий метод визначення виникнення податкових зобов’язань з акцизного податку на операції з реалізації електроенергії з 01 березня 2022 року. Нагадуємо, що касовий метод ― це нарахування зобов’язань за фактом сплати, тобто надходження грошей, а не за фактом постачання.

Щодо виробників електроенергії, то раніше касовий метод на весь 2022 рік впроваджений був лише для тих виробників електроенергії, на яких покладені спеціальні обов’язки для забезпечення загальносуспільних інтересів. Новведення в тому, що тепер на період дію воєнного стану така можливість є вже в усіх виробників електроенергії, які мають ліцензію (пп. 212.1.13 ПК). Однак потім, після закінчення воєнного стану, зобов’язання з акцизу по таким іншим, «незагальносуспільним» виробникам, визначатимуться за датою складення документа, що засвідчує факт постачання електроенергії. Це має статися з першого податкового періоду за кінцем воєнного стану.

Інші ж нововведення, які стосуються більшості платників податків, розглянемо детально.

Зменшення обмежень по спецгрупі єдиного податку

Спеціальна група єдиного податку (3 група, 2%, без ПДВ) запрацювала ще з 01 квітня 2022 року, але до її правил вже внесли кілька змін, у т.ч. й Законом № 2173. Нагадуємо, що правила спецгрупи визначені у підрозд. 9 Перехідних положень ПК і діють до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України.

Увага: спецгрупа єдиного податку з 16 квітня 2022 року не обмежена в обсягах доходів.

Для наочності зміни з Закону № 2173 продемонстровано у таблиці нижче.

ЗМІНИ У СПЕЦГРУПІ ЄДИНОГО ПОДАТКУ 2022

критерій порівняння

було

стало з 16 квітня 2022 року

дозволений обсяг діяльності

(обсяг доходу

за календарний рік)

10 млрд грн

скасовано, обмеження немає

окремі види діяльності:

продаж підакцизних товарів

дозволено лише роздрібний продаж пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин

дозволений роздрібний продаж всіх підакцизних товарів

видобуток, реалізація корисних копалин

заборонено щодо всіх копалин

дозволено видобування підземних та поверхневих вод підприємствами, які надають послуги централізованого водопостачання та водовідведення

Як бачимо, сталося розширення спецгрупи єдиного податку, так як тепер обсяг діяльності не є обмеженням, як і кількість працюючих. Крім того, цілком слушним є дозвіл видобувачам поверхневої води, адже ті регіони, в яких відбувалися військові дії, зараз відчувають брак води ― водонасосні станції розбито бомбардуваннями та обстрілами, здійснювалося чи й далі відбувається підвезення питної води до будинків.

Щодо дозволу роздрібного продажу всіх підакцизних товарів — у звільнених регіонах часто не працюють ще великі торговельні мережі. Крім того, продаж таких товарів дає додаткові надходження до бюджету через акцизний податок. Отже, введення можливості для продажу тих же лікеро-горілчаних виробів і цигарок дрібними практично для всіх торговців теж актуальний захід в умовах війни.

Врегулювання переходу на спецгрупу єдиного податку з загальної системи та навпаки

Окрім розширення спецгрупи спрощеної системи законодавці ще й урегулювали наслідки з оподаткуванням податку на прибуток підприємств, які переходять туди із загальної системи оподаткування та навпаки. Для цього ввели окремий пп. 9.12 підрозд. 9 Перехідних положень ПК. Якщо коротко, то маємо таке:

  • переплати зберігаються. Всі переплати з податку на прибуток, у т.ч. авансові внески, можуть бути зараховані у сплату цього податку після повернення зі спецгрупи єдиного податку;
  • подачу декларації з податку на прибуток ніхто не відміняв. Однак декларація заповнюється наростаючим підсумком з початку року та в обсяг доходу зараховується весь дохід за рік, у т.ч. й на спецгрупі. Це значить, що такий обсяг слід враховувати, наприклад у ліміт доходу, який дає право бути малодоходником – 40 млн грн, а також у сфері контрольованих операцій;
  • подвійного оподаткування не буде. Незважаючи на те, що дохід зі спецгрупи потрапляє до декларації з податку на прибуток після повернення зі спецгрупи результат діяльності на спецгрупі не враховується в об’єкті оподаткування.

Щодо останнього ― уникнення подвійного оподаткування ― допомогти у цьому має механізм податкових різниць. Наприклад, якщо на спецгрупі було отримано попередню оплату на суму 100 тис. грн, потім було відвантажено товари вже на загальній системі, то фінансовий результат до оподаткування слід зменшити на 18 тис. грн (=100000×18%, де 18% ― ставка податку на прибуток). І, навпаки, якщо спочатку відвантажили на спецгрупі, а потім отримали оплату вже на загальній системі ― фінансовий результат слід збільшити. Очевидно, що це коригування стосується як малодоходників, так і великодоходників.

Увага: подвійного оподаткування при переходах з податку на прибуток на спецгрупу та навпаки – немає.

Податкові перевірки: правила уточнюються, мораторій залишається

За загальним правилом воєнного стану податкові перевірки не провадяться, окрім камеральних і фактичних (п. 69.2 підрозд. 10 Перехідних положень ПК). Нагадуємо, що камеральна перевірка ― це кабінетна перевірка, наприклад арифметичної правильності заповнення поданої податкової звітності (без виїзду), а фактична ― це обов’язково з виїздом на місце здійснення господарської діяльності з фіксацією порушень, обміром, перевіркою касових апаратів, цін, здійсненням контрольно закупки тощо.

Увага: камеральні та фактичні перевірки під час воєнного стану залишаються.

Законом № 2173 було внесено лише низку уточнень щодо податкових перевірок у воєнний час, а саме (п. 69.2 підрозд. 10 Перехідних положень ПК):

  • акт перевірки по результатах камеральної перевірки складається лише у разі виявлення порушень та направляється в електронний кабінет. Крім того, одночасно направляється інформація про нього на е-мейл. Мабуть, щоб платник податку, який не може скористатися кабінетом, про нього довідався. Якщо ж усе добре, то актів ніяких по результатах камеральних перевірок не надсилається;
  • мораторій на штрафи не застосовується щодо фактичних перевірок. На це вказали прямо, але так було й до цього.

У цілому якогось звуження мораторію немає. Адже щодо камеральних перевірок, то по ним штрафів і не мало бути. Законодавці лише уточнили норми ПК, що даний виняток стосується саме фактичних перевірок. Щодо документальних перевірок, то по ним мораторій на час воєнного стану та вже призабутого COVID-карантину, який все ще триває до 31 травня 2022 року, залишається.

Контроль за цінами в умовах воєнного стану

Один з нових напрямів фактичних перевірок для податківців тепер ― це контроль за встановленням та застосуванням державних регульованих цін (лише таких, а не будь-яких цін). У податківців на підставі п. 69.27 підрозд. 10 Перехідних положень ПК з’явилися обов’язки здійснити такі перевірки у разі отримання:

  • інформації про можливі порушення законодавства про ціни та ціноутворення від держорганів, органів місцевого самоврядування;
  • письмового звернення покупця про порушення державних регульованих цін продавцем.

Виходить, що якісь телефонні дзвінки чи повідомлення на електронну пошту не можуть бути підставою для проведення податківцями фактичної перевірки. При здійсненні ж такої перевірки від податківців слід вимагати наказ про проведення фактичної перевірки, у якому має бути предмет перевірки – який саме товар перевіряється. Надавати ж інформацію про інші ж товари — обов’язку немає.

Увага: податківці під час воєнного стану мають перевіряти ціни на товари, які регулюються державою, якщо є такі підстави.

Результат перевірки податківцями викладається у спеціальному акті. У разі незгоди з його змістом ― оскаржувати треба в органі, уповноваженому приймати рішення про застосування адміністративно-господарських санкцій за порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін (п. 69.24 ПК). Таким органом є Держпродспоживслужба або інший орган, який контролює ціну на конкретний товар під час війни за постановою Кабміну від 25.12.1996 №1548. Ці ж органи застосовують і штрафи ― ДПС такого права немає, податківці лише перевіряють під час воєнного стану.

Втрачена через війну первинка: що робити

Офіс підприємства розташований у зоні бойових дій, документи вчасно не вивезли, або ж узагалі офіс був знищений. Однак вся податкова звітність заповнюється на основі первинних документів і без них вона не дійсна. Що робити?

До 16 квітня 2022 р. існував лише загальний варіант на основі п. 44.5 ПК. Якщо коротко:

  • письмово повідомити ДПС про втрату — впродовж 5 днів;
  • відновити втрачені документи — впродовж 3-х місяців.

Даний варіант залишається для тих підприємств, які не здійснювали свою діяльністю на території населених пунктів, де велися бойові дії. Зверніть увагу, що приналежність до таких населених пунктів визначається не самостійно, а урядом. Тобто перелік територій населених пунктів, де проводяться чи ведуться бойові дії визначає Кабмін. Щоправда, поки що його немає.

Увага: зони бойових дій визначати має Кабмін.

З 16 квітня 2022 року працюють спеціальні правила п. 69.28 підрозд. 10 Перехідних положень ПК для підтвердження даних податкової звітності у ситуації відсутності доступу до первинних документів у зонах бойових дій або їхньої втрати (псування). Порядок дій складається з двох повідомлень до ДПС, наслідки яких для платника податку унаочнено в таблиці нижче.

ПОВІДОМЛЕННЯ ДПС ПРО ВТРАЧЕНІ ДОКУМЕНТИ ПІД ЧАС ВІЙНИ 2022

повідомлення 1

(про неможливість вивезення первинних документів)

повідомлення 2

(про втрату/знищення первинних документів)

коли подається повідомлення

відсутній доступ до первинних документів, які знаходяться в зоні бойових дій*

коли стає відома інформація про втрату/ знищення первинних документів в зоні бойових дій

склад повідомлення

обставини, податкові (звітні) періоди, загальний перелік документів (реквізити — за можливості), підпис керівника і головного бухгалтера

аналогічно Повідомленню 1

що це дає платнику податків

  • податкова звітність не піддається сумніву (за періоди, що вказані у поданому повідомленні);
  • зберігаються податковий кредит з ПДВ, суми від’ємного значення з податку на прибуток/ПДВ, витрати;
  • мораторій на документальні перевірки щодо звітних періодів з повідомлення
  • неможливість на документальні перевірки щодо звітних періодів з повідомлення;
  • не потрібно відновлювати втрачені документи;
  • не треба підтверджувати втрату або недоступність документів

* наприклад, їх неможливо вивезти, вивезення пов’язано з ризиком для життя й здоров’я, заважають адміністративні перешкоди. Для опису документів можна скласти акт довільної форми

Процедура подачі повідомлень 1 та 2 невизначена, але можна все зробити стандартним чином ― через електронний кабінет «Листування з ДПС» (робочі дні з 08 до 18 год, пп. 69.18 ПК).

Увага: платник податків не повинен доводити недоступність/втрату документів.

Доводити правдивість поданих повідомлень до ДПС платнику податків не потрібно ― це покладено на ДПС. Якщо вони не погоджуються, то вони мають направити платнику вмотивоване рішення про відмову, де мають бути викладені підстави та докази відмови.

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді